Yeni ÖSYM Başkanı Ömer Demir görevi devraldı: Aklımın ucundan bile geçmezdi…

Güncelleme Tarihi:

Yeni ÖSYM Başkanı Ömer Demir görevi devraldı: Aklımın ucundan bile geçmezdi…
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2015 13:22

ÖSYM Başkanlığından görev süresinin dolması nedeniyle ayrılan Prof. Dr. Ali Demir, görevini Prof. Dr. Ömer Demir'e devretti. Ali Demir, kurum çalışanlarına veda ederek, ÖSYM'den ayrıldı. ÖSYM’nin yeni Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir ise 2010’da YÖK Başkanvekili olduğunu hatırlatarak, “O zaman ÖSYM YÖK'ün bir birimiydi. Aklımın ucundan geçmezdi bir gün böyle bir devir teslim töreninde birlikte olacağımız. Bu ilginç bir anekdot" dedi.

Haberin Devamı

ÖSYM'deki devir teslim töreninde, Ali Demir, 20 Eylül 2010'da görevini devralırken o dönem YÖK Başkanvekili olan Ömer Demir'in kendisini kuruma getirdiğini hatırlattı.

Ömer Demir'in de görüşleri doğrultusunda sınav güvenliğini esas alan bir çalışma başlattıklarını ifade eden Ali Demir, Türkiye'nin temel direklerinden birisi olan ve sosyal barışın temini sağlamaya büyük katkısı bulunan ÖSYM'de 4,5 yılda önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getirdi.

Göreve geldiklerinde hem saygınlığı hem de sınav güvenliği ciddi anlamda yok olan ÖSYM'nin, attıkları adımlarla bugün dünyanın ve Türkiye'nin gurur duyacağı bir sınav güvenliği oluşturulduğunu aktaran Demir, "Sayın Ömer Demir'in de büyük katkılarıyla kurumsal yapılanmamızı sağladık" diye konuştu.

Bu süreçte kurumsal olarak yasal yapılanmanın oluşturulduğunu anlatan Demir, bu şekilde ÖSYM'nin tüm çalışmalarının kayıt altına alınır hale getirildiğini dile getirdi.

4,5 yıl zor geçti

Haberin Devamı

"4,5 yıl içerisinde ÖSYM'yi yeniden yazdık" diyen Demir, bu büyük emaneti, yeni başkan Ömer Demir'e teslim ettiklerini ifade etti. Bu 4,5 yılın kendileri için zor geçtiğini belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2011'de belki de Türkiye'nin karşılaştığı en büyük iftira kampanyasıyla karşılaştık. Ancak şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki biz hiç bir adaya tek bir adaya dahi haksızlık edilmesine göz yummadık. Tek bir adayın haksız bir kazanç elde etmesine göz yummadık asla da göz yummayacağız. O gün öyle bir algı, bir kampanya oluşturuldu ve daha sonraki süreç gösterdi ki bu tamamen iftiraydı. Daha sonraki süreçte her adaya farklı soru kitapçığı, sınav güvenlik uygulamaları ve soru havuzu yazılımları, tüm bilişim sistemleriyle Türkiye'nin gururu olacak bir ÖSYM kurguladık, oluşturduk. Bundan gurur duyuyorum."

ÖSYM'nin geleceği konusunda da çalışmalar yürüttüklerini anlatan Demir, bu kapsamda hazırladıkları "Yeni Türkiye'nin Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Sistemi" kitabını tüm paydaşlarla gönderdiklerini ifade etti.

Çalışmayı ilk olarak da Ömer Demir'e de teslim ettiğini anlatan Demir, kitapta ÖSYM'nin mevcut durumu ile bundan sonraki aşamalarda neler yapılması gerektiğinin vurgulandığını dile getirdi.

Bundan sonraki süreçte ölçme kalitesi ve sınav konforu konusundaki çalışmaların devam ettirilmesini isteyen Demir, ölçme kalitesi adına e-YDS ile elektronik sınavın artık Türkiye'nin bir kazancı olduğunun kanıtlandığını, bunun yaygınlaştırılmasını istediklerini söyledi.

Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında cumartesi günü 12 bin adayı açık uçlu sorularla yazılı sınava aldıklarını anlatan Demir, sınavının Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

“YGS sonuçları hız tutkusuyla 3,5 günde açıklanmadı”

Kitapta diğer önerilerinin de yer aldığını bunu da Ömer Demir'e teslim ettiklerini belirten Ali Demir, "ÖSYM, Türkiye'nin temel direklerinden bir tanesi. Biz bu rayından çıkmış olan bu temel direği, rayına oturtturduk. Bir kurumsal yapı kazandırdık ve büyük bir gururla, şerefle bugün yeni başkana, Prof. Dr. Ömer Demir'e emanet ediyoruz. Sayın Demir'in bu kurumda, çok başarılı olacağına, ÖSYM'yi çok daha iyi noktalara götüreceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye için çalışmasını seven, Türkiye için çalışan bir bilim adamı, bir akademisyen olarak bildiğimi için de bunu Türkiye için başaracağına inanıyorum. Kendisine başarılar diliyorum" diye konuştu.

ÖSYM'nin çok önemli bir başarıya imza atarak 2 milyona yakın adayın katıldığını Yükseköğretime Geçiş Sınavını (YGS) 3,5 günde açıkladığını hatırlatan Demir, bunu hız tutkusu adına değil adaylara saygı duydukları ve katkı sağlamak istedikleri için yaptıklarını belirtti. Adayların sonuçlarını öğrendikten sonra, diğer aşama hazırlanmaya başladığını ifade eden Demir, "Bu güvenli bir şekilde, bu sonuç açıklamanın da devam ettirilmesi en büyük arzumuzdur. Bir şeyi daha mutlulukla belirtmek isterim. 3,5 günde açıklamamıza rağmen bu günü kadar gelen itirazlara baktığımızda hiçbir önemli bir itirazın olmadığını görüyoruz. Bu da sınavın son derece güvenli Türkiye için gurur verici bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

Demir, sözlerini "Yeni başkana hayırlı olsun, başarılar diliyorum" diyerek tamamladı.

"Güzel bir altyapı oluşturuldu"

Yeni ÖSYM Başkanı Demir ise 2010 kendisinin YÖK Başkanvekili olduğunu anımsatarak, "O zaman ÖSYM YÖK'ün bir birimiydi. Aklımın ucundan geçmezdi bir gün böyle bir devir teslim töreninde birlikte olacağımız. Bu ilginç bir anekdot" dedi.

O günden itibaren ÖSYM'ye ilişkin her gelişmeyi takip ettiğini ve gerektiğinde birinci kaynaktan bilgi aldığını anlatan Ömer Demir, "Burada güzel bir altyapı oluşturuldu. Sınav güvenliği bakımından şu anda ÖSYM takdir edilecek bir düzeyde. Bu sınav güvenliği, nesnellik, güvenilirlik, ÖSYM'nin en büyük sermayesi. Dolayısıyla bunu koruyarak devam ettirmek en önemli işlevi olacaktır. Çünkü nesnelliği, objektifliği, güvenilirliği kaybettiğinizde yapacağınız diğer tüm işlerin değeri düşecektir" diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte güzel şeylerin yapılması için kamuoyunun desteğinin önemli olduğunun altını çizen Demir, şunları söyledi:
"Çünkü, hepimiz güveneceğiz bu kurumunun çalışanları da o güvenin gereğini yerine getirecekler. Güven konusunda ki titizliğin sınırı yok. Ne kadar titiz olursak o kadar çok titizlik ihtiyacı var. 'Yaptık bitti' denilecek bir iş değil. Her sınav için her bir durum için daha çok özen göstermek gerekiyor. O anlamda sürekli teyakkuzda olunması gereken bir kurum. Burada 'Yaptım bitti' denilecek bir durum söz konusu değil. ÖSYM kapsamında görev alan bütün arkadaşların bundan sonra da titizlikle görevlerini yapma konusunda üstlerini yapacaklarını düşünüyorum. Ali Bey burada çok büyük bir fedakarlıkla çalıştı. Bizzat gözlemledim. Çok sıkıntılı dönemleri oldu. Kurumsal değişimin bir kısmını görevim gereği, bir kısmını ilişkilerimiz gereği, arkadaşlarla bizzat gözlemleme imkanım oldu. Hakikaten çok iyi çalıştı. Bu sayede ÖSYM şu an güzel bir kurum haline geldi. Biz böyle olmasın arzu ediyorduk. İnşallah daha iyi şeyler yapmak üzere arkadaşlardan destek almaya devam edeceğiz. Bu kurumun iyi bir kurum olması, daha iyi yerlere gelmesi, güvenini koruyarak artırması konusunda herkesten katkı bekliyoruz. Görev alan arkadaşlara şimdiye kadar götüren arkadaşlara, bundan sonra destek verecek arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ali Bey'e de bundan sonraki görevlerinde başarılar diliyorum. ÖSYM onun için artık belki geçmişte yaptığı başarılı bir iş. İnşallah daha başarılı işleri yapmak nasip olur."

Konuşmaların ardından, Eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, kurum çalışanlarına teşekkür ederek Başkanlıktan ayrıldı. Ömer Demir'e Ali Demir'i uğurladı ve başarılar diledi.

Yeni ÖSYM Başkanı Ömer Demir görevi devraldı: Aklımın ucundan bile geçmezdi…
Yeni ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir oldu

BAKMADAN GEÇME!