Yeni MC'ye doğru

Zeynep ATİKKAN
Haberin Devamı

Eskisinin mimarı bugün Çankaya'da oturuyor.

Yenisi ise ciddi devlet adamının eliyle kurulmak üzere. Kokusu çıktı. ANAP-RP flörtü başladı. İki partinin grup başkanvekilleri önceki gün görüştüler. Cuma günü yeniden biraraya gelecekler. Mesut Yılmaz, sırf hükümette kalabilmek için yeni bir MC kurmak üzere paçaları sıvamışa benziyor.

Birkaç destek, birkaç puan. Siyasetin ufku, ‘birkaç birşeyle’ sınırlı sadece. ANAP yöneticileriyle Refahlılar arasındaki sıcak dialoğa başka bir siyasi anlam vermek çok zor.

Türkiye'deki siyasi kültür bugüne kadar sadece Milliyetçi Cepheler üretti. MC'lere güvendi, MC'lerle rahat etti. Siyaset, üretkenlik ve yaratıcılıkta değil, sadece cephelerde mevzilendi.Soğuk Savaş zihniyetinin böylesine cehpeci olması rastlantı değil tabii ki. Türkiye Soğuk Savaş zihniyetini ve de Soğuk Savaş kalıntısı siyasileri tasfiye edemediği için cehpecilik gene hortluyor.

Araya, zaman zaman sansürlü sansürsüz dosyalar girip çıkıyor. Kesintili kesintisiz eğitim fırtınaları esiyor. Kapatmalı demokrasi oyunları oynanıyor. Ama oyunun ana hatları pek değişmiyor.

Dosya açılırsa Soğuk Savaş'ın tasfiyesi başlayacak. Mümkün mü? Dosyaya sansür, cehpeye yeşil ışık.

Ciddi devlet adamı Yılmaz bugün, RP'den gelecek birkaç sandalyenin hesabında. Hatırlanacatır aynı büyük devlet adamının sandalya hesabıyla Yaman Törüner de ANAP'a alınmıştı. Ve de gene ciddiyet adına yapılıyor bugünkü ayaklar oyunları. Refah’a karşı kurulan bir hükümet, Refah kadrolarıyla dayanışmaya girecek. Bu ‘ilkeliliği’ sergilerken çok ciddi olacak! Yüzü gülmeyecek!

Rapor gösterip nanik yapacak! Bekleyin az sonra! Refah'la yeni yakınlıklar peydahlayan ANAP'ın şekli şemali ilginç bir görünüm alacak bu arada. İstanbullu müteahhitlerin partisi ANAP ile varoşları temsil eden RP'nin yeni MC formülündeki beraberliğini Yılmaz liderliği sağlayacak.

Yeni MC ortaya çıkacak. Tabii seçim yapılmayacak. Bu arada ANAP, CHP'den hem paçayı hem de kelleyi kurtaracak.

Bu durumda, iktidarın ilk günlerinde aktif bir rol oynadıktan sonra bugün köşesine çekilen DSP'nin hali ne olacak? DSP, yeni MC senaryolarını nasıl içine sindirecek? Soğuk Savaş artığı senaryoları artık Türkiye kaldırmıyor. Örgütlü mücadele verilemese de doku tutmuyor.

Doğru Mesut Yılmaz, çevresini ve de partisini dondurmakta usta. Ama Türkiye'yi dondurmaya kalktığı zaman! İşte bu tutmuyor.

Türkiye kıpır kıpır...Türkiye, birşeyleri aşmak istiyor. Adını koyamasa da birşeylerin kabuğu kırmak istiyor. MC'lerle mi? Asla.

Eski mimarı tepelerde, yenisi proje çalışmalarında. Çizgiler bölük pörçük. Değişen Türkiye bu binaya ruhsat vermez. Türkiye ciddi liderliğin özleminde.

Ciddi devlet adamı tanımını daha ne kadar ucuzlatacağız? Ciddi devlet adamı ülke çıkarlarının ne olduğunu ortaya koyup bu çerçevede siyasi liderlerle iletişim kuran gerektiğinde de beraber çalışan insandır.

Bakkal hesabı yapan ciddi devlet adamı olmaz. Hedefi sadece ayakta kalmak olanlara devlet adamı denmez. Bu ucuzculuk, çok zaman kaybettiriyor Türkiye'ye. ANAP'ın en iddialı olduğu ekonomide bile şu hale bir bakın. Bir senelik, üç senelik istikrar paketi diye insanları oyalayıp duruyorlar. Ortada somut ne var? Dış sorunlar özellikle Avrupa ile ilişkiler son yılların zor günlerinden geçiyor. Ve tablo bu.

Yeni MC hayırlı olsun!














Yazarın Tüm Yazıları