ASKİ, mikro tünel projesiyle su baskınlarına geçit vermeyecek

Güncelleme Tarihi:

ASKİ, mikro tünel projesiyle su baskınlarına geçit vermeyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2018 10:32

ASKİ, mikro tünel projesiyle su baskınlarına geçit vermeyecek

Haberin Devamı

 

ADANA,(DHA)- ADANA Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, 2014 yerel seçimlerinden hemen sonra Adana merkez ve ilçelerde kolları sıvayarak tüm sorunlarla mücadele başlatırken birçok noktada tarihi projelere hayat verdi ve adeta bölgeye can suyu oldu. Altyapı çalışmalarıyla ilgili de ciddi yatırımlar yapan ve eski su baskınlarına son veren ASKİ, ''Mikro Tünel'' projesiyle birlikte sel ve su baskınlarıyla ilgili mücadelede yine ilklere imza attı.

Turgut Özal Bulvarı üzerinde inşa edilen yaklaşık 6 kilometrelik Mikro Tünel Projesi Adana’da Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk kez uygulanan bir proje olma özelliğine sahip. Proje, aşırı yağışlarda Kuzey Adana bölgesinden Güney Adana bölgesine giden yağmur sularının oluşturacağı su baskınlarına ve sel felaketlerine set çekecek.

Geçtiğimiz hafta cihazların Türkiye’ye gelmesiyle birlikte ilk uygulaması ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Durna kontrolünde gerçekleşen Mikro Tünel Projesi’nin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Mikro Tünel Projesi’nin Adana’da bir ilk olduğunu ve Türkiye’de de ikinci kez uygulandığını belirten ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Durna, ''Burada gördüğünüz her şey tamamen son sistem teknolojiyle donatılmış durumda. Alınan veriler ve belirlenen koordinatlar doğrultusunda kameralarla ön izleme yapılarak projenin sağlıklı ve sorunsuz ilerlemesi gerçekleşiyor'' dedi.

PROJELERDE EN SON TEKNOLOJİLERİ KULLANIYORUZ
Mikro Tünel Projesi’nde en son teknolojilerin kullanıldığını ve her şeyin sistematik olarak yapıldığını ifade eden Durna, ''Şu anda çamur akıyor. Bu da cihazın gayet sağlıklı çalıştığını gösteriyor. Cihazımız toprak altında işlevini sürdürürken çıkan su ve taşları da ayrıştırarak borular vasıtasıyla deşarj ediyor. Delme cihazını ana kumanda masasından operatör yönetiyor; yurt dışından gelen operatörümüz bu konuda deneyimli birisi. İnşallah en kısa sürede biz de kendi operatörlerimizi yetiştiririz ve projelerimize devam ederiz''diye konuştu.
'BİRİKTİRİLEN YAĞMUR SULARIYLA ENERJİ PANELLERİ TEMİZLENECEK
İlerleyen süreçte projenin bir diğer aşamasının da yağmur sularını biriktirmek olduğunu ifade eden Durna, biriktirilen yağmur sularının da elektrik enerjisi üreten panellerin temizlenmesinde kullanılacağını açıkladı. Durna, cihazın delme işlemi sırasında çıkan taşların da altyapı ve zemin çalışmalarında kullanılacağını anlattı.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!