4 bin yıllık şehirde 4 kültür katı bulundu

Güncelleme Tarihi:

4 bin yıllık şehirde 4 kültür katı bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2018 09:49

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesindeki Büklükale mevkisinde devam eden kazılarda, Osmanlı’dan Eski Tunç Çağı’na kadar 4 kültür katı bulundu.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009’da başlatılan, her yıl mayıs ve haziran ayları arasında yapılan kazı çalışmalarıyla bölgenin tarihinin ortaya çıkarılması hedefleniyor. ‘Aşağı şehir’ ve ‘yukarı şehir’ olmak üzere iki arkeolojik alandan oluşan Büklükale mevkisinde bugüne kadar yapılan kazılarda, birinci katmanda Osmanlı dönemi, ikinci katmanda Demir Çağı, üçüncü katmanda Geç Tunç Çağı, dördüncü katmanda ise Eski Tunç Çağı olmak üzere dört kültür katı tespit edildi. Özellikle üçüncü katmandaki kazılarda çıkarılan cam şişe ve Hitit İmparatorluğu dönemine tarihlenen çivi yazılı tablet, önemli buluntular arasında yer alıyor.

ANADOLU’NUN İLK CAM ESERLERİ

Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Halit Karakoç, “Kazı çalışmalarında şu ana kadar milattan önce 2000 yılına yani Hitit dönemine ait eserler bulundu. Bizim için en önemlisi de Anadolu’da ilk cam eser olabilecek cam şişeler bulunmuştur. Kazı çalışmaları devam ettikçe çıkan eser sayısı da artıyor. Kazılarda çıkan eserler, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!