Yeni yıla girerken

Güncelleme Tarihi:

Yeni yıla girerken
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 00:00

Bir yıl daha veda ediyor bize. Dilekler, umutlar artık önümüzdeki günler için. 70 yıl oluyor neredeyse yeni yılın tatil olarak yasalaşması.O yıllarda evlere giren tek eğlence aracı olan radyo, merakla beklenen yılbaşı programları yapıyor. Türk halkı da keyifle eski yılı uğurluyor ve yeni yıla merhaba diyor. Şimdi olduğu gibi bu kutlamaları Hıristiyan adeti olarak görüp karşı çıkanlar oluyor ama büyük çoğunluk Noel’i değil, yeni yılın kutlandığının bilincinde. Ben de yeni yıl kutlamalarında, tıpkı bayramlarda olduğu gibi, sevdiğim insanlara armağanlar almayı, güzel sofralar hazırlamayı seviyorum. Umudumu hiç değilse böyle özel günlerde tazelemek istiyorum. Yeni yıl ülkeme ve dünyaya mutluluk, huzur getirsin. Savaşsız bir yıl olmasını diliyorum canı yürekten.Kebaplık etlerinizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız yeterince süt, zeytinyağı, soğan suyu karışımıyla ovup ovup 10-12 saat buzdolabında bekletin. Nar şuruplu hindi fırın12 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25-35 dakikaMalzeme listesi1 adet temizlenmiş bütün hindi (Ya da yarım hindi)5 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı bal1 çay kaşığı tuz, karabiber1 adet orta boy kuru soğan 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağıSos için1 adet narın suyu 1 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı un 3 su bardağı su (pişen hindi suyuyla karıştırılacak)1 çay kaşığı tuz, karabiberÖncelikle, temizlediğiniz hindiyi akan suyun altında iyice yıkayıp süzün. Hindinin her tarafını kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. Şimdi de ellerinizi iyice yıkayarak, bir kaseye koyduğunuz zeytinyağına batırarak hindinin her tarafına zeytinyağı sürün. Aynı şekilde balı da elinize alıp hindinin her tarafına yedirin. Son olarak, tuz ve karabiberi de serpiştirerek ovun. Diğer taraftan, soyulmuş kuru soğanların her birini dörde bölüp hindinin içine yerleştirin. Eğer yemek için kullandığınız hindi yarımsa üzerine dağıtabilirsiniz. Sıra şimdi hindiyi pişirmekte. Benim önerim, hindiyi büyük bir fırın poşetinin için yerleştirip 175 dereceye ayarlı fırında en az 2,5-3 saat pişirmeniz. Veya, hindiyi üzeri açık ya da tamamen alüminyum folyoyla kapatarak da pişirebilirsiniz. Sos için, küçük bir tencerede yağı eritip yağı ekleyerek iyice sararıncaya kadar, 3-4 dakika kısık ateşte kavurun. Böylece unun kokusu gidecektir. Üzerine azar azar, pişen hindi suyuyla tamamladığınız 3 bardak suyu ekleyin. Nar suyunu da hemen ilave edip sosu, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika daha kaynattığınız sosu ocaktan alın. Sosu pişen hindinin üzerine gezdirip varsa nar taneleri ve kestanelerle hindiyi süsleyip servise sunun. Püf noktası; Hindinin görünümünün daha güzel olmasını istiyorsanız, fırına vermeden önce hindinin bacaklarını mutfak ipliğiyle (keten iplik) birbirine bağlayabilirsiniz. Böylece hindi bütün kalacaktır.Yeni yıl keki12 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 35-40 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta (oda sıcaklığında)2 su bardağı toz şeker 1 su bardağı sıvıyağı1 su bardağı süt4-5 çay kaşığı kakao2 su bardağı un1 paket kabartma tozu1 paket vanilyaÜzeri için1 paket kakaolu hazır puding1 yemek kaşığı dolusu kakao 2 su bardağı sütÇiçek şeklinde gofretlerÖncelikle, derin bir kabın içinde; oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şekeri, köpük köpük oluncaya kadar, 2-3 dakika çırpın. Sıvıyağ, süt ve kakaoyu ekleyip 4-5 dakika daha çırpın. Şimdi bu karışımdan 1 su bardağı kadarını alıp, bir tarafta bekletin. Kalan kek hamurunun içine kabartma tozu, vanilya ve unu yavaş yavaş ekleyin. Tekrar çırparak tüm kek harcını iyice karıştırıp iyice yağlanmış, 25-30 santimetre çapındaki kek kalıbına aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dakika pişirip çıkarın. Üzerine sıcakken ayırdığınız kek harcından döküp, çekmesini bekleyin. Kekin soğumasını beklerken başka bir tarafta üzeri için; kakaolu puding, kakao ve sütü orta boy bir tencereye aktarın. Orta ateşte sürekli karıştırarak, katılaşıp koyulaşıncaya dek pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Kakaolu sosu, mikserle ya da el blendırıyla çırpıp, pürüzsüz hale getirin. Son olarak, kekin üzerine bu ılık kakaolu sosu düzgünce sürün. Üzerine çiçek şeklindeki gofretlerle süsleyip servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!