Yeni Yıl Öncesi Sürücülere Önemli Uyarılar

Güncelleme Tarihi:

Yeni Yıl Öncesi Sürücülere Önemli Uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 12:22

MESUT UÇAN

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TÜSEKON) Genel Başkan Vekili Mesut Uçan, ehliyeti olan sürücülerle ilgili olarak, “01.01.2016 tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde sürücü belgelerini değiştirmek zorundalar. Burada getirilen en önemli özellik değiştirme esnasında sürücünün sağlık raporu noktasında bir rapor alması gerekiyor” dedi.
2016 yılından itibaren değişiklik yapılacak ehliyetlerle ilgili bilgi veren TÜSEKON Genel Başkan Vekili Mesut Uçan, “17 Nisan 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2918 sayılı karayolları yönetmeliği 01.01.2016 tarihinden itibaren uygulamaya başlanacaktır. Bu yönetmelikte yapılan değişikliklere iki aşamada bakılabilir. Hem ehliyet almamış sertifikası olanlar hem de ehliyeti olan sürücülerle ilgili değişiklikler yer alıyor. Eskiden beri ehliyeti olanlarla ilgili hususlar şöyle; 01.01.2016 tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde sürücü belgelerini değiştirmek zorundalar. Burada getirilen en önemli özellik değiştirme esnasında sürücünün sağlık raporu noktasında bir rapor alması gerekiyor. Bu değiştirme işleminden sonra B sınıfı ve A2 motosiklet sınıflarında 10 yılda bir bu muayeneyi yaptıracak. Ticari araç kullananlar yada ağır vasıta ehliyetleri olan sürücüler ise muayeneyi yaptırarak ehliyetini değiştirmek zorundalar” diye konuştu.
Aday sürücülük ile ilgili bilgilere veren Uçan, “Henüz ehliyet almamış yada sertifikası olanlara 01.01.2016 tarihinden itibaren kendilerine aday sürücülük getiriliyor. Aday sürücülük şu; trafik tescile sertifikası ile giden kursiyere staj sürücü belgesi verilecek. Bu sürücü belgesi verildiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde belirlenen bazı kurallar getirildi. 3 defa kırmızı ışıkta geçmemek, 3 defa hız limitinden ceza yememesi yada emniyet kemerini 3 defa takmaması yine ölümlü kazalara asli kusurlu olarak karışmaması gibi kısaca 75 ceza puanı yememe şartıyla 2 yılı dolduktan sonra kendisine sürücü belgesi verilecek. Burada önemli olan şu; stajyer sürücü istediği şekilde yanında kimse olmadan tek başına araç kullanabilecek. Bunda kesinlikle bir sınırlama yok. İşte bu 2 yıldaki hedef nedir? Sürücülerin bu süre zarfında trafiğe alışması amaçlanmıştır” şeklinde konuştu.
Yeni yılla birlikte ehliyet sınıflarınında değişeceğini kaydeden Uçan, “Artık 17 sınıf sürücü belgesi olmuştur. Onun için yeni sürücü belgesi alacak kişilerin mutlaka buna dikkat etmesi gerekir. Şuan ki yasalarımıza göre E sınıfı ehliyet doğrudan alınabilirken önümüzdeki dönemde bir tecrübe geçirecek ondan sonra E sınıfı belgesi alabilecek. Böyle bir değişiklik var. Şuanda ki yasamızda otomatik araçla eğitim yapılamıyordu ve sınava girilemiyordu. Artık istediği zaman otomatik araçla sınava girebilecek, belgesini B sınıfı olarak alacak ancak ehliyetinde otomatik araç kullanır ibaresi yazacak. Bu kişi manuel araç kullanamaz sadece otomatik araç kullanabilir. İleride kişi manuel araç kullanırsa 7 saatlik bir eğitimden geçtikten sonra tekrar manuel araç ile sınava girmesi gerekecek” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!