226 milyon metreküp suyu taşıyacak

Güncelleme Tarihi:

226 milyon metreküp suyu taşıyacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2019 10:13

‘Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi’nin resmi açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak. Tamamlanan Gerede Tüneli ile Gerede Havzası’ndan yıllık 226 milyon metreküp su Ankara’ya aktarılacak.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce inşa edilen ve Türkiye'nin en uzun içme suyu tüneli olan ‘Gerede Tüneli’ tamamlandı. Tünel ile Ankara'nın 2050 yılına kadar içme suyu sıkıntısı olmayacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başkent’i içme suyu noktasında rahatlatacak olan ‘Ankara İçmesuyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi’ ile Ankara'ya memba kalitesinde içme suyu sağlanacak. Proje çerçevesinde inşa edilen ve toplam 31 bin 592 metre uzunluğuyla ülkenin en uzun içme suyu tüneli olma özelliğini taşıyan Gerede Tüneli ile Gerede Havzası'ndan yıllık 226 milyon metreküp su Ankara'ya aktarılacak.

AÇILIŞ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE

Günlük ortalama içme-kullanma su tüketimi 1,2 milyon metreküp olan Ankara'nın, 2050 yılına kadar nüfus artışı ve kullanım ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak inşa edilen projenin resmi açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak.
Makineyle açılan 4 buçuk metre çapındaki tünelden, Ankara barajlarında yeterli su bulunması ve projede kalan küçük imalatlar sebebiyle yaz sonu itibarıyla suyun verilmesi planlanıyor. Ankara’nın yaklaşık 100 kilometre kuzeybatısında yer alan Gerede Sistemi, Bolu’nun Gerede ilçesinin güneydoğusundan başlayarak güneye doğru ilerliyor ve Çamlıdere Barajı’nda son buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!