Yenilik dolu yeni yıl

Güncelleme Tarihi:

Yenilik dolu yeni yıl
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2013 01:00

Okulöncesi ve 1’inci sınıflar 9 Eylül Pazartesi günü uyum eğitimi kapsamında okulla tanıştı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 16 milyon ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin tamamı ve bu yıl yapılan atamayla birlikte 808 bin öğretmen de 16 Eylül Pazartesi gününden itibaren yeni eğitim yılına başlayacak. İstanbul’daki öğrenciler ilk gün 06.00-13.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanacak. Yeni eğitim yılı yeniliklerle başlıyor. İşte yenilikler:

SBS kaldırıldı: Ortaokullarda liseye geçişte kulanılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) kaldırıldı. Yerine getirilen ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) olarak adlandırılan sistemde ise 8’inci sınıflar, her dönem 6 temel dersten 12 sınava girecek. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, sorular gönderilerek merkezi olarak uygulanacak bu sınavlar fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerini kapsıyor. Bakanlık’tan yapılan açıklamalara göre, yeni sistemde 3 yazılısı olan derslerden 2’ncisi, 2 yazılısı olan derslerden de 1’incisi merkezi olarak uygulanacak. Sınavlar her dönem 2 okul gününe yayılarak yapılacak ve o günlerde okullar tatil edilecek. Liseye geçişte bu sınavların etkisi yüzde 70 olacak. Öğrencilerin okul başarısı da yüzde 30 oranında etkili olacak. Merkezi yazılılar 2 yıl boyunca sadece 8’inci sınıf öğrencilerine uygulanacak. 6 ve 7’nci sınıflar için bu sınavlar 2 yıl düzenlenmeyecek.

66 aylıklar rapordan kurtuldu: Geçen yıl uygulanmaya başlanan ve halk arasında 4+4+4 olarak bilinen eğitim sistemi ile 66 aylıkların okula başlaması zorunlu hale getirilmişti. Kayıt ertelemek isteyenlere de rapor şartı konulmuştu. Bu yıl yapılan düzenleme ile 66, 67 ve 68 aylık öğrenciler rapor almaktan kurtuldu. Velilerden alınacak dilekçe ile okula başlama bir yıl ertelenebiliyor. 69, 70 ve 71 aylıklarda ise rapor şartı devam ediyor. Daha önceki yıllarda rapor alabilen 72 aylıklar ise artık rapor alamıyorlar, okula başlamak zorundalar. İlkokul 2’nci sınıfların ders programına geçen yıl eklenen İngilizce dersi, bu yıldan itibaren uygulanacak. 2’nci sınıflar bu yıl ilk kez İngilizce dersi alacaklar.

11 yönetmelik birleştirildi: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikler Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile sınırlı değil. Bu yılki yenilikler arasında birleştirilen yönetmelikler de var. 11 yönetmelik birleştirildi. Liseler arasındaki ders saati, teneffüs süresi, sınıf geçme sistemi gibi konularda da güncellemeler yapıldı. Önceki yıllarda 40 ile 45 dakika arasında değişen ders saatleri artık tüm okullarda 40 dakika olacak. Okullar arasında sınıf geçme sisteminde daha önce bazı farklılıklar varken, şimdi sınıf geçme sistemi ortak oldu. Tüm okul türlerinde başarısız dersi olanlardan, ortalaması 50 olan herkes sınıf geçebilecek.

10 gün devamsızlık yapan kalacak: Mazeretsiz devamsızlık süresi tüm okullarda 20 günden 10’a düşürüldü. Öğrenciler, herhangi bir rapor almadan 10 günden fazla devamsızlık yapacak olursa sınıfta kalacak.

Liselilere de uyum eğitimi: Daha önceki yıllarda sadece okul öncesi ve birinci sınıflara uygulanan ‘uyum eğitimi’ programına liseler de dahil edildi. Liselilerin uyum eğitimi programı bu yıl ilk kez Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Giresun, Hatay, İstanbul, Mardin, Rize, Sivas ve Yozgat’ta belirlenen okullarda uygulanmaya başlandı. Çarşamba günü başlayan eğitimler kapsamında 9’uncu sınıf öğrencileri okulun fiziki durumu, sosyal ve idari birimleri, kuralları, işleyişi, sorumlu oldukları dersler ve sınıf geçme kuralları ile ilgili bilgilendirilecek. Uyum eğitimi 13 Eylül’de sona erecek.

Düz lise tarih oldu: Sınavsız öğrenci alan ve halk arasında düz lise olarak adlandırılan genel liseler kapatıldı. Okul dönüşümleri kapsamında düz liseler, Anadolu ya da meslek liseleri haline getirildi. Sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyen ve akademik eğitim almak isteyenler için de meslek liseleri ve çok programlı liseler bünyesinde genel lise sınıfları açıldı.

Kıyafeti veli seçecek: Okullarda serbest kıyafet uygulaması da güncellendi. Öğrencilerin, okula giderken ne giyeceğini artık veliler belirleyecek. Bütün okullarda velilerin yüzde 50’sinden fazlası istediği takdirde forma ya da sivil kıyafet uygulaması başlayacak.

Evlilere açık lise zorunlu: Daha önceki yıllarda lisedeyken evlenen öğrencilerin, örgün eğitimle ilişiği kesiliyordu. İsteyenler açık liselere gidiyordu, istemeyenler de eğitimine devam etmiyordu. 4+4+4 eğitim sistemiyle 12 yıllık zorunlu eğitimin başlaması nedeniyle lisedeyken evlenen öğrencilerin açık liselere devam etmesi zorunlu hale getirildi.

Sınıf mevcutları arttı: Fen ve sosyal bilimler liselerinde daha önce 26 olan sınıf mevcutları 30’a, Anadolu liselerinde ise 30’dan 34’e çıkarıldı. Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi ile de bu tür liselerin sayısı artmış oldu.

Haftalık ders saati değişti: Bakanlık geçen yıl haftalık ders saatlerinde değişiklik yaparak, ortaokullarda ders saatini 5 ve 6’ncı sınıflarda 36, 7 ve 8’inci sınıflarda 37 saate çıkarmıştı. Öğrencilerin giriş çıkış saatlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle haftalık ders saatleri, bu yıl yapılan düzenleme ile bütün sınıflarda 35 saat olarak belirlendi. Liseler için ise herhangi bir düzenleme yapılmadı.

Haberin Devamı

SBS ile ek yerleştirme başvuruları sürüyor

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, boş kontenjanların doldurulması için SBS ile herhangi bir okula yerleşemeyen ve tercih yapmayan öğrencilere veridiği ek yerleştirme süreci yarın akşam mesai bitiminde sona erecek. 16 Eylül Pazartesi günü mesai saati bitimi itibarıyla asıl ve yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler, e-okul sistemi üzerinden ilan edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!