6 bin 800 kişi değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

6 bin 800 kişi değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2018 10:40

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün ad ve soyadların mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine imkan sağlayan uygulamasıyla Başkent’te 9 ayda 6 bin 816 kişi ismini ve soy ismini düzeltti.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl aralık ayında başlattığı ad ve soyadda yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişikliklerinin mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilmesine imkan sağlayan uygulamaya Ankaralılar yoğun ilgi gösteriyor. Uygulamanın başladığı günden bugüne Başkent’te 32 bin 177 kişi ismini, 4 bin 939 kişi de soyadını düzeltti. Uygulamada, "Koyun", "Çakal", "Deli", "Çoşkun", "Satılmış", "Uğuz", "İşik", "Çıplak", "Çinar", "Dana", "Kör", "Ördek" en fazla değiştirilen soyadları oldu. Kadınlarda en çok düzeltilmesi istenen isim "Rabiye", erkeklerde ise "Ümüt" oldu. "Hava", "Sade", "Sümeyya", "Küpra", "Firdes", "Meyrem", "Hadice", "Mehriban", "Buşra" en çok değişen diğer kadın isimleri arasında yer aldı. Erkeklerde ise "Yunis", "Memet", "Abubekir", "Serdal", "Zekeriye", "Çoşkun", "Gökan", "Ferat", "Kazim", "Salahattin" isimleri en çok değiştirilenler oldu.

Haberin Devamı

2019 SONUNA DEK SÜRECEK

Ad ve soyadlarındaki yazım yanlışlarını değiştirmek isteyenler bulunduğu yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne müracaat edebiliyor. Yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar ise kabul edilmiyor. Yurt dışında bulunanlar ad ve soyadı değişikliğine ilişkin talepleri için dış temsilciliklere başvuru yapabiliyor. Uygulama sayesinde, mahkemelerin üzerindeki isim ve soyadının düzeltilmesine yönelik iş yükü azaltıldığı gibi bürokratik süreçler kısaltıldı. Uygulama 2019'un sonuna kadar devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!