Yeni makineler çağına ne kadar hazırız?

Güncelleme Tarihi:

Yeni makineler çağına ne kadar hazırız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 16:33

Önümüzdeki 15-20 yıl içinde teknolojinin yaratacağı fırsatları kullanarak ciddi bir bolluk dönemi yaşamamız mümkün. Ancak her şey tozpembe değil.

Haberin Devamı

2020’li yıllara yaklaşırken radikal bir dijital dönüşüme tanıklık ediyoruz. Hızla gelişen teknoloji dünya ekonomisi için tarifsiz fırsatlar yaratıyor. “4. Endüstri Devrimi” diye tanımladığımız bu yeni dönemde yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, bulut teknolojisi, nanoteknoloji, sanal ve artırılmış gerçeklik vb. teknolojiler sadece günlük yaşamımızı kolaylaştırmıyor, aynı zamanda iş yapma şekillerimizi değiştiriyor, bilgiye ulaşımı kolaylaştırıyor, üretimi hızlandırıyor, verimliliği artırıyor. Önümüzdeki 15-20 yıl içinde teknolojinin yaratacağı fırsatları kullanarak ciddi bir bolluk dönemi yaşamamız mümkün. Ancak her şey tozpembe değil. Bugünden doğru adımları atmazsak bu yaşanacak refah seviyesi sadece belirli ülkelerin ve kesimlerin tekeli altında kalabilir.

Haberin Devamı

Yapay zekayla birlikte hayatımıza giren otomasyon sistemleri ve robotlar artık sadece fabrikalarda çalışan mekanik kollardan ibaret değil. Üretim, depolama, lojistik başta olmak üzere onlarca sektörde karşımıza çıkan yapay zeka milyonlarca insanın mesleğini de tehdit eder duruma gelmiş durumda.

Yakın dönemde ABD’de sürücüsüz kamyonların 3.5 milyon şoförü işsiz bırakması bekleniyor. Çin’de iPhone üreticisi FoxConn firması, önümüzdeki 10-20 yıl içinde 1.2 milyon çalışanının tamamına yakınını kendi ürettiği Foxbots adlı robotlarla değiştirmeye hazırlanıyor. Perakende devi Amazon, 2012’de satın aldığı ve depolama sahalarında kullandığı Kiva robotlarının sayısını 60 binli rakamlara çıkardı.
Geçtiğimiz yıl içinde yayınlanan “Dünya Bankası Kalkınma Raporu” işgücü için çalan tehlike çanlarını gözler önüne seriyor. Rapor, 2030’a kadar otomasyona kurban gitmesi beklenen mesleklerin oranının İngiltere’de %35, ABD’de %47, OECD ülkelerinin ortalamasında %57, Çin’de %77 olacağını öngörüyor. Türkiye, OECD ortalamasının içinde yer aldığından tam rakamı göremiyoruz ama bize benzer Arjantin (%65), Güney Afrika (%67) gibi ülkelere baktığımızda Türkiye ortalamasının da o civarlarda olacağını söylemek mümkün. Yani, milyonlarca insanın işsiz kalma ihtimali bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu yeni robotlar çağında gelişen teknoloji şüphesiz yepyeni meslekler ortaya çıkaracak. Bu pozisyonlar için de kalifiye iş gücüne ihtiyaç olacak. Ancak, yine de otomasyon sistemleri tüm dünya iş gücü için tehlike oluşturuyor. Hatta risk bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde çok daha yüksek. Çünkü, bu ülkeler ucuz işgücünü avantaj olarak kullanarak dünyayla rekabet ediyor.

Ne var ki dünya değişiyor. Artık ABD dâhil gelişmiş ülkeler üretimi tekrar kendi ülkelerine taşıma ve robotlara teslim etme peşinde. Ülkeler hem eğitim sistemlerine yatırım yaparak hem de parlak beyinleri kendi ülkelerine çekecek avantajları yaratarak, geleceğin teknolojilerini üretecek ve ekonomisine katma değer sağlayacak projeler peşinde koşuyor.

Haberin Devamı

Peki biz böyle bir ortamda diğer ülkelerle nasıl rekabet edeceğiz?

Ya iş gücümüzü robotlardan daha ucuza üretim yapacak seviyeye çekeceğiz, ki bu çok mümkün gözükmüyor, ya da tüm bu teknolojileri gelişmiş ülkelerden yüksek fiyatlara transfer etmeye devam edeceğiz, ki bu da sürdürülebilir gelmiyor. Bizim de ülke olarak artık kas gücünden değil beyin gücünden medet olduğumuz bir döneme girmemiz gerekiyor. Üstelik yapay zeka sadece mavi yakalıların değil, beyaz yakalıların da işlerini tehdit ediyor.

Asıl yapılması gerekeni sanırım hepimiz çok iyi biliyoruz ama gerekli adımları bir türlü atamıyoruz. Türkiye’nin tüm dünyayla rekabet edecek yüksek teknoloji üretecek insan kaynağına ihtiyacı var. Çocuklarımızı geleceği düşünerek yetiştirmemiz gerekiyor. Eğitim önceliğimizi analitik düşünceye sahip, yaratıcı, vizyon sahibi bir nesil yetiştirmeye odaklamamız lazım. Robotların kopyalayabileceği tekrarlanabilir beceriler yerine, olmadık fikirlere, gelişmelere açık, özgürce düşünebilen gençler yetiştirmemiz ve bunu da bir devlet politikası hali getirmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu çok mu zor? Olmadığını biliyoruz. Önümüzde Güney Kore, İsrail gibi başarılı örnekler mevcut. Önemli olan karar vermek ve yola çıkmak.

(*) CNN Türk Program Müdürü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!