Yeni TTK’nın 109 maddesi değişti, 6.1 milyar liralık ek yükten son anda kurtulduk

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Paris’te Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) yönetim kuruluna seçildiği toplantının ardından İstanbul’a dönerken uçakta öncelikle notlarının yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişikliklerle ilgili bölümünü açtı.

Haberin Devamı

Yanına Başkan Yardımcıları Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş’ı da alan Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni TTK’da son dakikaya sıkışan değişikliklerde TOBB’un rolünün büyük olduğunu vurguladı:

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında 3 özel Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yapıldı. 3’üne de TOBB Başkanı olarak ben katıldım. 25 maddedeki esas değişiklikler EKK’da şekillendi. Bu değişiklikler 84 maddeyi de etkiledi. Böylece 109 maddede değişiklik gerçekleşti.

Konuya küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) yönünden baktı:

- Değişiklikler sayesinde başta KOBİ’ler olmak üzere şirketler 6 milyar 126 milyon lirayı bulacak ek yükten kurtulmuş oldu.

- Neydi sözünü ettiğiniz ek yüke yol açan maddeler?/images/100/0x0/55ea4ffbf018fbb8f877a64c

Yanıta en büyük kalemden başladı:

- Bağımsız denetimin kapsamı daraltıldı. Kapsam belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’na verildi. KOBİ’ler, bağımsız denetimin dışında kalacak. En fazla 10-15 bin büyük şirketimiz bağımsız denetime tabi olacak. Buna da kademeli geçilecek. Böylece şirketlerimiz yıllık 4.5 milyar liralık ek masraftan kurtulmuş oldu.

- Başka neler var?

- İnternet sitesi kurma zorunluluğundan vazgeçildi. Sadece denetime tabi büyük şirketler internet sitesi kuracaklar. KOBİ’lerimiz bu değişiklikle yıllık 624 milyon liralık site masrafından kurtuldu.

Ardından çok tartışılan konuya, finansal tabloların internette yayınlanmasına değindi:

- Şirketlerin finansal tablolarının internette yayınlanması söz konusuydu. Bu, öncelikle şirketlerin mali sırlarının açıklanmasını içeriyordu, kabul edemezdik. İçerde, dışarda tüm rakipler kasadaki paraya kadar herşeyi görebilecekti. Bu madde de değişti. İnternetten mali sırların açıklanması söz konusu olmayacak. Bu değişiklik de 634 milyon lirayı aşan ek yükü ortadan kaldırdı.

Sonra defterlerin açılış ve kapanışları konusuna odaklandı:

- Şirketlerin defter açılış ve kapanışında onaylar azaltıldı. İnternet defteri kaldırıldı. Elektronik defterlere onay gerekmeyecek. Yeterli yaprağı olan defterlere yeni değişiklik sonrasında devam edilebilecek. Kapanış onayı yevmiye ve yönetim kurulu defterlerinde gerekli olacak. Bu değişiklikler yıllık 300 milyon liralık noter masrafını frenledi.

Hisarcıklıoğlu, başlamadan biten ek yüklerin dökümünü işlem denetimiyle noktaladı:

- İşlem denetimi tamamen kaldırıldı. İşlem denetimi “suç işleyebilirsin” mantığıyla herkesi ön denetime tabi tutmak anlamına geliyordu. Bu, yıllık 150 bin işlemi içeriyordu. Ortalama 150 milyon liralık ek yük söz konusu olacaktı. O da ortadan kalkmış oldu.

Yeni TTK’yı hazırlayan Komisyon’un Başkanı Prof. Ünal Tekinalp, tek başına direndi, “Bir madde bile değişse kanunun ruhu bozulur” savunmasına geçti ama 109 madde değişti...

Şirketleri 6.1 milyar liralık ek yükten kurtaran değişiklikler başta TOBB olmak üzere iş dünyasını ziyadesiyle memnun etmiş görünüyor...

Ne diyelim... Hayırlı olsun...

Haberin Devamı

Karşılıksız çek patladı, bırakın ‘sicil’i görelim

Haberin Devamı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Paris dönüşü Başkan Yardımcıları Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş’la birlikte karşılıksız çekte hapis cezasının kalkması sonrasında piyasada yaşanan sıkıntıya dikkat çekti:

- Mayıs ayında karşılıksız çek oranı yüzde 118’e çıktı. Tam bir patlama var. Piyasada çeke güven kalmadı.

- Çözüm öneriniz var mı?

- Biz, hükümete ve Türkiye Bankalar Birliği’ne, “tacirlerin birbirinin kredi-çek geçmişini görebileceği bir sistem kuralım” çağrısı yapmıştık. Amacımız piyasanın çeke yeniden güvenini sağlamaktı.

- Bankalar Birliği’nin bu konuda oluşturduğu bir sistem yok mu?

- Bankalar Birliği kendi mekanizmasını kurdu. Yazılı başvuru yapılırsa, iş yaptığınız bir kişinin, şirketin çek geçmişiyle ilgili bilgi almak mümkün. Ancak, bu çok ciddi bürokrasiye yol açıyor. Oysa birkaç dakikada bunu yapmak mümkün.

- Nasıl?

- Çek sahiplerine birer şifre verilir. Benden mal isteyen adama güvenim yoksa, “Çek geçmişini görmek isterim” derim. O da cep telefonuna gönderilen şifresini bana iletir. Bunun için 3 dakika sınırı konulur. 3 dakika sonra sistem kendiliğinden kapanır. Çek sahibine yeni bir şifre gönderilir. Böylece, çek sahibinin istemediği zaman benim onun sicilini görmem de söz konusu olmaz.

Hisarcıklıoğlu, Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş’ın da onayını alıp, ekledi:

- Eğer bu sistemi kuramazsak, çek tamamen piyasadan silinir.

Haberin Devamı

Koç Holding Bill Gates’i yönetime alamayacaktı

RİFAT Hisarcıklıoğlu, yönetim kurulu üyelerine ilişkin şartların da yeni TTK’dan çıktığını vurguladı:

- Yönetim kurulu üyelerinden en az birinin T.C. vatandaşı olması ve üyelerin dörtte birinin yüksek öğrenim mezunu zorunluluğu kanundan çıkarıldı.

Bu değişikliğin doğruluğunu şu örnekle güçlendirdi:

- Koç Holding, bağımsız üye olarak Bill Gates’i yönetime almak istese alamıyordu. Çünkü, Gates biliyorsunuz üniversite mezunu değil.

Tabeladan bile hapse girenler olabilecekti

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hapis cezalarıyla ilgili bölüme tabela örneğinden girdi:

- Diyelim ki tabelanız gece düştü, farketmediniz. Bu yüzden 73 bin lira ceza söz konusuydu. 73 bin lirayı ödemeyene 730 gün hapis cezası öngörülüyordu.

- 73 bin lira cezayı ödeyemeyen var mıdır?

- Olmaz olur mu? Anadolu’da 73 bin lirayı ödeyemeyecek çok üyemiz var.

Sonra hapis cezalarının yeni TTK’dan çıkarıldığını vurguladı:

- 32 suçun yaptırımı idare para cezasına dönüştü. 5 fiilin yaptırımı hapisten adli para cezasına dönüştürüldü. 2 suçun tanımı da tümüyle kaldırıldı.

- Hiç hapis cezası olmayacak mı?

- Sadece sahtecilik, dolandırıcılık gibi ağır suçların cezası aynen korundu.

Haberin Devamı

Anadolu’nun ihracatı ‘BALO’ya yönelecek

RİFAT Hisarcıklıoğlu, TOBB’a bağlı 74 oda ve borsa ile 15 organize sanayi bölgesi, UMAT ve UTİKAT’ın güçbirliği ile ortaya koyduğu lojistik projesine değindi:

- Batı Anadolu Lojistik Projesi (BALO) başlangıçta Ege’deki odalarımızın geliştirdiği bir projeydi. Batı Anadolu Bölgesi’ndeki üyelerimize dönük lojistik merkezi kurup, ihraç mallarınının oradan trenle Avrupa ülkelerine gönderilebilmesini sağlamak söz konusuydu.

Daha sonra projenin kapsama alanının genişlediğini vurguladı:

- Bu işe Anadolu’dan ihracat yapan arkadaşlarımızın daha çok ihtiyacının olduğunu görünce, “Büyük Anadolu Lojistik Projesi”ne dönüştürdük.

- Sistem nasıl çalışacak?

- Şu anda yük için Avrupa’ya tarifeli tren seferleri yok. Yük olduğu zaman tren yola çıkıyor. Şimdi bu sistemde Anadolu’dan ihraç ürünleri lojistik merkezine gönderilecek. Oradan konteynerler ile tarifeli sefer yapan trenlere yüklenip, Avrupa’ya gönderilecek. Demiryolu taşımacılığı da böylece canlanacak. İhraç ürünleri Avrupa’ya daha düşük maliyetle ulaşacak.

Haberin Devamı

Türkiye olağanüstü büyüyor

MİLLETLERARASI Ticaret Odası (ICC) Başkanı Gerard Worms, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yönetime seçilmesi sonrasında düzenlenen sohbet toplantısında Türkiye’nin büyümesine dikkat çekti:

- Türkiye, olağanüstü büyüme başarısı gösteriyor.

Worms, Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı’yı işaret etti:

- 6 ay boyunca ICC yönetiminde iki Türk olacak. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Rona Yırcalı bizimle birlikte çalışacak. Yırcalı’nın görev süresi bu yıl sonunda bitecek.

Ortakların şirketten borçlanması serbest

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni TTK’nın en çok tartışılan bölümlerinden birine, patronların şirketten borçlanmasına ilişkin maddeye değindi:

- Ortakların şirketten borçlanması 2 şart dışında serbest hale geldi. Ortağın şirketten borç alabilmesi için sermaye taahhüdü borcu olmaması ve yedek akçelerle birlikte kârın geçmiş yıl zararlarını karşılaması şartı aranacak. Yani, şirket artıdaysa ortaklar borç alabilecek.

- Yönetim kurulunun borçlanması ne oldu?

- Yönetim kurulu üyelerinin borçlanma yasağı da kalktı. Sadece yönetim kurulu üyelerinin yakınları ve ortak olmayan bağımsız üyeler şirketten nakit borçlanamayacak.

Yazarın Tüm Yazıları