Bu kuş çok çıvgın

Güncelleme Tarihi:

Bu kuş çok çıvgın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2019 09:40

Romanya’da 189 gün önce kimliklendirilen (halka takılan) Çıvgın kuşu, Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda ağa takıldı. Kuş uzmanları, İskandinavya’da üreyen bir kuş olduğunu ve kışı Eymir’de geçirdiğini tahmin ettiklerini söylediler.

Haberin Devamı

Kuşların göç sırasında kullandığı önemli dinlenme ve beslenme alanlarından biri olan Eymir Gölü’ndeki Kuş Halkalama İstasyonu, bu yılki çalışmalarına büyük sürprizle başladı. Romanya kimlikli bir Çıvgın, Eymir’de ağlara takıldı. Bunun üzerine, Romanya Ornitoloji Merkezi ile irtibata geçildi. Gelen yanıtta; Çıvgın’ın 30 Eylül 2018’de Köstence’deki istasyonda kimliklendirildiği bildirildi. 189 gün sonra Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda ağlara takılan Çıvgın, Başkent’te, Ulusal Halkalama Programı kapsamında yurt dışında kimliklendirilmiş bir kuşun ilk kaydı oldu.

579 KİLOMETRE UÇMUŞ

13 gram ağırlığındaki Çıvgın’ın, karadan bin 64 kilometre olan Köstence-Ankara arasını, kuş uçuşu 579 kilometre mesafeyle kat ettiği belirlendi. Prof. Can Bilgin ile uzman halkacılar Dr. Arzu Gürsoy Ergen ve Burak Tatar, Çıvgın kuşunun yüksek olasılıkla İskandinavya’da üreyen bir birey olduğunu vurgulayarak, Köstence’de geçit sırasında yakalanıp halkalanan bu Çıvgın’ın kışı Eymir Gölü civarında geçirdiğini anlattı.

9 YILDIR GÖLDE YAŞIYOR

İlkbahar dönemi çalışmalarının en önemli kayıtlarından bir diğeri de Karatavuk oldu. 4 Nisan 2011’de yine Eymir Gölü’ndeki çalışmalar sırasında halkalanan Karatavuk, yeniden belirdi. Bu kayıt, yerli türler arasında yer alan ve Nisan 2011’de halkalandığında bir yaşına yakın olduğu belirlenen Karatavuk’un en az 9 yaşında olduğunu ve yine en az 9 yıldır Eymir Gölü civarında yaşadığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

20 GÜNDE 350'DEN FAZLA KUŞ KİMLİKLENDİRİLDİ

Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda 7 Nisan’dan bu yana süren çalışmalarla ilk kez halkalanan türler arasında İbibik, Sığırcık, Çıtkuşu, Florya, Kırlangıç, Sutavuğu ve Kara Sinekkapan da yer aldı. 2019 ilkbahar dönemi çalışmalarını sürdüren istasyonda, son 20 günde 32 farklı türden 350’den fazla kuş halkalandı. Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle aktif hale getirilen istasyondaçalışmalara birçok üniversiteden öğrenciler de gönüllü olarak destek sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!