Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Yeni ilham durakları

Mevsim başlarının en zevkli yanlarından biri, bu aylarda iyice kalınlaşan Türk ve yabancı dergilerin içindeki yeni koleksiyonları, yeni renkleri, yeni sözleri kovalamaktır.

Eylül sayısında yaşama mekanlarınızla ilgili toplam 426 sayfa dolusu fikir, stil, öneri, bilgi, çözüm ve ürün seçeneği sunan Maison Française dergisi, evinizle ilgili planlarınızı kesin kararlara dönüştürmeden önce göz atmanız gereken bir ilham durağı.

Takvimler 1 Eylül dediğinde sanki yaşam birdenbire hızlanmaya, hareketlenmeye, değişmeye kurgulanıyor. Şehir kalabalıklarını geri çağrıyor; bu çağrıya uyan kalabalıklar, alıştıkları yaşama hızını yeniden yakalayınca günlük ihtiyaçları ve keyifleriyle ilgili yavaşlattıkları ritmi de yeniden vitese takıyorlar.

Metropol insanlarının özellikle moda, stil, tasarım ve dekorasyon alanında dünyada olup bitenleri, trendleri, yenilikleri ve haberleri takip ettikleri en önemli mecralardan biri olan dergiler, bu hızlanmayla birlikte daha aktif roller üstleniyor; ilham veren kimlikleriyle tenlere, bedenlere, mekanlara yeni yollar gösteriyorlar.

Türkiye’de 11 senedir yayınlanan Fransızların ünlü dergisi Maison Française, eylül sayısında kendi üzerine düşeni yapmış ve yaşama alanlarında keyif katsayınızı artıracak pek çok fikirle beslemiş sayfalarını. Henüz almamış olanlar burada kısa bir tura çıkabilirler; ancak tüm detayları ve ipuçlarını öğrenmek için eylül sayısını kitaplığınıza hediye etmeniz şart.

Modern Afrika

Sonbahar sezonu, yükselen eğilimlerde sırayı ilk olarak köklere veriyor. Eski, izli, tarihi ve folklorik karakter özellikleri taşıyan etnik mobilya ve aksesuarlar gizem, nefes, zaman, gerçeklik ve kalıcılık yataklarından akarak evlere doluyor. Dünya trend uzmanları keşfedilmemiş kültürlere yönelerek ilham aldıkları kaynakları çoğaltıyor. Önümüzdeki sezonun stil kodlarından biri de, Afrika’nın ilkel simgelerini modern düzenlemeler içinde kullanmak. Çöl göçlerinin gizemine, safari ruhuna, kumların sıcaklığına ve egzotik meyvelerin dayanılmaz kokusuna bu mevsim çok sık rastlayacaksınız. Ham malzemeler, örgülü dokular, sanat ve zanaatın iç içe geçtiği aksesuarlar ön planda.

Yeni nostalji

Romantik çağrışımlarından ötürü ’nostalji’ evlerin en sevdiği kelimelerden biri oluyor. Antika kullanımı ve eski eşyaların yenilenerek farklılaştırılması hálá yaygın; ancak en belirgin eğilim eski dönemlerin formlarını yeni materyallerle birleştirerek ’uyarlanmış’ tasarımlar yaratmak.

Markalara değil, kendinize güvenin!

"Anahtarı çevirdi ve içeri girdi. Eve adımını attı ve salona baktı. Salon ne kadar düzenli ve sıradandı. Sanki az önce bir mobilya firmasının katalog çekimi tamamlanmıştı." Paket program şeklinde tasarlanmış evinden sıkılanlar, evinin sadece kendi istediği gibi olmasını isteyenler ve bu hedefle yollara düşenler çoğalıyor. Özel üretimler, zanaatkárlar ve marangozlar birer birer keşfediliyor. Ev ihtiyaçlarınız için ilk aklınıza gelen adreslerin dışında alternatif çözümler arıyorsanız, derginin bu sayısındaki mini rehbere başvurabilirsiniz.

Masa başına dönüş

Başarıyı yakalamak, gerekli şartların oluşturulmasıyla mümkün. Gelişimi, değişimi ve ilerlemeyi doğrudan etkileyen temel koşullardan en önemlisi ise doğru planlanmış bir çalışma ortamı. Eylül sayısında, ilkokul çağından başlayarak her yaşta farklı amaçlarla ihtiyaç duyduğumuz "masabaşı" çözümleriyle ilgili yaşlara göre özel bir dosya hazırlanmış. Aylardan Eylül ve biten tatil dönemi sonrasında hep beraber masa başına dönüyoruz.

Evler başak burcuna girdi!

Alışveriş çılgınlığının son noktaya vardığı günümüzde, evlerimiz, dolaplarımız, yatak altlarımız, banyo ve mutfaklarımız, kullanılmayı bekleyen birçok ürünle dolup taşıyor. Eğer dinlemek istediğiniz CD ortalıklarda yoksa, eşyalarınız dolaplarınızdan taşıyorsa, banyonuzdaki parfüm şişelerinden aynada kendinizi göremiyorsanız ya da mutfakta her tarafı kavanozlar sardıysa, ciddi bir organizasyon sorununuz var demektir. Öncelikle ihtiyaç noktalarınızı belirlemeli, yer kazanmaya çalışmalı ve uygun ürünlerle çözüm sağlamalısınız. Maison Française, tüm bunlar için 48 sayfalık özel bir ek hazırlanmış.

7 farklı tarzda 7 ev

Farklı şehirlerden farklı tarzlara sahip 7 ev örneği, dekorasyon fikirlerinizde çok yardımcı olabilir. Favorilerimden biri, Ressam Kadir Akorak tarafından dekorasyonu gerçekleştirilen 137 yıllık ahşap bir İstanbul yapısı. Perküsyon ustası Burhan Öçal’ın yeni yaşam alanı olan bu evin çok katlı haline, çok sesli kültürü ve tek renkli tarzı eşlik ediyor.

Diğeri ise, Güney Fransa’dan seçilmiş modern-provence stilinde bir kır evi. Eski mobilyaları, sıcak kumaşları ve özgün objeleri bir araya getiren mekanda, geçmişe ait pek çok detay beklenmedik köşelerde, bazen zeminde, bazense duvarlarda ortaya çıkıyor ve mekánın otantik tarzını kuvvetlendiriyor.
Yazarın Tüm Yazıları