Başkent’in stat çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Başkent’in stat çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2018 14:47

Sarı-lacivertli yönetim, iç saha maçlarını Ankara’da oynama yönündeki ısrarını sürdürüyor. Yıkım kararı imzalanan 19 Mayıs Stadı için yeni ihalenin yapılması beklenirken, A.Gücü için adres gösterilen Afyon Zafer Stadı önceliğini koruyor. Bir süreliğine Yenikent Osmanlı Stadı’nın kulanılması da alternatif olarak değerlendiriliyor. 

Haberin Devamı

Süper Lige 6 yıl aradan sonra yeniden dönen Ankaragücü’nün iç saha maçlarını oynayacağı stat konusu, gündemin birinci maddesi olma özelliğini koruyor. Yönetimin, ilk yarıdaki müsabakalar için Afyon Zafer Stadı’nı adres göstermesinin ardından taraftarın tepki göstermesi ile başlayan tartışma sürüyor. Kulüp Başkanı Mehmet Yiğiner, Eryaman Stadı tamamlanan kadar ki 2-3 aylık süreçte, 19 Mayıs Stadı’nı kullanmak için yıkımın ertelenmesi talebini, Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerine iletti. Bakanlıktan gelen, “Stat ile ilgili yıkım kararı imzalandı, stat deprem yönetmeliğine uygun değil raporu var, kimsenin can güvenliğini tehlikeye atamayız” açıklaması, konuyu farklı bir noktaya taşıdı. Bu gelişmenin ardından, Ankaragücü için daha önce belirlenen Afyon önceliğini korurken, Yenikent Osmanlı Stadı, alternatif olarak kenarda tutulmaya başladı.

Haberin Devamı

SÜREÇTE NELER YAŞANDI

19 Mayıs Stadı’nın yıkılması uzun süredir konuşulurken, önceki sezon başlamadan önce bu konu en ciddi şekilde masaya yatırıldı. Daha önceleri, stadın yeri konusunda belirsizlik yaşanırken, bu ortadan kalktı ve stadın mevcut alana yapılması kararlaştırıldı. Ancak, iç saha maçları için 19 Mayıs Stadı’nı kullanan Gençlerbirliği ve Ankaragücü takımları, bir anda açıkta kalınca, kırmızı-siyahlı ekip yönetiminin girişimleri sonucu, öncelikle ilk yarı bitimine kadar 19 Mayıs’ta kalmalarına izin verildi ardından bu süre sezon sonuna kadar uzatıldı.

2024 ADAYLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye 2024 yılında düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği için aday olurken, Almanya ile birlikte finale kaldı. UEFA’ya verilen adaylık dosyasında, Türkiye’de yapımı tamamlanan modern statlar ile birlikte, Ankara’ya yapılacak yeni statla ilgili bilgiler de ülkemizin elini güçlendirmek adına konuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Haziran ayında, partisince 19 Mayıs Stadı’nda düzenlenen büyük Ankara mitinginde, stadın yıkılıp yenisinin yapılacağını ve çalışmalara kısa sürede başlanacağını açıkladı. Şampiyonayı düzenleyecek ülkenin Eylül ayında açıklanacak olması nedeni ile dosyada adı geçen Ankara’daki stat çalışmasının hızlandırılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ERYAMAN STADI PLANI DEĞİŞTİRDİ

Yapımına iki yıl önce başlanan Eryaman Stadı’nın, sezon başına yetişeceği bilgisi daha önce kamuoyu ile paylaşılırken, Ankaragücü cephesi de iç saha maçlarını yeni statta oynama hazırlıklarına hız verdi. Ankaragücü yönetiminin ve taraftarının, Eryaman Stadı’nın koltuklarının sarı-lacivert yapılması yönündeki talebi Ankara Büyükşehir Belediye başkanı tarafından da kabul görünce, Gençlerbirliği cephesi, rotasını Eskişehir’e çevirdi. Ancak bu süreçte, Eryaman Stadı’nın yeni sezona yetişemeyeceği bilgisi kulislerde dolaşmaya başlayınca, Gençlerbirliği için Eskişehir, Ankaragücü için de Mersin kentleri, spor genel müdürlüğü yetkilileri tarafından listeye alındı. Ankaragücü cephesi; Bursa, Kayseri ve Afyon gibi kentleri belirlerken, hem Spor Bakanlığı hem de Futbol Federasyonu yetkilileri ile temasa geçti ve ilk etapta Afyon üzerinde uzlaşı sağladı.

Haberin Devamı

KAPASİTE ARTIŞI MI SÜREYİ UZATTI

Gençlerbirliği kurmayları, daha önce 3 kez özel izinle maç oynanmasına izin verilen ve deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ve çökme riski taşıdığı belirtilen 19 Mayıs Stadı’na bu sezon kesinlikle onay verilmeyeceği bilgisini aldıktan sonra, Osmanlıspor yönetimi ile temasa geçip, Yenikent Osmanlı Stadı’nı birlikte kullanma anlaşmasını devreye soktu. Bu dönemde, Ankaragücü cephesinin Yenikent için girişimde bulunmadığı öğrenildi.
Eryaman Stadı’nın yapımına başlanırken, 15 bin kişi kapasiteli olacak şekilde planlandığı, ancak sonrasında kapasitenin 22 bine çıkarılması nedeni ile tesisin hizmete girmesinde gecikme yaşandığı ileri sürüldü. Stat inşaatını yapan firmanın aradaki ücret farkını alamadığı için işlerin yavaşladığı, bu yüzden de belirlenen tarihte stadın açılamadığı iddia edildi. Henüz çim serme işleminin yapılmadığı statta, tam kapasiteli çalışma ile stadın 2-3 aya kadar hazır hale geleceği ileri sürüldü. Ancak, bir çok yetkili isim, ikinci yarının başına kadar stadın maç oynanacak hale gelmesinin zor olduğu görüşünde birleşti.

Haberin Devamı

YIKIM İHALESİ İPTAL EDİLDİ

19 Mayıs Stadı’nın 31 Mayıs’ta yapılan yıkım ihalesi, ihaleyi kazanan firmanın, teminatını yakıp, işten çekildiğini açıklamasının ardından, iptal edildi ve yeni bir süreç başladı. Ankaragücü yönetimi bu süreçte, taraftarının da devreye girip, Afyon’da maç oynama talebine tepki göstermesinin ardından, tekrar bir hamle yaptı. Yönetim, stadın yıkımının 2-3 ay ertelenmesi ve bu süre içinde tamamlanması planlanan Eryaman Stadı bitiriline kadar, maçları 19 Mayıs Stadı’nda oynamak için girişim başlattı.

EKSTRA BİR MASRAF OLACAK

Ankaragücü yönetimi, ilk planda adres gösterdikleri Afyon konusunda, taraftardan gelen tepkinin yanı sıra, ortaya çıkacak mali tabloyu da hesaplayınca, bir kez daha düşünmek zorunda kaldı. Saha için ücret ödeyecek olmanın dışında, otel, konaklama, ulaşım gibi kalemler, ekonomik sıkıntı çeken sarı-lacivertlileri daha da zorlayacağından, farklı bir formül arayışı başladı. Başta, Yenikent Osmanlı Stadı için girişimde bulunmayan sarı-lacivertliler, bu gelişmelerin ardından, Ankara’da kalmanın yollarını aramaya yöneldi. Aynı kentteki bir stadı, en fazla iki takım kullanır şeklinde bir kural olsa da daha önce 19 Mayıs Stadı’nda rakiplerini ağırlayan Ankaragücü ve Gençlerbirliği varken, Haccetepe’nin de bazı maçlarını bu statta oynaması, ibreyi farklı bir yöne çevirdi. Bu gelişmenin ardından, Ankaragücü için Yenikent’in kapılarının açılabileceği gündeme geldi. Ancak son dönemde Ankaragücü yönetimi ile Melih Gökçek arasındaki iplerin gerilmiş olması, konuyu farklı bir boyuta taşıdı.

Haberin Devamı

KİMSENİN HAYATI TEHLİKEYE ATILAMAZ

Deprem yönetmeliğine uygun değil şeklinde görüş bildirilen 19 Mayıs Stadı ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda; stadın taşıyıcı kolanlarının 28’inin 20’sinin içinde bulunan demirlerin yükü kaldıramaz hale geldiği, 50 yıllık süre için planlanan stadın, 79 yılını doldurduğu, yapılacak tamiratın, yenisinden daha büyük bir maliyet çıkaracağı, stadın tüm tribünlerinin dolması durumunda, 2-3 maç sonrasında çökme riski taşıdığına dair ifadeler yer aldığı belirtildi.
19 Mayıs Stadı ile ilgili daha önce de hazırlanan raporda, çökme tehlikesi üzerinde durulmuş, Türkiye Futbol Federasyonu yetkilileri, kulüplerin gerekli girişimleri yapıp, özel izin almalarının ardından son 3 sezon da 19 Mayıs Stadı’nda maç oynanmasına onay vermişti.
Kısa süre önce iptal edilen yıkım ihalesinin ise 3-4 gün içinde yeniden yapılacağı ifade edildi.
Bakanlık yetkilileri, risk taşıyan bir stata maç oynatılmasının mümkün olmadığını belirtip, kemsinin hayatının tehlikeye atılamayacağını, gelin tepkilerin anlamsız olduğunu dile getirdi.

TSYD TURNUVASI YENİKENT’TE OYNANACAK

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Ankara Şubesi’nin geleneksel olarak düzenlediği futbol turnuvasının 52.’si, 4 takımın katılımı ile Yenikent Stadı’nda oynanacak. 3-4 Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacak olan turnuvaya Ankaragücü, Bursaspor, Sivasspor ve Alanyaspor katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!