Yeniden sanayi diyor

Güncelleme Tarihi:

Yeniden sanayi diyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2016 20:07

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul “Orta ve uzun vadede baktığımızda Türkiye’de sanayi daha iyi performans gösterecek. Bizim önceliğimiz de bu yönde. Portföy dağılımında bankanın payını 3-4 puan azaltabiliriz. Bunu da sanayiye kaydırmayı düşünüyoruz. Sanayide büyüyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

SABANCI Holding önümüzdeki döneme ilişkin büyüme stratejisini İspanya’nın Barcelona kentinde açıkladı. Buna göre Sabancı Holding önümüzdeki dönemde topluluk içinde sanayinin payını artırmayı hedefliyor. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul’un düzenlediği ilk yurtdışı basın toplantısına Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, Sabancı Holding CFO’su Barış Oran ve İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever de eşlik etti.

Önümüzdeki dönemde portföy dağılımının değişeceğini söyleyen Kurtul, “Orta ve uzun vadede baktığımızda Türkiye’de sanayi daha iyi performans gösteren bir sektör olacak. Bizim önceliğimiz de bu yönde. Daha ileri teknolojili, yeni ürün ve inovasyona ağırlık veren bir sanayi sektörü için çalışıyoruz” dedi. Kurtul, portföyde sanayinin ağırlığının artmasına paralel bankacılığın (Akbank) payının kontrollü bir biçimde azalacağını söyledi.

Haberin Devamı

BANKA 3-4 PUAN GERİLER
Zafer Kurtul, Holding portföyünde Akbank’ın payı yüzde 44, sigorta sektörünün payı yüzde 4, enerjinin payı yüzde 14, perakende payı yüzde 11, sanayi payı yüzde 17 ve çimento sektörünün payı da yüzde 7 civarında olduğu bilgisini verdi. Kurtul yeni portföy yapısında enerji sektöründeki payının en iyi ihtimalle ‘sabit’ kalacağını belirterek “Bankanın payını ise 3-4 puan azaltabiliriz. Bunu da sanayiye kaydırmayı düşünüyoruz” dedi.

Sabancı Grubu sanayi hamlesi için kolları sıvamış durumda Brisa’nın Aksaray’daki fabrika yatırımının 2018 başında devreye girmesi planlanıyor, ilk elektrikli otobüsün ardından şimdi Aselsan işbirliği ile yüzde 100 Türk yapımı elektrikli otobüs üzerinde çalışılıyor ve Afyon Çimento’nun yeni fabrikasının bu yıl sonbaharda hizmete girmesi planlanıyor. Bunun dışında pek çok yüksek teknolojili ürün üzerinde çalışılıyor.

Holding, ‘yüksek teknolojili ürün’ konusunu ciddi anlamda gündeme almış. Ağır sanayiden çimentoya, altyapıdan otomotive kadar her alanda fark yaratacak hummalı bir patent çalışması sürüyor. Patent ihracatına da başlandığını söyleyen Kurtul, “10 yılda 260 patentli ürün ürettik. Örneğin çevre dostu yeşil kord bezinde dünyada bir ilk olduk. Belirli bir bedel karşılığında Uzakdoğu’ya  bu teknolojiyi satmak üzereyiz” dedi.

Haberin Devamı

İLK YERLİ MİĞFER
Topluluk içinde patentin lokomotif şirketi ise Kordsa. Kordsa Global Genel Müdürü Cenk Alper net bilgiler verdi: “Kompozit teknolojisi konusunda dünyada önemli mesafeler aldık. Bu teknolojiyi kullanarak ilk yerli miğferi üretmek üzereyiz. Betondaki çatlakları önleyici ve betonu güçlendirici lif ürettik. İlk uygulamalarından bir tanesi 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu gişe betonları oldu. Çelik yerine bu betonları kullanmak ciddi avantaj sağlıyor.”

260 PATENTİMİZ VAR
Ar-Ge harcamalarına da değinen Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, “30 milyon dolar yatırımla yapılan Kompozit Ar-Ge Merkezi haziran ayında açılacak. 260 patent için 10 yıl harcadık. Yılda 10 milyon dolar Ar-Ge harcaması, yaklaşık 10 milyon dolar Ar-Ge yatırımı yaparız. Nükleer santral inşaatı ve
yerli otomobilde fırsat bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SATIŞLAR YÜZDE 23 ARTTI
SABANCI Holding, 2016 yılının ilk 3 aylık döneminde banka dışı kombine satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artırarak 8 milyar 260 milyon TL’ye yükseltti. Holdingin toplam net satışı ise aynı dönemde 13.6 milyar TL oldu. Toplam varlıklarını 272 milyar 517 milyon TL’ye toplam konsolide öz kaynaklarını 21 milyar 176 milyon TL’ye ulaştıran Sabancı Holding’de yılın ilk 3 ayındaki konsolide net kar ise 641 milyon TL oldu. Sabancı Holding’te banka dışı operasyonel kar ise 1.8 milyar TL.

BİR YILDA 190  MİLYON TL YATIRDI
SATIŞLARIN yüzde 30’nun ihracattan ve bunun da yüzde 78’inin Lassa’dan geldiğini anlatan Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, “Civarımızdaki coğrafyalarda en atak marka konumundayız. 70 ülkeye satış yapıyoruz. İran’a odaklandık. Avrupa’da pazar 1 büyüyorsa biz 2 misli büyüyoruz. Yurtdışına açılmayı Aksaray’da 2018 başında açılacak fabrikamızla destekleyeceğiz. Sadece bu yıl Brisa’da 190 milyon TL’ye varan yatırım planlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

HERKESE YÜZDE 18 ZAM!
İNSAN Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever, “Bizde asgari ücretle çalışan kimse yok. Asgari ücretin bir tık üzerinde çalışan var. Asgari ücret artışının ardından yaptığımız düzenleme ile domino etkisiyle yukarı çekilme oldu. Toplam toplulukta ortalama yüzde 17.6 gibi bir maaş artışı oldu. Hiyerarşiyi taşıyıp mesafeelri tutmak zorundayız. Direkt asgari ücretin etkisi 89 milyon TL oldu” dedi.


FÜZEYE DAYANIKLI ÇİMENTO
SANAYİ Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, “Çimsa’nın yeni bir çimentosu var. Kalsiyum alüminatlı çimento. Çok niş bir ürün ve teknolojisini satın almanız mümkün değil. Normalde bir çimentonun 28 günde alacağı mukavemeti 6 saatte alabiliyor. Diyelim ki havaalanında bir masa büyüklüğünde bir onarım yapacaksınız. Bu çimentoyla yapınca 6 saat sonra uçak indirebiliyorsunuz. Balistik gücüde var. Karakol saldırılarında füze atılınca duvarlar yıkılıyor. Ama bu çimentoyla yapacağınız plakalarla o karakolları güçlendirebilir miyiz diye çalışıyoruz. Türkiye’de Çimsa Mersin’de üretebiliyor, dünya üzerinde de 3-4 üreticisi var. Temsa’nın elektrikli otobüs üretiminde kayda değer gelişme sağladık. Bunu Adana Belediyesi kullanıyor. Aselsan ile birlikte yüzde 100 yerli otobüsü bitirmek üzereyiz. Elektrikli otomobil bataryasına yatırım konusunda çok iştahlıyız”

Haberin Devamı

SATIŞLAR YÜZDE 23 ARTTI
Sabancı Holding, 2016 yılının ilk 3 aylık döneminde banka dışı kombine satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artırarak 8 milyar 260 milyon TL’ye yükseltti. Holdingin toplam net satışı ise aynı dönemde 13.6 milyar TL oldu. Toplam varlıklarını 272 milyar 517 milyon TL’ye toplam konsolide öz kaynaklarını 21 milyar 176 milyon TL’ye ulaştıran Sabancı Holding’de yılın ilk 3 ayındaki konsolide net kar ise 641 milyon TL oldu. Sabancı Holding’te banka dışı operasyonel kar ise 1.8 milyar TL"diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!