1 yıllık eğitimle rehber oluyorlar

Güncelleme Tarihi:

1 yıllık eğitimle rehber oluyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2019 09:13

Görme engelli avukat Nurdeniz Tunçer ve İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un eşi Maggie Moore tarafından 2014 yılında kurulan Rehber Köpekler Derneği’nde, sadece görme değil aynı zamanda zihinsel engelli çocuklara da can yoldaşlığı yapacak köpekler yetiştiriliyor.

Haberin Devamı

Görme engellilere "yol arkadaşı" olarak yetiştirilen dernekteki rehber köpekler, golden ve labrador cinslerinden seçiliyor. Öncelikle uysal ve sağlıklı olup olmadıklarına bakılan köpekler, anne ve babalarının genetik yapıları incelendikten gönüllü ailelere verilerek bir yıl süren eğitime tabi tutuluyor. Eğitim sonrası uygulanan sınavı geçen rehber köpek adayları, en az 5, en fazla 6 ay görme engelli eğitimine tabi tutuluyor. Daha sonra yol arkadaşlığı için görme engellilere ücretsiz olarak verilen köpeklerden elenenler, bu defa zihinsel engelli çocuklarla çalışmak üzere "terapi köpekleri" olarak yetiştiriliyor.

GÖNÜLLÜ AİLELERE İHTİYAÇ VAR

İki yılı aşkın süredir Türkiye'nin ilk rehber köpeği Kara ile yaşayan Rehber Köpekler Derneği Başkanı Nurdeniz Tunçer, Türkiye'de görme engellilere yönelik rehber köpekler yetiştiren ilk dernek olduklarını söyledi. Tunçer, "Rehber köpek okullarının merkezini kurmak istiyoruz. Bu doğrultuda çalışmalara başladık. Rehber köpek adaylarının sayısını artırıyoruz. Ayrıca rehber köpek olarak görme engellilere temin edemediğimiz, elenen köpeklerimiz 'terapi köpekleri' olarak çalışmaya başlayacak. Türkiye’de 4 çalışan, 7 de yetişmekte olan rehber köpek bulunuyor. Hedefimiz yılda 10 rehber köpek yetiştirmek. Mama ve veteriner destiğini sağlayacağımız gönüllü bakıcı ailelere ihtiyacımız var. Rehber köpek okulu kurmak için destek bekliyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!