Yeni rekabet sporu: RAKETBOL

Güncelleme Tarihi:

Yeni rekabet sporu: RAKETBOL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2005 00:20

Hayat hızlı, işler yoğun. Yine de kalabilen boş vakitlerini sporla değerlendirmek isteyenler için raketboldan iyisi mi var! Ülkemizde yeni yeni tanınan bu sporla bol enerji harcıyor, bacak ve kol kaslarınızı çalıştırıyorsunuz. Formsante dergisinin şubat sayısında yer alan raketbol ile saatte en az 500 kaloriden kurtulmak mümkün...

Amerika’da spora kısıtlı vakit ayırabilen insanlar arasında son derece popüler olan raketbol, ülkemizde yeni yeni tanınıyor. Özellikle kış aylarında daha çok tercih edilen bu salon sporu için ‘dar vakitlerin kurtarıcısı’ benzetmesi abartı sayılmaz.

Raketbol tenise göre daha kısa mesafeli atılan toplarla oynanıyor. Aslında filesiz oynandığı için squasha daha çok benziyor.

Ancak her iki sporu da deneyenler raketbolun çok daha hızlı ve sert oynandığı, daha fazla refleks gerektirdiği, bu sebeplerle de tenisle kıyaslanamayacak kadar eğlenceli olduğu konusunda hemfikir.

Kuralları esnek

Bu sporun kuralları diğer raketli sporlardan daha esnek. Tenise ya da squasha biraz aşinalığınız varsa raketbol oynamak sizin için çok kolay. Öyle ki vuruşlar (forehand, backhand) bile aynı.

Squash salonu olan her mekanda yapılabilen bu sporda amaç rakibin vurduğunuz topu karşılayamamasını sağlayarak puan almak. Ayrıca rakibinize vuruş pozisyonu vermeyecek şekilde toplara sert ya da yumuşak vurmanız gerekiyor.

Fiziksel dayanıklılık, kol kuvveti ve teknik, bu spor dalı için oldukça önemli. Çabukluk ve isabet oranının da yüksek olması, kazanmak için gerekli... Raketbol, kondisyon gerektirdiği gibi, var olan kondisyonu da artırıcı bir oyun. Zaten devamlı hareket halindesiniz. Yüksek performansla yapılan bu sporun oldukça sert oynandığını da söyleyebiliriz.

Raketbol, boyu kısa ve kafası geniş bir raket ve tenis topundan daha büyük, daha fazla zıplayan bir topla oynanıyor. Malzemeleri tenis malzemeleri satan mağazalardan edinebilirsiniz. Fiyatlar da tenis malzemelerinin fiyatlarıyla aynı. Raket seçiminde dikkat edeceğiniz nokta seçtiğiniz raketin elinizin ölçüsüne uygun olması, gereğinden ağır olmaması. Yüzünüze gelebilecek bir topla yaralanma riskini önlemek için de raketbol gözlüğü kullanabilirsiniz.

Aman dikkat

Çok hareketli ve sert oynanan bu sporda sakatlanma riskinin fazla olduğunun altını çizelim. Her spor dalında olduğu gibi raketbola başlamadan önce de en az 15-20 dakika ısınma egzersizi yapmayı sakın ihmal etmeyin.

Özellikle yeni başlayanlar için yüksek tempolu oynamak aşırı yorgunluğa neden olabilir. Bu sebeple sık sık mola vererek dinlenmek gerek. Çok enerji harcatan ve fazla terleten bir spor olduğu için spordan sonra üşütmemeye dikkat edin.

Bacak kaslarınız çalışıyor

ÇAĞLA KUBAT (25 yaşında, manken-sunucu)

B
irkaç ay önce raketbolu keşfettim ve haftada bir gün canlı yayın çıkışı soluğu Hillside’da raketbol salonunda alıyorum. Sert oynanan ve kıyasıya rekabete dayalı bir spor olması hoşuma gidiyor. Raketbolda çok terliyorsunuz ve özellikle bacak ve omuz kaslarınız çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!