Yeni yılda yeni beden

Güncelleme Tarihi:

Yeni yılda yeni beden
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2011 14:12

Fazla kilolarınızı sağlıklı alışkanlıklar edinerek verin. Ancak alışkanlıklarınızı kazanırken yapacağınız seçimlere dikkat!

Haberin Devamı

Şu an hayatınızı düşünün, sağlık konusunda ne gibi problemler yaşıyorsunuz? Kilo, kolesterol, şeker, depresyon vs gibi problemleriniz var mı? Kan tahlilleriniz ne durumda? Hantal mısınız? Fit mi? Stresi yönetebiliyor veya işinizde hayal ettiğiniz hedefe gidebiliyor musunuz? Mutlu musunuz? İlişkileriniz ne durumda?

Yeni bir yıla girmek temiz ve taze bir başlangıç yapmak için bize yeni bir fırsattır. Geçmişten öğrendiklerimizi, tecrübe ve hayallerimizi düşünerek yeni yılda nasıl bir hayat yaşamak istediğinizi düşünün. Bu hayatı yaşamak için nasıl bir siz olmanız gerekiyor?

Konsantrasyon

Bütün bu kararları gerçekleştirenler ve gerçekleştiremeyenler arasında tek bir fark var; Konsantrasyon. Ulaşmak istediği hedefe gerçekten odaklananlar istedikleri sonuca ulaşıyor. Hedeflerini bilen ama unutan, vazgeçen ve erteleyenler ise inandıklarını gerçekleştiremiyor ve sene bitince hayal kırıklığı ve pişmanlık yaşıyor.

Durdurun

Haberin Devamı

Sadece 1-2 gün yapmanız gereken neyse durdurun, en önemli sorumluluklarınız dışında hayatınızı gözden geçirin. Hayatınızda yapmak istediğiniz herşeyi düşünün ve yazın. Hiçbir sınırlama yapmadan, kendinizi engellemeden büyük düşünün. Eğer kaybetmeyeceğimi bilseydim ne olmak isterdim? diye sorun. Hayatınızda olmasını istediğiniz herşeyi yazdıktan sonra onları konularına göre gruplayın. Her gruptan 1 ana hedef belirleyin bu hedef sizin yeniyıl listenizde olsun. Her konuda belirlediğiniz ana hedefleri bir yere yazın, sabah-akşam okuyun ve kendinizi bu hedeflere ulaşmış olarak hayal edin.

Yaptığınız seçimler hayatınızı belirler

Hedefinize ulaşmaya çalışırken zorlandığınız anlar olacaktır. Bırakmak ve vazgeçmek istediğiniz anlarda içinizde size engel olan inanç ve düşünceleri yazın ve o kağıdı yakın. Bu düşüncelerin pozitif olanlarını seçin ve kendinize ‘’ Yapabilirim’’ deyin. Yapamamam için bir sebep var mı?

Yaptığınız her seçim hayatınızı yeniden şekillendirir. Size doğru gelen ve size uygun olan hayatı yaşamanız için engel olan düşüncelere takılırsanız, elde ettiğiniz sonuçları ve hayatı da sevmeyeceksiniz demektir.

Asla vazgeçme

Haberin Devamı

Evet bazen oburluk yaptığınız veya tembellik yapıp spora gitmediğiniz zamanlar olabilir. Bu zamanlarda kendinizi suçlamayın, her anı doğru yapan değil, asla vazgeçmeyen ve bırakmayan sonuçlara ulaşır. Her zaman hedefinize ve amaçlarınıza dönün ve asla vazgeçmeyin. Birgün yanlış yapmanız hayatınızı mahvetmez veya planınızı etkilemez. Kararlı olun ve kendinize sonuna kadar ne olursa olsun inanmayı seçin.

İnsanların yapmadığını yapın ki, onların yapamadığı sonuçlara ulaşın.

Sizin kendiniz dışında başka bir engeliniz yok. İçinizde sizi sabote eden ses dışında başka düşmanınız da yok. Kendi kendinizin hem hakimi hem de engelleyicisiniz. Bu sebeple engellerinizi kabul edin ve değişmeye hazır olun.

Haberin Devamı

Diyet ve Beslenme Uzmanı Gonca Güzel'in yeni yılda yeni bir beden için yaptığı öneriler şöyle:

1.Planlama yapın:

Yeni yil listenizi hem görebileceğiniz birkaç yere yazın hem de hergün sabah ve akşam okuyun ve imgeleyin.Haftalık, aylık ve günlük hedefler koyun ve planları sürekli durumunuza ayarlayın.

Sabahları ilk uyandığınızda sizi sağlıklı beslenmeye ve ideal kiloda olmaya iten sebeplerinizi düşünün .Hedefinizi gözünüzde canlandırın .Gününüzü mutlaka planlayın eğer sabahtan itibaren kafanızda ne yapacağınıza dair bir planınız olursa mutlaka ona uyarsınız, aksi takdirde sizin dışınızdaki faktörler sizi etkiler. O gün bir toplantınız mı var, bir partiye mi gideceksiniz veya bir yere mi davetlisiniz? Aç karnına gitmemeye çalışın ve size ikram edilenlerden sağlıklı olanları tercih edin. Eğer önceden ne yapacağınızı bilirseniz ,sizi kararınızdan hiçbir faktör alıkoymayacaktır.

Haberin Devamı

2. Ne yiyorsanız O'sunuz:

Yaşamımızda neyi seçersek ona göre sonuçlar doğururuz. Bu sebeple sağlıklı alışkanlıklar kazanırken seçimlerinizin bilinçli olması uzun vadede çok önemlidir. Her gün içtiğiniz bir bardak kolayı içmemeniz 2 ayda 1,2 kg vermenize sebep olacaktır.Bu da "kelebek etkisi" gibi büyük sonuçlara uşalmanıza yardımcı olur.

3. Bol su için

Eğer çok açsanız ve sağlıklı ara öğün seçenekleriniz yoksa bol su için. Böyle bir durumda su ile beraber sağlıklı içecekler de ayran, süt, soda veya limonata gibi açlığınızı yatıştıracaktır.

4. Uzun vadeli düşünün:

Hepimiz aldığımız kiloların bir mucize gibi gitmesini arzuluyoruz fakat bu kiloları almak için emek ve zaman sarfettik ve vermek için de emek ve zamana ihtiyacımız var. Eğer hedefimiz sadece kilo vermek ise emin olun vücudunuz bunu gerçekleştirecektir. Fakat kilo vermekle beraber sağlıklı olmak ve ideal kiloyu korumak çok daha uzun vadeli bir hedeftir. Bu hedef için gerçekten alışkanlıkların değişmesi gerekir. Her baharda yaza girmek için verilen kilolar aynı şekilde her kış alınır. Kilo yönetiminde başarılı oldum diyebilmek için ideal kilonuzu en az 1 sene korumanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

5.  Gözden ırak olan gönülden ırak olur:

Özellikle akşam yemeklerinden sonra kendinizi buzdolabı önünde buluyorsanız, sadece sıkıldığınız için yemek yiyorsunuz veya atıştırıyorsunuz demektir. Öncelikle buzdolabında veya çevrenizde sağlıklı besinler bulundurun. Canınız bişeyler atıştırmak isterse , öncelikle kafanızı dağıtacak başka şeyler bulun. Bulmaca çözmek, el işi yapmak, puzzle yapmak, yürüyüşe çıkmak, müzik dinlemek, uyumak ve hedefinizi düşünüp konsantre olmak yapabileceğiniz etkinlikler arasındadır. Alışkanlıklar çok kolay kazanılır ama zor vazgeçilir.Bu yüzden kötü alışkanlığın yerine iyi bir alışkanlık kazanmak sizin için çok daha kolay olacaktır. Canınız atıştırmak istediğinde kendinizi direk yeni alışkanlığa odaklayın, bunu en az bir hafta yaparsanız sağlıklı alışkanlığı kazanmış olacaksınız.

6. Ya hep, ya da hiç değil, işin sırrı dengede:

Önünüzde koskoca bir yaşam var ve birkaç küçük atıştırma sizi yolunuzdan çevirmemeli. Arada sırada hayatın zevklerinden lezzetli yemeklerin tadını kaçırmamalısınız. Böylelikle hem hayatın keyiflerinden yararlanır hem de sağlıklı kalırsınız.

7.  Hedef koymak:

Burada işin en önemli sırrı başarabileceğiniz, ölçülebilir, mantıklı hedefler koymaktır.Eğer 2 ayda 20 kg vermek gibi bir hedefiniz varsa , başarılı olursanız ciddi sağlık problemleri, metabolizmanızın yavaşlaması ve sinir sisteminizin bozulmasına yol açarsınız. Bu hedefi bir seneye yayarsanız, sağlıklı ve kalıcı kilo verir, daha sağlıklı olur ve daha rahat bu süreci atlatırsınız. Hedeflerinizi ulaşılabilir, moralinizi ve kendinize güveninizi maksimum tutun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!