Ani işitme kayıplarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ani işitme kayıplarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2018 14:58

Bir sabah uyandığınızda ya da gün içinde kulağınızın birden tıkandığını fark ettiyseniz, çevrenizdeki sesleri duymakta zorlanıyorsanız ve beraberinde uğultu şikâyeti yaşıyorsanız bu durum ‘ani işitme kaybı’ ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.

Haberin Devamı

Ani işitme kayıplarına dikkat

Bahar ayları ve mevsim geçişlerinde görülme sıklığı artan ‘ani işitme kaybı’ rahatsızlığı, pek çok insanın endişeye kapılmasına neden oluyor. Ancak bu rahatsızlık, erken tanı ve hızlı müdahale ile kontrol altına alınabiliyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Cem Özbek, ani işitme kaybı ve tedavisi konusunda şu bilgileri veriyor:

UĞULTU İLE GELİR

“Genellikle tek kulakta aniden ortaya çıkan işitme kaybı, sıklıkla beraberinde uğultu ile gelir. Bazen baş dönmesi de bu bulgulara eşlik eder. İşitme kaybı gelişen kulakta ortaya çıkan çınlama, uğultu benzeri sesler de hastaların diğer sıkça yakındıkları sorundur. Kulakta akıntı, kaşıntı gibi enfeksiyon bulguları yoktur.

Haberin Devamı


İLK ÜÇ GÜN ÖNEMLİ

Ani işitme kaybı, iç kulağı ilgilendiren bir sorundur. Genellikle yetişkinlerde görülür. Hastaların yüzde 98’i 25 yaşın üzerindedir ve diyabeti ya da tansiyon yüksekliği olan hastalarda daha sık ortaya çıkar. Ani işitme kaybı yaşandığında hemen doktora başvurulmalıdır. Bu hastalıkta özellikle ilk üç gün tedavi açısından çok değerlidir.”

STRESTEN UZAK DURUN

Doç. Dr. Mustafa Cem Özbek, tedavide ilk olarak damardan daha sonra ağız yoluyla kortizonlu ve damar açıcı ilaçların verildiğini belirterek, ayrıca şunları söyledi:
“Ağızdan veya damardan ilaçlar verilirken eş zamanlı olarak kulak içine intratimpanik adı verilen yöntemle ilave olarak kortizonlu ilaçların verilmesi iyileşmenin hızlanmasına katkı sağlar. Tüm bu ilaçları mümkün olduğunca hızlı ve zaman geçirmeden vermek hastalığın tedavisinde en önemli etkendir.
Tedaviye bir hafta içinde yanıt alınamıyorsa, basınç altında solunan oksijen tedavisi uygulanabilir. Aktif istirahat yatarak değil ancak hastanın iş ortamından uzaklaşması, hayatındaki stresleri mümkün olduğunca azaltması ve yorucu olmayan açık hava yürüyüşleri yapması, sevdiği kitapları okuması şeklindedir. Hastaların bilgisayar, akıllı telefon ve televizyondan uzak durması önerilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!