Yenimahalle iş kazalarına yönelik işbirliği protokolü

Güncelleme Tarihi:

Yenimahalle iş kazalarına yönelik işbirliği protokolü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 12:00

Yenimahalle iş kazalarına yönelik işbirliği protokolü

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- YENİMAHALLE Belediyesi iyle İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) arasında inşaatlarda çalışanların mesleki yeterliliğini artırmaya yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

Dört Mevsim Tiyatro Salonu'nda düzenlenen protokol törenine Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Neslihanoğlu, meclis üyeleri, müteahhitler ve ilgi iş kollarında görev yapan personeller katıldı. İnşaat sektöründe çalışan işçi ve ustalarda mesleki yeterlilik belgesi zorunlu tutuluyor. Kanuna göre belgesi olmayan işçiler artık inşaatlarda iş bulamayacak.

ANKARA'NIN İLK SINAV MERKEZİ YENİMAHALLE BELEDİYESİ'NDEN

Baretini takarak iş kazalarının da büyük ölçüde önüne geçilmesini sağlayacak çalışmaya imza atan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar “Ankara'da bir ilke imza atıyoruz. İMKON'la 2016 yılında başlattığımız karma bir projeyle Anadolu Bulvarı Ostim Kavşağı'nda Ankara'daki ilk sınav merkezinin inşaatına start verdik. Sadece Yenimahalle'deki ağır meslek çalışanları değil tüm Ankara bu sınav merkezimizde mesleki yeterlilik sınavına tabi tutulacak" dedi.

Tüm dünyada gelişmiş ülkelerde her mesleğin bir belgesi olduğunun da altını çizen Yaşar “Bizde ise Ahilik sistemi var. Aileler önceden çocuklarını, terziye, berbere, marangozhaneye götürür çırak olarak verirdi. Orda önce çırak, sonra kalfa ardından usta olurlardı. Günümüzde kimse çocuğunu kolundan tutup, bu çocuğa bunu öğret diye götürmüyor. Meslekler de bilinçli bir şekilde icra edilmiyor. Duyuyoruz 'kalıp çöktü' altında 3 kişi kaldı, 'istinat duvarı çöktü' altında 2 kişi kaldı. Tabi ki iş hayatında hatalar olabilir. Ama ihmaller, ilgisizlik hata değildir. İşte bugün İMKON'la beraber bu gidişata bir dur demek istiyoruz" diye konuştu.

ŞANTİYELER SAVAŞ MEYDANINDAN FARKSIZ

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu da şantiyelerin kötü şartlar altında hizmet ürettiğine dikkat çekerek durumun değişmesi gerektiğini kaydetti. Bununla beraber bazı şantiyelerin de mükemmel olduğunu söyleyen Tellioğlu, "Öyle şantiyeler de gördük ki, iş güvenliği bildiğiniz ciddi kuruluşlardan fazla. İntihar edilmeye kalksa zor intihar edilir" diyerek gözlemlerini aktardı. Tellioğlu protokolün Ankara'daki 20 bine yakın inşaat emekçisine bir jest olduğuna dikkat çekti.

Protokol imza töreninde belgelendirme ve eğitim sisteminin detaylarını anlatan İMKON Başkanı; “İşin faydası şu: Sistem ne diyor? Usta mısın, değil misin? Adamın evini yapıyorsun, doğalgaz kaçağı için evine tamire gidiyorsun. Adamın elektrik tesisatının kaçağını düzeltmeye gidiyorsun. Belki de usta değilsin. Yanlış yaptığın bir bağlantıdan dolayı orada birçok insanın hayatını karartmaya sebep olacaksın. Sistem dolayısı ile senin yeterliliğini ölçelim diyor. Sen usta isen problem yok" dedi.

SINAVI İMKON YAPACAK

İMKON tarafından gerçekleştirilen mesleki sınavlar teorik ve uygulama şeklinde iki aşamada yapılıyor. Avrupa standartlarında gerçekleştirilen sınav sisteminin yapılış şekli ile ilgili bilgi veren İMKON Başkanı; “Bu belge tamamen sınavın başından sonuna kadar ID kodu ile kamera kayıtları altında alınan, sınavın 5 dakikası bile kayıt dışında kalmayan, bütün çalışanların ıslak imzası, kimlik kontrolü kamera kayıtları altında yapılarak, ayrıca 2 adet harddiske arşivlenerek kayıt altında tutulan bir sınav sistemi var" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!