Braille ‘Cin Ali’ geliyor

Güncelleme Tarihi:

Braille ‘Cin Ali’ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2019 09:03

Başta çocuklar olmak üzere, yediden yetmişe herkesin gönlünde yer edinen, okuma-yazmayı nesillere sevdiren kitap serisi Cin Ali, Braille alfabesiyle basılıp okullardaki görme engelli öğrencilere de ulaşacak

Haberin Devamı

Ankara'nın dezavantajlı bölgelerinde ilkokul öğretmenliği yapan, geliştirdiği oyunlu okuma teknikleri ile Türk halkının okuma-yazmayı kolay bir şekilde öğrenmesini sağlayan Rasim Kaygusuz'un ilk kez 1968'de çıkardığı kitap serisinin baş kahramanı Cin Ali, 51 yıldır çocukların hayatına dokunmaya devam ediyor. Rasim öğretmenin ailesi tarafından 2016'da “Cin Ali hepimizin” denilerek kurulan Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı, bu çizgi kahramanı tanıtmak ve yaşatmak amacıyla çalışmalar yürütüyor. Rasim Kaygusuz'un vakfın başkanı olan kızı Nevin Kaygusuz Apaydın, öğretmen babası ve Cin Ali karakterini kuşaktan kuşağa aktarmak, çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirmeyi planladıkları yeni projeleri anlattı.

Braille ‘Cin Ali’ geliyor


MÜZE ÇALIŞMALARI TAMAMLANIYOR

“Cin Ali ve Rasim Kaygusuz'u merak edenler için vakıf binasında bir müze kurmaya karar verdik. Cin Ali Müzesi için uzun zamandır çalışıyoruz. Sergi alanlarımız bitmek üzere, resmi açılışını ekim ayında yapmayı planlıyoruz. Müzemiz, bilinen müzelerden biraz farklı olacak. Müzede hem Cin Ali, hem ailemizin hayatından izler hem de eğitimle ilgili parçalar var. Her yaştan çocuklara hitap edecek bir müze.

GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLAR SEVSİN

‘Cin Ali 6 Noktada’ isimli projemiz başlayacak. Cin Ali serisi Braille alfabeli olarak da basılıp okullara gönderilecek. Hatta görme engelliler için şekil eğitimini de Cin Ali ile başlatmayı düşünüyoruz. Cin Ali’yi görme engelli çocuklar da sevsin, tanısın istiyoruz. Müzemizde de bir bölüm olacak. Sadece kitapları Braille olarak basmak değil şekillerini de anlatmak için büyük panolar halinde kabartma yaptırıyoruz. Cin Ali’yi de tanıyacak böylelikle. Görme engellilerin eğitimlerine ufak da olsa böyle bir destek vermek istedik.” 

Haberin Devamı

İSTEYEN OKULLARA GÖNDERİYORUZ

Kitapların isteyen okullara ve öğretmenlere gönderildiğini dile getiren Apaydın, bazı okullarda da Cin Ali'yle ilgili tiyatro, hikâye yazma gibi çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini dile getirdi. Apaydın, “Cin Ali Çocuk Şarkıları Yarışması'nı yaptık. Mart ayında sonuçlandı, ödül törenini ekim ayında yapacağız” dedi.

ANKARA’DA ÖĞRETMENLİK YAPTI

Babasının köy enstitülerini bitirmesinin ardından önce doğum yeri olan Ayaş’a bağlı Yenikayı Köyü'nde çalıştığını ve burada öğretmen olan annesi Remziye Kaygusuz'la tanıştığını anlatan Apaydın, Rasim öğretmenin son görev yerinin de Hıdırlıktepe'deki bir okul olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!