Yeni eleman alana 48 ay prim desteği yapılacak

TORBA Yasa ile işverenlere sağlanan önemli avantajlardan biri de işe yeni alınan elemanlarla ilgili...

Haberin Devamı

Torba Yasa ile işverenlerin ödeyeceği yüzde 20 civarındaki “işveren primi hissesi”nin 6-54 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması öngörülüyor.
1. Getirilen Avantajlar
-  18-29 yaş arasında erkek
-  18 yaşından büyük kadın
istihdamındaki teşvik 31 Aralık 2015 tarihine kadar aşağıdaki gibi uygulanacak.
1) Torba Yasa’nın yayımı tarihinden itibaren işe alınan ve işe alındıkları tarihten önceki 6 aya ilişkin SGK’ya verilen prim ve hizmet belgesindeki kayıtlı sigortalılar dışında (yani 6 aydır işsiz) olmaları ve işe alındıkları işyerine ilişkin aynı dönemdeki sigortalı sayısına ilave olmaları koşuluyla;
Sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamı, işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.
2. Süre Değişiyor
Torba Yasa ile sağlanan “işveren sigorta priminin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması” avantajı, işe alınan personelin durumuna göre farklı süreler halinde uygulanıyor.
BELGE ALAN DAHA KOLAY İŞ BULACAK
Torba Yasa ile sağlanan işverenin prim yükünü üstlenme avantajı, belge alan işçilerde artıyor.
Böyle olunca, işverenlerin eleman alırken “belge sahibi” işçileri tercih etmeleri söz konusu olacak.
-  Mesleki yeterlik belge sahibi işçiler 48 ay süreyle (bu kişilerin İŞ-KUR’a kayıtlı işsizler arasından alınması halinde 54 ay süre ile)
-  Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğrenimi ya da Türkiye İş Kurumu’nca düzenlenen iş gücü yetiştirme kurslarını bitirenler, 36 ay süreyle (bu kişilerin İŞ-KUR’a kayıtlı işsizler arasından alınması halinde, 42 ay süre ile)
Yukarıdaki belge ve niteliklere sahip olmayanlar için 24 ay süre ile (bu kişilerin İŞ-KUR’a kayıtlı işsizler arasından alınması halinde, 30 ay süre ile)
-  29 yaşından büyük erkeklerden mesleki yeterlilik belgesine sahip olan veya mesleki ve teknik eğitim veren orta ve yüksek öğrenimi bitirenler ile İŞKUR’un düzenlediği iş gücü yetiştirme kurslarını bitirenlere 24 ay süre ile (Bu kişilerin İŞ-KUR’da kayıtlı işsizler arasından alınması halinde 30 ay süre ile),
-  Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sigortalı çalışanlardan, Kanunun yürürlük tarihinden sonra mesleki yeterlilik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğrenimi bitirenler için 12 ay süreyle,
-  18 yaşından büyüklerden mesleki belgesi olmayanların İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından alınmaları halinde 6 ay süreyle, sigorta primi işveren hissesinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Haberin Devamı

Taksi şoförlerine iki müjde görünüyor

Haberin Devamı

MÜJDELERDEN biri sigortalı sayılacak hizmetleriyle, diğeri ise “işsizlik sigortası” ile ilgili.
17 GÜNLÜK PRİM 30 GÜN SAYILACAK: Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışan şoförlerden, ay içinde çalışma saati süresine göre belirlenen çalışma gün sayısı 10 günden az olanların sigortalılıkları, 30 gün üzerinden primi kendi cebinden ödeyerek sağlanacak. Ancak aylık prim tutarı, 2011 yılı için prime esas günlük kazancın 18 katı üzerinden yüzde 32,5 oranında ödenecek. 18 kat, 2012 yılından itibaren her yıl için bir puan artırılarak 30 kata çıkacak. Bu kişilerin sigortalılıkları, kendileri veya taksi sahibi işveren ya da bağlı oldukları meslek odası, birlik veya benzeri kuruluşlarca SGK’ya bildirilecek.
Ödenen primler 4-A sigortası (eski adıyla SSK) kapsamında değerlendirilecek.
60 günden fazla prim borcu olmaması kaydıyla, şoför ve ailesi sağlık yardımı alabilecek.
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALACAK: Torba Yasa ile yapılan düzenlemelerden biri de şoförlerin işsizlik ödeneğinden yararlandırılmaları ile ilgili. İşsizlik sigortası işçi (% 1) ve işveren (% 2) prim hissesini ödeyen şoförler, işsiz kaldıklarında işsizlik ödeneğinden yararlanabilecekler.

Yazarın Tüm Yazıları