GeriSeyahat Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Yılbaşında yurtdışında olmak isteyenler için geri sayım başladı. Mademki hayatı yaşanılır kılan düşlerin gerçekleşme olasılığı, o zaman siz de yazarlarımızın önerilerine bir göz atıp ne istediğinize karar verin ve kendinizi kaptırın bu hayale. Gezegenimiz hayallerinize yanıt verecek kadar güzel, tüm beklentilerinizi karşılayacak kadar çeşitli. Şimdi çantaları hazırlama zamanı.

EN İYİ ÇOCUKLU -SALZBURG
Canan Demiray'ın önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Çocuklar için masal diyarı
Avusturya’nın gastronomi başkenti, Mozart’ın doğum yeri olan Salzburg, yazın olduğu kadar kışın da bir harikalar diyarı. Yürüyerek keşfedebileceğiniz bu şehirde gezinize Mirabel Sarayı’nı çevreleyen bahçeye adım atarak başlayın.

Çeşmeleri, etkileyici peyzajı, mitoloji kahramanları ve cüce heykelleriyle burada gezinmek aile tatilinin olmazsa olmazı... Bahçeyi gezerken arka tarafında görünen şehrin sembollerinden Hohensalzburg Kalesi’ni fotoğraf karenize almayı unutmayın.

Daha da güzeli, fünikülerle bu 11’inci yüzyıldan kalan kaleye çıkın; kılıçları ve zırhları inceleyin, efsaneleri rehberinden dinleyin. Dikkat, şehre tepeden bakarken birden kar taneleri çiseleyebilir, Salzburg Katedrali’nin yeşil kubbesinin bembeyaza büründüğünü izleyebilirsiniz. Kaleyi yılın son günü ziyaret ederseniz muhteşem bir yeni yıl konserine denk gelirsiniz.

Gece burada gökyüzünün ve şehrin havai fişeklerle nasıl aydınlandığını görebilirsiniz. Şehrin bu dönemdeki neşesinin bir parçası olan zencefilli kurabiye kokulu Noel pazarlarında da gezinmeyi ihmal etmeyin. Salzburger Marionettentheater’da kuklaların canlandırdığı Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler oyunu çocuğunuz için hoş bir yılbaşı sürprizi olabilir. 

 

EN İYİ DENİZ - BALİ
Saffet Emre Tonguç'un önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Sıcak karşılama
Endonezya’nın neredeyse 18 bin adası var. Bunlardan özellikle birine, Bali’ye geldiğiniz zaman dikkatinizi çeken ilk şey herkesin mutlu olması. İnsanları, dansları, kültürü, kumsalı, denizi, güneşi, lüks otelleri muhteşem. 

Bali’deki en güzel yerlerden biri olan Ubud, adanın tam ortasında bir kültür vahası. Burda etrafı keşfetmenin en güzel yolu ise bisiklet. En çok ilgi çeken yerlerin başında maymunların krallıklarını ilan ettikleri Monkey Forest var. Burada birbirinden güzel, birbirinden ilginç sanat galerileri ile el emeği hediyelik eşya satan dükkânlar bulunuyor.

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Nasıl ki Ubud, Bali’nin kültür başkenti ise eskinin balıkçı köyü Kuta Bölgesi de günümüzde adanın adeta eğlence merkezi. Kuta bugün her türlü zevke ve eğlence anlayışına hitap eden bir yer. İsteyene deniz-kum-güneş, isteyene sabaha kadar “eller havaya” yapma imkânı ve daha fazlası var. Aklınızda bulunsun, Kuta şu ana kadar sörf öğrenmek isteyip de deneyemeyenler için mükemmel bir yer.

 Nerede kalınır?

Bana göre sahildeki Four Seasons Jimbaran ve  Four Seasons Sayan Ubud çok iyi oteller. Jimbaran’dakinde kalamazsanız en azından halka açık olan plaj-lounge karışımı kısmına gidin. Four Seasons dışında Jimbaran’daki diğer şık bir tesis ise Ayana Resort adını taşıyor. Bali’de yılbaşını geçirmek için muhteşem restoranlar var. 

 

EN İYİ ALIŞVERİŞ - MİLANO
Aslı Barış'ın önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Milano’da alışveriş turu rehberi
Kentin en iddialı alışveriş caddelerinden Corso Como’da bulunan, ‘10 Corso Como’ hâlâ Milano’nun en ‘trendy’ butiklerinden. Gareth Pugh, Maison Martin Margiela, Alexander McQueen, MSGM, Comme des Garçons gibi markaların son tasarımları şu an burada satışta. 

Corso di Porta Ticinese’deki Frip, İskandinav kafasında daha ‘cool’ parçaları bulabileceğiniz farklı bir konsept mağaza.

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu
Yılbaşına yeni bir gardıropla, cool kıyafetlerle, “Avrupa’da alışverişteydim cicim” cümlesini de kullanarak girmek istiyorsanız adres Milano. 

Corso Genova’daki 200 metrekarelik Biffi, Alexander Wang, Charlotte Olympia, Duro Olowu, Marni, Peter Pilotto, Christopher Kane gibi ‘hip’ tasarımcıları buluşturan bir ‘hipster’ mabedi.
Naomi Campbell’ın da müdavimi olduğu Via Brera’daki Cavalli E Nastri, kentin en iddialı ‘vintage’ butiği. Via Montenapoleone’deki DMagazine Outlet, Dolce & Gabbana, Prada ve Miu Miu gibi markaları yüzde 70 indirimle bulabileceğiniz muhteşem bir butik!

 

EN İYİ ŞEHİR- KAY WEST
Ertuğrul Özkök'ün önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Manyak bir yılbaşı mı istiyorsunuz, buyrun
Hemingway and Gellhorn filminin başındaki o sahneyi hiç unutamıyorum...
Hani Hemingway ve Gellhorn’un ilk karşılaştığı sahne...
Nicole Kidman’ın, kalçalarını ortaya çıkaran o dar pantolonu ile, Hemingway’in bulunduğu barın önüne dayandığı sahne var ya.. O işte...

Orası Kay West’tir... Amerika Birleşik Devletleri’nin en alt ucu.. Küba’ya en yakın yeri...
Robert Redford’ı ‘Havana’ filminin son sahnesinde, o harika gömleği ile rıhtıma dayanıp, okyanusa baktığı yer... Manyak bir yılbaşı mı geçirmek istiyorsunuz... Arkadaş işte orası...
Yalnız bir dakika...
O gece orada her türlü manyaklık olacak diye falan düşünüyorsanız hiç gitmeyin...
Yılbaşı gecesi orada hiçbir şey olmayacak..
Çünkü manyaklık sizin içinizde olacak ve onunla gideceksiniz oraya...
Gitme imkânınız var mı?
Gidecek paranız var mı?
Onlar varsa, gidecek cüretiniz var mı?
Varsa hiç durmayın...

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu
“Kay West Amerika’nın en ucudur, en uzağıdır...Ama içinizdeki manyağa en yakın destinasyondur..”

Atla deve değil...
Bugün dünyanın her yerine çok ucuz uçak bulunabilir. Çok ucuz kalacak yer de bulabilirsiniz.
Yeter ki içinizde o harika manyak olsun.
Yeter ki, siz o bara oturduğunuzda, öteki tarafta bir Hemingway hayal edin.
Veya Gellhorn’un o pervers bakışlarını...
Ben farklı bir yılbaşı için banko Kay West diyorum. Amerika’nın en ucudur, en uzağıdır...
Ama içinizdeki manyağa en yakın destinasyondur..

Gidin ve farklı bir yılbaşı geçirin...
Hiçbir şeyin olmayacağı, siz ve yanınızdakinin veya sadece siz ve roman kahramanınızın olacağı harika bir yılbaşı... Baş başa yani...
Türk Hava Yolları Miami’ye direkt uçuyor.
Orada bir Harley kiralayın...
İki seçeneğiniz var.
Ya yalnız başınıza Kay West’e gidip, Gellhorn’u orada bulun..
Veya Gellhorn’la birlikte gidin, onu Harley’in önüne veya arkasına oturtun...
Happy New Year...

 

EN İYİ OTEL - BERLİN
Haluk Bilen'in önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Yeni yıla tepeden bakan otel
Berlin’deki Adlon Kempinski, 2. Dünya Savaşı ve sonrasında içinde çok fazla hikâye barındıran bir otel. Brandenburg Kapısı’nın tam karşısında, 100 metre mesafede dersem herhalde tarihi anlamını en iyi şekilde vurgulamış olurum. 

120 yıllık tarihin ve muhteşem lokasyonun yanı sıra Adlon Kempinski yılbaşı eğlencelerinin de tam göbeğinde. Her yılbaşı kutlaması burada olduğu gibi, Temmuz 2014’te Almanya futbolda Dünya Kupası’nı kazandığında futbolcuların da katıldığı dev bir kutlama yine burada yapılmıştı.

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Berlin kendini sürekli yenileyen, akşamları sokakları klasik bir Avrupa şehrine göre çok daha genç ve enerji dolu bir şehir. Kaliteli ve hareketli bir yılbaşı kaçamağı isteyenlerin Adlon Kempinski’ye check-in ettikten sonra kendilerini sokağa bırakmaları bile yeterli. Ama bununla yetinmek istemezseniz, otelin yılbaşı kutlamaları için hazırladığı ve Berlin’deki üst düzey yönetici ve işadamlarının aileleriyle katıldığı baloya davetiye almak da mümkün.

 

EN İYİ AKTİVİTE - VİYANA
Faruk Pekin'in önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

 

Klasik müziğin kalbinde
Dünyanın en iyi klasik müzik orkestralarından Viyana Filarmoni Orkestrası’nın, müziğin kalbinin attığı Musikverein Konser Sarayı’nda gerçekleştirdiği geleneksel Yeni Yıl Gala Konseri (Silvesterkonzert) her yıl büyük heyecanla beklenen oldukça özel bir etkinlik.

Bu yıl ünlü şef Mariss Jansons yönetiminde düzenlenecek konser, yeni yıla müzikle dolu bir başlangıç yapmak için en iyi seçenek. Yılbaşı döneminde Avrupa’nın en renkli manzaralarına sahne olan Viyana sokaklarında günlerinizi sanatla doldurabilirsiniz: UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi kent merkezini ve rengârenk bahçeleri ile ünlü Schönbrunn Sarayı’nı gezebilir, Viyana Sanat Tarihi Müzesi’ni, Mozart’ın ve Johann Strauss’un müzeye dönüştürülen evlerini ziyaret edebilirsiniz.

31 Aralık akşamını da bütün yıl merakla beklenen, onlarca televizyon kanalında canlı olarak yayımlanan  Viyana Filarmoni Orkestrası’nın Yeni Yıl Gala Konseri’nin melodileriyle geçirebilirsiniz.

 

 

EN İYİ YEMEK - BORDEAUX 
Mehmet Yaşin'in önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Ağzının tadını bilene  
Bu kent Fransız şarapçılığının (tabii ki dünyanın da) başkentidir. Dünyanın en önemli bağları, şarap şatoları bu bölgededir. Ama bu mevsimde bağ gezintisi olmaz. Çünkü asmalar kendi içine kapanmış, üzümlerini doğurmak için sessiz bir hazırlığa girişmişlerdir.

 

Bu mevsimde Bordeaux lokantaları her zamankinden daha lezzetli yemekler sunarlar. Çünkü kentte pek turist yoktur, müşteriler Bordeaux’lu yorgun bağcılardır. Lokanta sahipleri ve aşçılar, onların ne kadar damağına düşkün olduklarını bilirler.

Yılanbalığı, Pauillac kuzusu ve kaz ciğeri, bu mevsimde damakları çatlatacak kadar lezzetlidir. Bordeaux’ya gittiğimde lokanta yerine Bistro’yu tercih ederim. Çünkü bistrolarda gerçek Bordeaux yemekleri pişer. Bir de atmosfer daha sıcak, daha samimi, daha eğlencelidir. Buralarda şişeler daha çabuk bittiği için, neşe her daim zirvededir.

Sözün özüne gelirsek: Yeni yıla, bir Bordeaux bistrosunda, lezzetli yemekler, lezzetli şaraplar ve sonsuz kahkahalarla girmenizi öneririm.
Önerilerim:
Cafe Gourmand, L’Instant-Quai, Rodes Le Cochant Volant, Le Debit Rouge.

 

EN İYİ YAKIN - BEYRUT
Özlem Avcıoğlu'nun önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Yakın, sıcak ve büyüleyici Beyrut
Beyrut başından geçen onca şeye rağmen heybetinden, büyüleyici görüntüsünden ve canlılığından bir şey kaybetmeyen hoş bir kadın gibi... Hâlâ mahalle hayatının sürdüğü ama birkaç metre ötede en lüks mağazaların ve restoranların, uçuk gece kulüplerinin bulunduğu çok dinliliği, kültürü, tarihi ve ılıman kış günleri ile yılbaşı için mükemmel bir adres. Sadece 1,5 saatte ulaşabileceğiniz Beyrut için vize almanız da gerekmiyor.

Beyrut’un gösterişli marinası Zaitunay Bay 18 restoran ve kafesi, butikleri, konser alanları ile gece gündüz sokakta olmayı seven Beyrutluların deniz kenarında keyifli anlar geçirdiği çağdaş bir merkez.

EN İYİ KAYAK - ORSA
Cenk Demiroğlu'nun önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Kayak, kuzey ışıkları ve çok daha fazlası
İsveç’in mütevazı sayılabilecek kayak merkezlerinden biri olan Orsa, 23 adet Alpin pisti ve 80 km’lik kayaklı koşu alanları ile Türkiye standartlarına göre büyük bir merkez. Başlangıç ve orta seviyede kayanlar için oldukça uygun. Zor pistleri de yok değil. Aslında burası İsveç Hız Kayağı Milli Takımı’nın ‘kamp yuvası’. Her yıl bu kamplar dışında ulusal ve uluslararası yarışlara da sahne oluyor.

Ocak ayında meraklıları için halka açık bir ‘Hız Tatili’ bile düzenleniyor. Konaklama, Orsa’da tatilin en keyifli yanlarından. Aparttan hostele ve hatta kamp alanına kadar birçok alternatif mevcut. Benim favorim ise merkezin her tarafına yayılan ahşap kulübe evler.

Orsa’ya gitmenin bir güzel yanı ise, Stockholm’den geçecek olmanız. II. Dünya Savaşı’nda bomba yememiş nadir başkentlerden olan bu İskandinav güzelini, kar örtüsü sayesinde yer ve göğün baş aşağı olduğu bir ortamda gezebilirsiniz. Hele bir de kuzey ışıklarına denk gelirseniz, değmesin keyfinize...

EN İYİ PARTİ - BERLİN
Onur Baştürk'ün önerisi

Yeni yıla mutlu girmenin en güzel 10 yolu

Avrupa’da tek geçerim 
Yılbaşında Berlin diyorum. Çünkü genç, dinamik ve heyecanlı! İki adet yılbaşı partisi önerim var.  İlki Crackers. Mutfağı Berlinli yemek gurusu Heinz Gindullis’a emanet. Eğlence 18.00’den itibaren başlıyor. İkincisi Kreuzberg’deki Bang Bang Club.  Andy Warhol temalı ilginç bir parti yapıyorlar yılbaşında. DJ’ler ise Eddie Argos, Sascha Schlegel, Julian Kirsch, Cosmic Palms ave Elski. 

 

 

 

False