Aras bebek Kök hücre ile hayata döndü

Güncelleme Tarihi:

Aras bebek Kök hücre ile hayata döndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2018 09:53

Kırıkkale'de 950 gram ağırlığında dünyaya gelen ve kafa içi kanaması olduğu tespit edilen Mehmet Aras bebek, beynine uygulanan ‘kök hücre’ tedavisiyle sağlığına kavuştu.

Haberin Devamı

 

Kırıkkale'de, annesinin hamileliğinin 27'nci haftasında 950 gram ağırlığında dünyaya gelen ve kafa içi kanaması olduğu tespit edilen Mehmet Aras, beynine uygulanan ‘kök hücre’ tedavisiyle yaşama döndü. Sağlık Bakanlığı’nın özel izniyle Türkiye'de ilk kez Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Mehmet Aras bebeğe uygulanan kök hücre tedavisi başarıyla sonuçlandı. Anne Sevim Tetik, bebeklerinin sağlığına kavuşmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. Bebeklerinin dünyaya geldiğinde beyin kanaması geçirdiğini öğrendiklerini ifade eden Tetik, “Doğduğunda, ‘Yaşamaz, ölür’ dediler. Doğumdan sonra onu bu şekilde görmek bir mucize” dedi.

ŞU AN ÇOK MUTLUYUZ, TABURCU EDİLECEK

Ankara’ya geldiklerinde tedavi için ne gerekiyorsa yapılması konusunda doktorlara izin verdiklerini söyleyen anne Tetik, bebeğin beynine iğne ile kök hücre enjekte edildiğini dile getirerek, "Bu tedavisi devam ederken kalbinde de bir rahatsızlık çıktı. Kalbinden de küçük bir operasyon geçirdi. 114 gündür hastaneye gelip gidiyoruz. Burada olması çok zor, bu kadar ilgilenilmesi bizi çok mutlu ediyor. Doğum yaptıktan sonra onu bu şekilde görmek gerçekten bir mucize. Psikolojik olarak çok etkilendik ama şu an çok mutluyuz, yakında taburcu edilecek" dedi.

HAVALE GEÇİRMESİNİ DE ENGELLEDİ

SBÜ Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Tayman, bebeğin hastanelerine sevk edildiğinde ilk olarak akciğer ve diğer organlarına destek tedavisine başladıklarını aktardı. Bebeğin geçirdiği en önemli komplikasyonun kafa içi kanaması olduğuna işaret eden Tayman, "Bu problem çocuğun hayatının tüm evresini etkileyeceği için değişik ülkelerde yeni denenen ve araştırma aşamasında olan kök hücre tedavisini ailemizin ve Bakanlığımızın izniyle yaptık. Günden güne bebeğimizin kafa içi kanamasının azaldığını, kafa içerisindeki kanamanın düzeldiğini gördük. Kafa içi kanaması nedeniyle havale de geçiriyordu, kök hücre tedavisi sonrasında havale geçirmesinin de azaldığını, tamamen düzeldiğini gördük. Kök hücre tedavisinin ardından yapılan kontrollerde kanamanın giderek yok olduğunu, hatta beyin dokusunun tamamen normale geldiğini izledik” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!