ZEKA toplantısı Afyonkarahisar'da yapıldı

Güncelleme Tarihi:

ZEKA toplantısı Afyonkarahisarda yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2018 16:29

ZEKA toplantısı Afyonkarahisar'da yapıldı

Haberin Devamı

 

Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - ZAFER Kalkınma Ajansı (ZEKA) toplantısı Afyonkarahisar'da gerçekleştirildi.

ZEKA tarafından düzenlenen 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri' toplantısı Afyonkarahisar'da termal bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya ZEKA Yönetim Kurulu Başkanı Manisa Valisi Ahmet Deniz, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Kütahya Valisi Ömer Toraman, ZEKA Genel Sekreter vekili Veli Oğuz, ZEKA üyesi illerin İl Genel Meclisi başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, OSB müdürleri, iş insanları ve KOBİ temsilcileri katıldı.

ZEKA Yönetim Kurulu Başkanı Manisa Valisi Ahmet Deniz, gelişmiş ve kalkınmasını tamamlamış toplumlara bakıldığında temel özelliklerinin bilgiye sahip, sahip olduğu bilgiyi de teknolojiye çeviren ülkeler olduğunu söyledi. Deniz, "Biliyorsunuz Almanya iki dünya savaşına katıldı. Mağlup oldu. Ama yerli üretim ve yerli sanayiyle, güçlü sanayiyle nerelere geldiğini görüyoruz. Şu anda 1 trilyon 300 milyar dolar ihracatıyla dünya birincisi olmuş bir ülke. Şimdi birinciliği Çin aldı. 2 trilyon dolardan fazla ihracatıyla. Şimdi dünyada ikinci sırada. Birçok örnek var aslında Almanya gibi. Temel özelliği bu ülkelerin teknoloji, yerli üretim, güçlü üretim. Son dönemde artık sadece teknoloji üretmek de yetmiyor. Artık katma değeri yüksek ürün üretmek zorundayız. Başka çaremiz yok, acımasız bir rekabet çağındayız çünkü" dedi.

Şimdiki Endüstride 4.0'ın konuşulmaya başlandığını ve bunun da Almanya'dan çıktığını anlatan Vali Deniz, "Bunun çıkış amacı da biliyorsunuz ucuz işçiliği Uzakdoğu'dan karşılıyorlar. Ama zaman ve nakliye, lojistik hem masraflı. Şimdi kafa yorarak 4.0 dediler ve yapay zekayla üretimi daha hızlı yapmaya başladılar. Bunu bizler de yapmak zorundayız. Biz 2023'te ciddi bir hedef koyduk kendimize. 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla, 1 trilyon dolar dış ticaret hacmi, 5 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Bu ihracatı yakalayabileceksek, ancak yüksek teknolojiyle, bu teknolojiye yatırım yaparak kazanabiliriz. Bunu da gerçekten gerçekleştirmek için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok büyük mesafe almaya başladık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ciddi destekler sağlıyor. AR-GE yatırımları çok hızlı artmaya başladı. Bu güzel gelişmeler bize ümit veriyor. Çok güzel şeyler de oluyor ülkemizde aslında" diye konuştu.

Açılış konuşmasından sonra ZEKA Genel Sekreter vekili Veli Oğuz sunum yaptı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!