Yeni trendler

Güncelleme Tarihi:

Yeni trendler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni yılda tasarımcıların önerileri, podyumlarda, dergi sayfalarıda ya da televizyon ekranlarında vitrine çıktı. 1999 için önerilen yenilikler neler? Podyumlardan sokağa çalınan maya ne kadar tutacak?

Herşeyden önce modacıların ağız birliği ettiği bir konu, kadınsılık. Özellikle giysilerin modeli ve kumaşın niteliğinde vurgulanıyor dişilik. İnce, uçucu şifonlar; danteller, parlak, pullu payetli kumaşlar göze çarpıyor. Kumaşların netliğine uygun olarak da ince askılı modeller, kombinezon görünümlü elbiseler. Renklerse çoğunlukla pastel. Yani biraz kırılgan, biraz romantik bir kadın imajı. Kısaca geçen yılın devamı diyebiliriz.

Etek boylarına gelince, o konuda bir sınır yok. Ama dizaltının zerafeti hala pekçok modacı için egemenliğini koruyor.

AKSESUVAR YILI

Modacılara bakılırsı 1999 aksesuvar yılı olacak. Giysiler kadar gönül çelen, vurgu taşıyan aksesuvarlar. Özellikle çanta ve takılarda çeşitlilik, ayakkabılarda ise incelmiş topuklar. Yaz, tokyo tarzı parmak arası ayakkabıların mevsimi olacak. Üstelik bunlar sandalet niteliğinden çıkıp şık ayakkabı olarak karşımıza çıkıyor, yani sınıf atlıyor.

Tasarımcıların üzerinde en çok kalem ya da fırça oynattıkları şeylerden biri de çantalar. Gündüzleri şu bele takılan freebag'lerin öylesine çok çeşitli modelleri var ki. Bildiğimiz şık çantalarda kullanılan malzemelerden, yalın derilere uzanan bir yelpazede renk renk, model model freebag'lere rastlayacağız. Gece çantaları ise kesinlikle parlak, pullu payetli, dönem kostümlerine yaraşır minik çantalardan oluşuyor.

Takılara gelince, geçen yıldan gözler alışmaya başlamıştı. Özellikle değerli veya yarı değerli taşlardan oluşan takıları bolca göreceğiz. Takı konusunda minimalizm tatile çıktı desek yalan olmaz. Parlak, ışıldayan, ışığı yansıtan her malzeme takıda kullanılıyor. Bir de birçok takıyı birarada kullanmak: En çok yüzüklerde görüyoruz bunu.

VE BEYAZ

Modacıların yeni sezon için sözbirliği ettikleri bir konu da renkle ilgili. Beyaz; ister gömlek gibi kısmen veya tepeden tırnağa bütün olarak. Beyaz giymek aslında şıklığın gizli silahını kullanmaktır. Çünkü tiril tiril bir beyazlık, bütün yalınlığına rağmen insanda nedense pahalı bir şıklık çağırıştırır. Makyaj ve saçlara gelince; saçlar epeyce uzadı. Özellikle doğal halde bırakılmış rapunzel saçları çok sevdi modacılar. Modacıların tatile çıkardıkları bir başka şey de saç konusunda göze çarpıyor: Sarışınlık. Koyu kumral ve siyah saçlar dalgalanacak. Makyaj konusunda tasarımcılar kadınları iyice serbest bıraktı. Az veya abartılı, makyajda değişmeyen tek şey parlaklık.

Modacılar bu yılı aksesuvar yılı ilan ettiler. Ayakkabı tasarımcıları da kolları sıvadı. Özellikle incelen topuklar göze çarpıyor. Ama asıl yükselen trendi baharda göreceğiz: Parmak arası, tokyovari şık ayakkabılar. Sandalet sınıf atlıyor.

Canta tasarımında epey hareketlilik var. Gündüz için bele takılan freebag'lerin her türlüsü boy gösterecek vitrinlerde. Abiye çantalar ise pırıl pırıl, boncuklu, payetli; dönem kostümlerine yaraşır minik çantalar olarak taşınacak.

Takılar pırıl pırıl bu sezon. Aslında geçen yıldan miras kalan bu trend, takı sevenler için bulunmaz fırsat. Çünkü ‘‘kalabalık’’ takı takmaktan hoşlananlar için ideal. Özellikle değerli veya yarı değerli taşların kullanıldığı takılar boyunları, bilekleri, parmakları ve kulakları süsleyecek.

Modadaki yeni trendler yeni yılın ilk günlerinde boy gösterdi. Tabii bunlar şimdilik sadece modacıların önerileri. Hangi trendin yükseleceğine ise her zamanki gibi sokak karar verecek. Tasarımcıların önerilerine gelince: Aksesuvar, aksesuvar, aksesuvar...

Bir de beyaz.

Kadınsı çizgilerin ön planda olduğu giysilere bu niteliği özellikle kumaşlar veriyor. İnce, uçucu, hatta şeffaf kumaşlar. Kombinezon benzeri elbiseleri de çok sevdi modacılar. Bu yıl şıklığın gizli silahı, beyazı da çok göreceğiz tasarımcılara göre. Şıklığın gizli silahı, çünkü ne denli yalın olursa olsun beyaz giysi pahalı bir şıklık çağırıştırır. Beyaz gömlekler veya tepeden tırnağa beyazlar çıkacak sahneye.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!