Yeni yüzüyle bayramı kutlayacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni yüzüyle bayramı kutlayacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 14:46

Hacettepe Üniversitesi'nde, Türkiye'deki ikinci yüz naklinin yapıldığı Cengiz Gül, “yeni yüzüyle” ilk bayram heyecanını yaşıyor.

Nakil sonrası yüzü büyük ölçüde iyileşen ve sakal bırakan Gül, normal bir insan gibi mimiklerini kullanabiliyor.

Nakil sonrası yaşamındaki değişiklikleri anlatan Gül, ameliyatın ardından yüzünde oluşan şişliklerin indiğini söyledi.

İkinci bir operasyonla vericiden nakledilen tükürük bezinin ve boynundaki fazla derinin alındığını anlatan Gül, “Yüzüm tam şeklini almaya başladı. 20 gün önce yapılan ikinci operasyondan kaynaklanan ufak tefek şişlikler var. Onlar düzelince daha iyi olacak” dedi.

Ameliyattan sonra hayatındaki her şeyin çok güzel geliştiğini ifade eden Gül, yeni yüzüyle ilk bayram heyecanı yaşadığını, bayramda memleketi Ordu'da akraba ziyaretinde bulunacağını söyledi.

Sakal bıraktığı hatırlatılan Gül, “İlk günden beri sakallarım çıkıyor. Değişiklik olsun dedim bıraktım. Aynada kendimi çok beğeniyorum. Yüzüm gün geçtikçe oturuyor ve yüz oturdukça gençleşme oluyor. İlk başta yaşlı gibiydim.

Yaş ortalaması daha da indi, ileride daha iyi olacak” diye konuştu.

Mimiklerini çok daha iyi kullanabildiğini kaydeden Cengiz Gül, “Konuşurken yüzümden belli oluyor. Dudaklarıma, kaşlarıma konuştuğum şekilde ifade verebiliyorum, yüz şeklim o haline giriyor. Hisler de iyi. Konuşmamda da sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.

“Mahkeme kararına çok sevindim”

Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin, Hacettepe Üniversitesi'nin Sağlık Bakanlığı'nca iptal edilen kompozit doku nakli ruhsatının iadesine ilişkin kararını “Olması gereken bir karar” sözleriyle değerlendiren Gül, “Zaten bu sürecin yaşanmaması gerekiyordu. Sonuçta her şey biz hastalar için. Geç alınmış bir karar. Hacettepe'nin haklı olduğu ortaya çıktı. Yargı çok doğru bir karar verdi. Diğer hastaların da önü açıldı. Bu nedenle çok sevinçliyim” değerlendirmesinde bulundu.
Gül, mahkeme kararıyla kendisi gibi nakil imkanına kavuşan hastaların hayalini kurdukları bir yüze kavuşacaklarına işaret etti.

“Tüm yüz kasları çalışıyor”

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Nazif Nasır, Gül'e yapılan ikinci ameliyatla cerrahi tedavisinin bittiğini söyledi.

Vericiden alınan tükürük bezini ve nakledilen fazla dokuyu aldıklarını anlatan Nasır, “Cengiz ilaçlarını alıyor. Vücudun dokuyu reddetmesi gibi bir olay yaşamadık. Her şey yolunda” dedi.

Gül'ün mimiklerini çok iyi kullanabildiğini belirten Nasır, “Alttaki mimik kasları çalışamazsa dudakta, yüzme sarkma, maske görünümü olabiliyor. Cengiz'de çok başarılı sonuç elde ettik. Normal insandaki gibi tüm yüz kasları çalışıyor. Birçok yüz naklinde bu sonucu elde etmek zor oluyor ama biz başardık” şeklinde konuştu.

“Merkezde, 4 yüz, 10-12 arası da kol nakli hastası bekliyor”

Nasır, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin, kompozit doku nakli ruhsatıyla ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararına ilişkin “Ruhsatın iptali konusunda kamuoyu mesleki hata ya da mesleki kusurdan kaynaklanan bir durum olduğunu düşünüyordu. Oysa böyle bir durum yoktu” bilgisini verdi.

Nasır, “Bakanlığın kararında, Cengiz'in ameliyatıyla ilgili konsey kararının deftere geçirilmemesinden dolayı bürokratik bir hatadan dolayı ruhsat iptali olduğu yer alıyordu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına çok sevindim, zira hak etmemiştik” dedi.

Merkezde, 4 yüz, 10-12 arası da kol nakli hastasının beklediğini, bu hastalar için de bunun olumlu bir karar olduğunu ifade eden Nasır, “Onlar da bizi sıkıştırıyordu. İptal çıkarsa ameliyat olabileceklerini, aksi takdirde diğer merkezlere yönlendireceğimizi söylüyorduk ki bu ikinci şıkkı hiç düşünmek istemiyorduk. Kararın böyle çıkması bizi çok mutlu etti” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!