Yeni KHK ile belediye dershanelerine izin

Güncelleme Tarihi:

Yeni KHK ile belediye dershanelerine izin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 13:47

Hükümetin 29 Ekim’de çıkardığı kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılmalarına karar verilen belediyelere ait dershaneler için yeni hazırlanan KHK ile değişiklik yapıldı. İlk düzenlemedeki, ‘Belediyeler, sivil toplum kuruluşları’ ibaresi ‘Sivil toplum kuruluşları’ şeklinde değiştirildi, yeni düzenlemeye de ayrıca "Belediyeler ise il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilir" cümlesi eklendi.

Haberin Devamı

FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra ilan edilen OHAL kapsamında geçen 29 Ekim’de çıkartılan 676 sayısı KHK ile belediyelerin ücretsiz kurs ve eğitim merkezleri, Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na eklenen maddeyle kapatıldı. Dershanelerin kapatılma kararından sonra İzmir’deki ilçe belediyelerin bu şekilde hizmet veren birimlerinden yararlanan yaklaşık 20 bin öğrenci ve öğretmenin mağdur edildiği açıklandı. Bu dershanelerde eğitim gören öğrenci ve velilerin yanı sıra çalışan öğretmenler ile belediye yönetimlerinden de düzenlemeye eleştiriler geldi. Öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılması çağırısı yapıldı.

HÜKÜMET ÇAĞRILARA KAYITSIZ KALMADI

İzmir başta olmak üzere çeşitli illerden gelen talepler üzerine hükümet, belediyelere ait dershaneler konusunda yeni bir düzenlemeye gitti. Bir süredir üzerinde çalışılan düzenleme, bu sabah yayınlanan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ortaya çıktı. KHK’nin 34’üncü maddesi olarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, belediyelerin ücretsiz eğitim merkezleri faaliyetlerine devam edilmesinin yolu açıldı. Yapılan değişikliğe göre, ilk düzenlemedeki, ‘Belediyeler, sivil toplum kuruluşları’ ibaresi ‘Sivil toplum kuruluşları’ şeklinde değiştirildi. Yeni düzenlemeye de ayrıca "Belediyeler ise il milli eğitim müdürlükleri ile yapılan ve bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilir" cümlesi eklendi.

Haberin Devamı

DÜZENLEMEYE OLUMLU TEPKİLER GELDİ

Dershanelerin yeniden açılmasına karar veren düzenlemeye olumlu tepkiler geldi. CHP’li Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, "Bu kararın yanlış olduğunu ifade ettik. Bu yanlıştan dönüleceğini düşünüyordum. ‘Belediyelerle ilgili bölüm yeniden değerlendirilebilir’ dedik. Son yayınlanan KHK ile bu yanlıştan dönüldü" dedi. İlk düzenlemeden ‘belediyeler’ ibaresinin çıkarılmasını içeren kanun teklifini TBMM’ye sunan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da "Belediyelerin ücretsiz eğitim merkezleriyle ilgili olumlu sonuç almaktan mutluluk duyuyorum. Dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelik eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla okul müfredatına uygun ders veren, üstelik bunu kamu tüzel kişisi olarak bedelsiz yapan belediyelerin hizmete devam edecek olması hepimiz için memnuniyet verici. Çağrılarımıza kulak verip, verdiğimiz teklife destek olan tüm milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ederim" dedi. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da "Belediyelerin Atatürk’e, Cumhuriyet’e, devlete bağlı nesiller yetiştirmesinin, bu doğrultuda eğitim merkezleri açmasının yanlış bir şey olmadığını savunmuştuk. Kapatma kararının yanlış olduğunu söylemiştik ve KARGEM’i kapatmayacağımızı duyurmuştuk. Bu yanlıştan dönen ve sağduyuyla kararı düzelten herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: BİZ DE ÇALIŞMAMIZI YAPACAĞIZ

Belediyeye ait dershanelerin yeniden açılmasına imkan veren düzenlemenin en önemli taraflarından birisi de, milli eğitim müdürlükleri oldu. Dershanelerin, il milli eğitim müdürlükleriyle yapılacak protokol ve bakanlık onayıyla açılmasına karar verildi. Düzenlemeye ilişkin açıklama yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, kanun hükmünde kararname ile düzenlemenin net şekilde ortada olduğunu söyledi. Ömer Yahşi, "Yeni düzenleme İzmir’in çocukları için hayırlı olacak inşallah. Ancak şu anda düzenlemenin tam olarak formatı gelmedi. Bugün yarın gelmesini bekliyoruz. O düzenlemenin çerçevesi geldikten sonra biz de gerekli çalışmalarımızı yapacağız" diye konuştu.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!