Ali Özgentürk Adana yıllarını yazdı

Güncelleme Tarihi:

Ali Özgentürk Adana yıllarını yazdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2018 11:52

ADANALI sinemacı ve yazar Ali Özgentürk, yaşamı boyunca yazdığı günlüklerden derlediği son kitabında, Adana'da geçirdiği yılları anlattı.

Haberin Devamı



Kırmızı Kedi Yayınevinin yayınladığı, yaklaşık 500 defter halindeki günlüklerden seçkilerin yer aldığı ’Gizli Defterlerim’ adlı 290 sayfalık anı kitabında, sanatçının Türk ve dünya sanat dünyasında yaşadığı ilginç olaylar, sanata bakışı ve eleştirilerinin yanısıra şiirleri de yer alıyor. 70 yaşında olan sanatçı, Adana’da kurdukları tiyatro ile köylerde temsiller verdiklerini, gözaltına alındıklarında jandarmalara da aynı oyunu oynadıklarını, ilk aşkını, Erkek Lisesinde okurken Kız Lisesinde tiyatro kolu çalışmalarını yönetirken yaşadıklarını defterlerine düştüğü notları aynı cümlelerle aktarıyor.

Şarapçı Selo gibi o yıllarda tüm Adananın tanıdığı bazı profillerin de Ali Özgentrkün kaleminden tanınabildiği kitapta, Yılmaz Güneyin Yumurtalıkta işlediği cinayet nedeniyle yarım bıraktığı ’Endişe’ filmi öncesi Adanadan Sivereke kadar uzanan pamuk tarlalarındaki gözlemleri ve buralardan Yılmaz Güneye yazdığı mektuplara da yer veriliyor.

Kitabın tanıtımında, ’film gibi hayatının anlatımı’ denilirken, kendisinin de şu cümleleri yer alıyor:

"Bu notları yazdığım defterleri gizlerdim herkesten; belki de utanırdım. Gizliliği işte ondan Evet bir bakıma ruhumun ve hayatımın gizlerinin defterleri bunlar. Ey okur, bu defterleri ilk defa siz okuyacaksınız."

Kitabın son bölümünde, Özgentürkün 50. Sanat Yılı nedeniyle Adanada düzenlenen gecede ve bir de Çukurova Üniversitesinde gençlerle yaptığı söyleşilerin tam metinleri alıyor.

FİLMLERİ

Birinde oyuncu, 6'sında yapımcı, 9'unda senarist olduğu Ali Özgentürk bazı filmleri şunlar:

Balalayka, At, Selvi Boylum Al Yazmalım, Görünmeyen, Yengeç Oyunu, Sır, Mektup, Kalbin Zamanı,Yer Çekimli Aşıklar, Bekçi, Su da Yanar, Hazal, Çıplak.



Ali Özgentürk, Adana ve İstanbul film festivallerinde onur ödülleri, yurt dışında farklı ödüller almış, yurt dışında filmi en çok gösterime giren yönetmen olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!