60 yıllık koleksiyon

Güncelleme Tarihi:

60 yıllık koleksiyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2019 16:49

Ankara'da 1957 yılında pul biriktirerek koleksiyonculuğa başlayan Vedat Duman'ın kağıt ve hatıra para, piyango bileti, saat ile gazoz kapaklarından oluşan koleksiyonları ilgi çekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye'deki sayılı koleksiyonerler arasında gösterilen 71 yaşındaki Duman, bu işe pul biriktirerek başladı. Kağıt ve hatıra para toplayarak bu merakını sürdüren ve saat koleksiyonu içerisinde nadide bir eşya da bulunan Duman, 1800'lü yıllara ait el yapımı "piryol" adı verilen saatini özenle koruyor. Duman'ın, aynı zamanda koleksiyonunda en değerli parçalar arasında gördüğü, "Her kartın bir anısı var" dediği Ankara kartları ile 1926 yılında çıkan ilk piyango bileti de yer alıyor. Duman, Kızılay Menekşe Sokak'ta bulunan mütevazı dükkanında bu işin meraklılarına uzun yıllardır hizmet veriyor. Koleksiyonculuğa 7-8 yaşlarında pul toplayarak başladığını, daha sonra 15 yaşında Kızılay'da bir pulcu dükkanında çırak olarak işe girdiğini belirten Duman, 1975'ten sonra kağıt, madeni ve hatıra para koleksiyonu da yapmaya başladığını ifade etti. Duman, şöyle konuştu:

PARA HARCAMADAN YAPABİLİRSİNİZ

Haberin Devamı

"Bugün 'İyi ki başlamışım' diyorum. Şu anda bu işi devam ettirmeseydim, bu alan çok zayıf kalacaktı. 55 yıldır sevgiyle yapıyorum. Bende olmayan parçaları bulup almaya gittiğimde çok heyecanlanıyorum. Bu işin insanı rahatlatıyor. Mesela 10 liraya 100 damgalı pul alırsınız, onlarla bir gün uğraşırsınız. Pul defterine dizersiniz, terapi gibi gelir. Tabii ki herhangi koleksiyona bakmak da insanı çok rahatlatır. Saatlerce onlara bakarsınız, günün nasıl geçtiğini anlamazsınız. Stresten uzak olursunuz, moraliniz yerine gelir. Koleksiyonculuk insanın ömrünü uzatıyor. Başlamak için illa para harcamaya gerek yok. Gittiğim yerlerde içtiğim gazoz kapaklarını biriktirdim. Bedavadan koleksiyon da yapabilirsiniz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!