Yeni yılda canlı Münir Nureddin konseri

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Konserlerini canlı olarak dinlediğimden, Münir Nureddin Selçuk CD'si beni gerek müzik, gerek anılarımdaki yeri, gerek Türk musikisi açısından çok etkiledi.

1964 yılındaki bir konserinden yapılan CD, canlı yayın kayıtlarının doğallığını bir kez daha müzik sanayiinin gündemine getiriyor.

Münir Nureddin Selçuk Konser - 1964 Canlı İstanbul Konseri - Üstad'ın kendi bestelerinden oluşuyor.

O besteleri değişik solistlerden dinleyen kulakların aradaki farka dikkat etmelerini rica ediyorum.

Böylece onları yeni yılda canlı bir Münir Nureddin Konseri dinlemenin olağanüstü zevkine davet ediyorum.

***

MÜNİP Utandı, Türk sanat musikisinin iyi, uslubu olan solistlerinden biri. CD'sinin adı Münip Utandı. Seçilen bestelere, ona eşlik eden saz sanatçılarını CD'nin kitapçığında okursanız, bu tür müziğin kalitelisini arayanlara tavsiye edilecek bir eserin ortaya çıktığını kabul edersiniz.

Onun gibi solistler, iyi solist geleneğini sürdürmeleri açısından da genç kuşağa örnek oluyor.

78 devirli taş plak kayıtlarından yapılan Gazeller II çıktı. Birincisiyle birlikte dinlediğinizde, ses hafızasının, ülkelerin zevkindeki belirleyici unsur olduğunu anlarsınız.

Üstelik bizim olan her şeyi bilmemiz gerektiğini, ondan tad aldığımızı da bu gazellerle öğrenebilirsiniz.

Gazeller'in bir diğer özelliği de ses ustalarının söyleyiş tavrını, ses renklerini de keşfettirmesi.

Çetin Körükçü'nün yönetmenliğinde yapılan Bir şarkıdır yaşamak.. başlığını taşıyan Türk Sanat Müziği Seçmeleri koleksiyonunda her CD bir makama ayrılmış. Böylece dinleyen o makamın seçkin bestelerini bir arada bulabiliyor.

On beş CD'lik bir Türk müziği antolojisi, bu müziği sevenlerin diskoteğinde bulunmalı.

Kâmil Erdem'in Kedi Rüyası - Asia Minor -; sesleri, ezgileri belli bir toprağa hapsetmeden yana olmayanların beğeneceği bir CD. Müziği, dünyayı kavrayan, bütün duyguları algılayan bir disiplin sayarsanız, Kedi'nin rüyasına siz de girebilirsiniz.

Balkan reggae'yi de yadırgamayın. Yeniliklere, aykırılıklara yelken açın.

Barbaros Erköse'nin Cazname'si de benim gibi, müzikteki çeşitliliği savunan biri için güzel bir çalışma. Ünlü besteler klarnetle seslendirilmiş, Cazname'yi ayrı bir statüde değerlendirin.

***

BANA yılın şarkısını sorarsanız, herkesin ayrı bir tarzda seslendirdiği, sözü Nâzım Hikmet'in, bestesi Mesut Cemil'in olan 'Kanatları gümüş yavru bir kuş'tur derim.

Güzel bir bestenin, bütün yenilikleri taşıyabilecek gücü taşıdığını ispatlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları