’Yeni dava açmayacağız’

Güncelleme Tarihi:

’Yeni dava açmayacağız’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2016 09:46

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir spor gündeminin en önemli konusu haline gelen Karşıyaka ve Göztepe stadlarının yapım ihalesinin Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davada iptal edilmesiyle ilgili ilk kez DHA’ya konuştu.

Haberin Devamı

’Yeni dava açmayacağız’

’Tarihe not düştük’

Stadlar konusunda haklılıklarının mahkeme kararıyla tescillendiğini ve İzmir tarihine not düştüklerini belirten Kocaoğlu, mahkemenin iptal gerekçesinde yeralan, protokol, mülkiyet, imarla ilgili eksikler tamamlandıktan sonra stadların yapılabileceğini artık yeni bir dava açmayacaklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İzmir’in stat eksiğini tespit ettiğini ve geçmiş dönemlerde görev yapan Gençlik ve Spor Bakanı, Futbol Federasyon Başkanı ve İzmir Valisi’yle stat yerinin Örnekköy olarak belirlendiğini ve çalışmalara başladıklarını belirtti. Daha sonraki süreçte Karşıyaka Yalı ve Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nın olduğu yerlerde iki stadın gündeme gelmesi üzerine neden Örnekköy’de ve başka yerde yapılmadığını, bu alanların zaten altyapı ve çevre sakinlerinin kullandığı spor alanları olduğu gerekçesiyle karşı çıktıklarını söyleyen Kocaoğlu, stadların projlerinin çizilmesi ve ihalelerinin gündeme gelmesiyle birlikte bu yerlerin gerek imar yoğunluğu gerek trafik açısından uygun olmadığı, çevresinde yaşayan insanlar açısında da mahsuları bulunduğunu belirttiklerini anlattı. Kocaoğlu, şehir stadının kentin merkezi dışında olması gerektiğini, Atatürk stadına sözleri olmadığını Alsancak Stadı’nın ise büyütülerek yenilenmesi gerektiğini kamuoyuna açıkladıklarını söyledi, açıkladıkları gerekçelerle de iki stadın ihalelerinin iptali için dava açtıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Mahkeme sürecinde büyük talep ve taraftar baskısı ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Kocaoğlu "Bir yandan bazı taraftarlar ve taraftar dernekleri Göztepe ve Yalı’da stat yapılması için yoğun baskı yaparken öte yandan sessiz çoğunluk bizi arayarak, taraftar derneklerinin bir kısmı ziyaret ederek, bunların yanlış olduğunu, şehircilik açısından yaptığımızın doğru olduğu konusunda bize destek verdiler. Durum böyle olunca biz İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi’nin stat alanları içindeki paylarını ücretsiz olarak stat yapılması için tahsis ettik" dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme’nin stat ihalelerini çok çeşitli gerekçelerle iptal ettiğini belirten Kocaoğlu, kendilerinin öne sürdüğü yoğunluk artışı, trafik yoğunluğu, semt sakinlerinin rahatsız olacağı genel konuların dışında bir de ihale prosedürü ve ihale öncesinde arazi üzerinde yapılması gereken çalışmalarla ilgili sıkıntılar olduğunu söyledi. Kocaoğlu "Mahkeme’nin kararında Karşıyaka’da parselasyonun yapılmadığı, arazide yapılacak imar uygulamalarının gerçekleşmediği yönündeki sıkıntılar var. Göztepe’de özel mülk vardı. Bu sorun çözülmüş" dedi.

İptal gereçleri arasındaki en önemli konulardan birinin ise Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ arasında imzalanan protokol olduğunu belirten Kocaoğlu, mahkemenin protokolün Örnekköy Stadı’nın yapımı için gerçekleştiğine dikkat çektiğini söyledi. Kocaoğlu "Bu protokolün kapsamı Örnekköy stadı ile ilişkilidir. Mahkeme Göztepe ve Karşıyaka stadlarının bu protokol çerçevesinde yapılamayacağını tespit etti. Bunlar için ayrı bir protokol yapılması gerekir. Mahkeme ’Bu ve diğer eksiklerden dolayı stadların inşaat ihalesini iptal ettim’ diyor. Bu eksiklikler tamamlanırsa yani imar düzenlemeleri, üçüncü şahıs parselasyonları, TOKİ ile Bakanlık arasında bu yerler için yeni protokol imzalanırsa, Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesi olarak zaten hisse tahsisi ile önünü açtık. Stadlar için problem kalmıyor. İki stadın yapımına başlanabiliyor" dedi.

Haberin Devamı

Aziz Kocaoğlu, "Yargı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stadlar konusunda haklı olduğun bu mahkeme kararıyla onamıştır. Bize düşen bu doğruyu tespit ettikten sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hem tahsisle stadlarını önünü açıyoruz hem de mahkemeye müracaat ederek bir daha yargı süreci başlatmayacağız. Ancak, bu mahkeme kararıyla tespit edilmiş bir yanlışı kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor. Bu stadların burada yapılmasının İzmirlilerin, özellikle orada yaşayan İzmirlilerin yaşamında vereceği rahatsızlık, zorluklar konusunda mahkeme kararıyla tespitimizi yaptık. Yarın, gelecekte bu stadlarla ilgili biz Bakanlık, ilgili merciler ve İzmirlilere bunların hatalı olduğunu ispat ettik. Bundan sonra yapılacak. Yapılmasının önünde biz engel değiliz. Bunlar bariz maddi hatalardır. Bu maddi hatalarla zaten stad yapmaları mümkün değildi. Bunlar düzeltildikten sonra yapılacak" dedi. Kocaoğlu, "İzmir tarihine bu konuda bir not düştük. Yargı ile bu notumuz tescillendi. Bundan sonrası isteyen taraftarın ve yapanın uhdesindedir" diye ekledi.

Kocaoğlu, stat konusunda kendisi ve Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan eleştirilere de yanıt verdi. "İzmir Büyükşehir Belediyesi stat yapılmasının önünü kesiyor", "Kentin, yatırımın önünü kesiyor", "Spora futbola sıcak bakmıyor. İstemezükçü" gibi söylemlerle ilgilerinin olmadığını belirten Başkan Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesine hiçbir şey sormadan stad ihalesine çıkanlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yok kabul edenler, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmirliler arasına nifak sokmak isteyenler, iki stad projesini iki üç sene süren problem haline getirerek İzmirlilerin moralini bozanlar, bundan bir politik çıkar sağlamak için hareket edenlere diyorum ki; ’12 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesini yönetiyorum. 2010 yılından itibaren İzmir Türkiye’de tüm kentlerden daha hızlı büyüyor. Lütfen iki stadı siyaset malzemesi yapmayın. İzmir büyükşehir Belediyesi buz pateni salonu, 25 kapalı spor salonu, ilçelere spor alanları, görevi olmadığı halde Bornova Belediyesi ile Doğanlar, Tire Belediyesi ile Tire Stadını yapıyor, yaptı.’ Spora katkısını lafla değil icraatla ispat etmiştir" dedi.

İnattan, dayatmatan vazgeçilmesi çağrısı yapan Kocaoğlu "Kent için doğru, sağlıklı olanı yapmak, spor için sağlıklı olanı yapmak hala Gençlik ve Spor Bakanlığının uhdesindedir. İzmir’in tek bakanı Binali Yıldırım, iktidar partisi milletvekillerine ve destek olacak muhalefet partili milletvekillerine sesleniyorum. Diyorum ki ’hata yapmayalım, kısır çekişmelere, siyasete, İzmir’de yapılacak stadları, kentin spor geleceğini heba etmeyelim. Örnekköy’deki 80 dönümlük alan stad ve spor komplesi yapılabilir. Güneyde Tınaztepe Kampüsü yanında Karayolları eski şantiye alanına, Kuzeyde Örnekköy, olmuyorsa Çiğli Eshot Garajı alanına yapılabilir. Biz tahsise hazırız. Yalı ve Göztepe’deki alanlar da altyapı ve vatandaşın günlük spor alanları olsun" dedi.

Kocaoğlu, 11 Ocak Pazartesi günü yapılacak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Alsancak Stadı alanındaki belediyenin 4 bin metrekarelik hakkının stat yapılması için bedelsiz olarak devretme kararı alacaklarını da açıkladı. Bakanlığa Alsancak Stadı’nın yanındaki fakülte alanı da alınarak 20-25 bin kişilik şehir stadı olacak şekilde büyütülmesi isteğini ilettiğini de belirtti. Kocaoğlu, stad ihalesi iptalleriyle ilgili Göztepe ve Karşıyaka Kulübü Başkanlarıyla da görüştüğünü, diyalog halinde olduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!