Yeni CHP ayarı

Güncelleme Tarihi:

Yeni CHP ayarı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2015 04:28

CHP’de 400 bini aşkın üyenin milletvekili adaylarını belirlediği önseçim sonuçları, anamuhalefet partisinde dengeleri altüst etti. Listelere birçok kentte yeni isimler damga vurdu. Antalya’da bir doktor, Deniz Baykal’ı geride bırakarak birinci oldu. Mustafa Sarıgül beşinci sırada yer bulabildi. Önder Sav seçilemedi. İzmir’de ilk sırayı kadın kontenjanına ayıran Kılıçdaroğlu ise birinci çıktığı önseçimde gücünü pekiştirdi.

Haberin Devamı

CHP’nin 41 ilde, 45 seçim bölgesinde yaptığı önseçim, sürpriz sonuçlar doğurdu. 750 bin üyeden 400 bini aşkın kişi sandığa giderek ‘Yeni CHP’ vitrini oluşturdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2’nci Bölge’de, 57’nci sıradan yarışa katıldı. 66 bin

Yeni CHP ayarı
599 üyeden 35 bin 237’sinin oy kullandığı, katılımın yüzde 52.9’da kaldığı bölgeden Kılıçdaroğlu, 29 bin 871 oy aldı. Kılıçdaroğlu’nu sırasıyla gazeteciler Mustafa Balbay ve Atilla Sertel ile eski Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır izledi. CHP lideri 1, 3 ve 5’inci sıraların Genel Merkez kontenjanına ayrıldığı İzmir’de 2’nci sıradan seçimlere girecek. İlk sırayı kadın adaya bırakacak olan Kılıçdaroğlu’nun ardından önseçimden 2’nci çıkan gazeteci Balbay kesin listelerde 4’üncü, Sertel 6’ncı, Sındır 7’nci sırada yer alacak. CHP 2011’de bu bölgeden 7 milletvekili çıkarmıştı.

Haberin Devamı

ANTALYA’NIN MESAJI

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın önseçime girdiği Antalya’da ise Dr. Niyazi Nefi Kara sürprizi yaşandı. Kılıçdaroğlu’nun kontenjandan 1’inci sıra adaylık teklifini reddeden Baykal, 9 bin 905 oy alan Kara’nın ardından 8 bin 515 oyla 2’nci oldu. 3’üncü sıranın kontenjan adayı Çetin Osman Budak’a ayrıldığı Antalya’da, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise seçimlere 4’üncü sıradan girecek. Önseçimde 4’üncü olan eski İl Başkanı Devrim Kök de 5’inci sırayı alacak. 2011’de CHP, Antalya’dan 5 milletvekili çıkartmıştı.

SAV’IN TASFİYESİ

Önseçimin çarpıcı sonuçlarından biri de Ankara’da alındı. Partinin önemli isimlerinden eski Genel Sekreter Önder Sav ile eski Grup Başkanvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay, uzun yıllar siyaset yaptıkları Ankara 1’inci Bölge’de başarılı olamadı. Bu sonuçlar, Kılıçdaroğlu’nun ‘Yeni CHP’ söyleminin hedefindeki sembol isimler olarak nitelendirilen Sav ve ekibinin tasfiyesi sayıldı. Bu bölgede eski İl Başkanı Necati Yılmaz 1’inci, Aylin Nazlıaka ise 2’nci oldu.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA 6 İSİM

Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den aday olma kararıyla kısmen rahatlayan İstanbul 2’nci Bölge adayları arasında sonuçlar bakımından 6 isim öne çıktı. 2’nci Bölge’nin sol/sosyal demokrat tabanının desteğini alan İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, önseçimden 20 bin 972 oyla 1’inci oldu. Erdoğdu bu başarısıyla önseçimin yıldız isimlerinden biri haline geldi.
Eski Şişli Belediye Başkanı ve CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül ise 12 bin 684 oyla ancak 5’inci sırada yer aldı. İstanbul’un diğer iki seçim bölgesinde olduğu gibi 2’nci Bölge’de de 1, 3, 5 ve 7’nci sıralar Genel Merkez kontenjanına ayrılacağı için Sarıgül, sonuçlarda değişiklik olmaması halinde 9’uncu sıradan seçimlere katılacak. CHP, 2011’de bu bölgede 9 milletvekili çıkarmıştı. Bu nedenle Sarıgül için “Kazanması zor” yorumu yapılıyor.
Bölgenin sürpriz bir diğer ismi ise yüksek performansıyla tanınan milletvekili Melda Onur’un önseçimde 8’inci sırayı almasıydı. Gülay Yedekçi ve Didem Engin’in kadın aday olarak ilk beş içine girmesi ise dikkat çekti. İstanbul 2’nci Bölge’de 2’nci sırayı ise ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ adlı belgede ıslak imzası olduğu gerekçesiyle Balyoz davası kapsamında 16 yıl hapis cezasına çarptırılan Dursun Çiçek, 17 bin 686 oyla aldı.

Haberin Devamı

KAZANANLAR KAYBEDENLER

15 milletvekili, seçilebilecek yerlerden listeye giremedi. Yerel seçimler öncesi örgütten sorumlu genel başkan yardımcılığını üstlenen, ‘Abi’ lakaplı Adnan Keskin de Denizli’de önce 7 kişilik listeye giremedi. Daha sonra yeniden sayım yapılınca 20 oy farkla 7. sırada yer aldı. Genel başkanlık yarışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce’yi destekleyen Tanju Özcan, Bolu’da 1’inci oldu. İzmir 1’inci Bölge’de milletvekili Musa Çam ilk sırada seçimi tamamlarken, milletvekili Hülya Güven liste dışı kaldı. İlk sıranın Genel Merkez kontenjanına ayrıldığı Aydın’da Metin Lütfi Baydar önseçimden 1. çıktı.
Ankara’da yarışan Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, İstanbul’da Nur Serter, Süleyman Çelebi, Haluk Eyidoğan, Osman Korutürk ve Celal Dinçer’in seçilebilecek sırada olmadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yeni CHP ayarı

Baykal’a 1390 fark attı

CHP’nin Antalya’da yapılan önseçiminde eski Genel Başkan Deniz Baykal’ı 1390 oy farkıyla geride bırakarak yarışı birinci sırada tamamlayan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Niyazi Nefi Kara, başarısını adliye binasında İl Seçim Kurulu’ndaki yakınlarıyla ve kampanyasında çalışan gönüllü gençlerle birlikte kutladı. CHP tabanının tam desteğini alan Dr. Niyazi Nefi Kara, parti teşkilatlarında ‘Halkın doktoru’ olarak tanınıyor. Partililerin sağlık sorunlarıyla yıllardır yakından ilgilenen ve üyelerin gönlünü kazanan 46 yaşındaki Dr. Kara’nın ismi, Gezi Parkı olaylarında gözünden yaralanan gençlerden birinin tedavisini üstlenmesiyle de öne çıkmıştı. - DHA

Haberin Devamı

Yeni CHP ayarı

Ailenin makûs talihini yendi

DENİZLİ’deki önseçimde inşaat mühendisi Melike Basmacı birinci olurken, ailenin siyasi talihsizlikleri de son buldu. Türkiye'de sadece 1991 seçimlerinde uygulanan tercihli oyların en büyük mağduru, önseçimde Adnan Keskin’i geride bırakarak birinci çıktığı halde

Yeni CHP ayarı
Meclis’e gidemeyen Salih Basmacı olmuştu. Kızı Melike Basmacı da 2011’de kontenjan adayı İlhan Cihaner’in ardında kalıp seçilememişti. Basmacı, bu kez 6 bin 891 oyla liste başı.

Denizli’den İstanbul ‘1’e

İstanbul 3’üncü Bölge’de İlhan Cihaner önseçimde 21 bin 843 oyla 1’inci oldu. 2011 seçimlerinde Denizli milletvekili olarak TBMM’ye giren Cihaner, bu sonuçla seçim bölgesini değiştirdi. Cihaner’i sırasıyla 16 bin 969 oyla Ali Şeker, 15 bin 528 oyla Eren Erdem, 14 bin 674 oyla Zeynel Emre ve 14 bin 68 oyla Sibel Özdemir izledi. Özdemir, kontenjan uygulaması nedeniyle 9’uncu sıraya gerileyecek. 2011 seçimlerinde 3’üncü Bölge’de CHP, 9 milletvekili çıkartmıştı.

1. bölgede 1 numara

İstanbul 1’inci Bölge’de ilk sırayı Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze İlgezdi 25 bin 520 oyla aldı. İlgezdi’yi sırasıyla 25 bin 496 oyla Barış Yarkadaş, 22 bin 680 oyla Mahmut Tanal, 19 bin 586 oyla Oğuz Kaan Salıcı ve 18 bin 23 oyla Onursal

Yeni CHP ayarı
Adıgüzel izledi. Milletvekili Kadir Gökmen Ögüt 8’inci oldu. CHP, 2011 seçimlerinde bu bölgede 11 milletvekili çıkartmıştı.

Üç büyük ilin başına kadın

CHP’nin önceki gün yapılan önseçimlerinde üç büyük ilde kadın adayların gerilerde kalması gözleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘ilk sıra’ tercihlerine çevirdi. Kılıçdaroğlu İstanbul, Ankara ve İzmir’deki yedi seçim bölgesinde ilk sıraları ayırarak dengeyi kadınlar lehine değiştirecek.
Ankara 1’inci bölgede Aylin Nazlıaka’nın dışında kadın adaylar seçilebilecek sıraları alamadı. Ankara 2’nci bölgede de Semra Dinçer ancak beşinci olabildi. Kontenjan adaylığı düşünüldüğünde Dinçer yedinci sıraya gerileyecek.

İZMİR’DE KADIN YOK

İzmir’in iki seçim bölgesinde de ilk sekiz sırada kadın aday yer almadı. İstanbul’da 1’inci bölgede Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze İlgezdi birinci oldu. İstanbul 2’nci bölgede ise Gülay Yedekçi ve Didem Engin ilk beş içinde yer buldu. İstanbul 3’üncü bölgede Sibel Özdemir beşinci olabildi.

Kadınların başarılı olduğu illerin başında Tekirdağ geliyor. İlk sıranın genel merkez kontenjanına ayrıldığı Tekirdağ’da geçen hafta yapılan eğilim yoklamasında Candan Yüceer birinci olarak ikinci sırayı garantilemişti. Afyonkarahisar’da 35 yaşındaki Burcu Kayıkçı’nın birinci olması önceki gün yapılan önseçimlerin kadınlar açısından önemli sonuçlarından biri oldu. Bir diğer birinci ise Denizli’den çıktı; Melike Basmacı 6 bin 891 oyla ilk sırada yer aldı. Bursa’da Lale Karabıyık ikinci, Nurhayat Altaca beşinci oldu. Manisa’da üçüncü sırayı alan Tur Yıldız Biçer de seçilebilecek bir sırada. Bartın’da ise 26 yaşındaki genç avukat Aysu Bankoğlu’nun ikinci sırayı alması dikkat çekti.

Yeni CHP ayarı

Memnunum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Ankara’da Organize Sanayi Bölgesi başkanlarıyla toplantısında önseçim sonuçlarını, “Memnunum. Siyasette yeni bir atmosfer, huzur, yeni insanlar olmalı” diye yorumladı.

Kalıcılaştı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önseçimler sonucunda genel başkanlığını üç önemli isme karşı kalıcı olarak pekiştirdi.
Baykal’ın Antalya’da 2’nci sırayı ‘kıl payı’ alabilmesi, Sarıgül’ün önseçimden ancak 5’inci çıkması; her iki ismin Kılıçdaroğlu’nun olası seçim başarısızlığında genel başkan adayı olmalarını engelleyecek. Desteğiyle kendisine liderlik yolunu açan Önder Sav’ın önseçimdeki başarısızlığı ise tasfiye ve bir dönemin bitişi olarak nitelendiriliyor.

Aleviler başardı

CHP’DEKİ önseçimler, üç büyük il açısından Alevi kökenli adayların başarısına sahne oldu. Ankara 1 ve 2’nci bölgelerde seçilebilecek sıralarda Alevi kökenli adayların yoğunluğu dikkat çekti. İstanbul 3’üncü ve İzmir 1’inci bölgede de Alevi kökenli adaylar başarılarıyla öne çıktı.

SÜNNİLERLE DENGE

Alevi kökenli adaylar ile bu adayları destekleyen Alevi dernek ve vakıfların daha organize oldukları yorumlarına neden olan bu sonuçların ardından gözler Kılıçdaroğlu’nun yapacağı genel merkez kontenjanı atamalarına çevrildi. Kılıçdaroğlu’nun üç büyük ilin listelerinde ‘Sünni-Alevi dengesi’ni sağlayacak bir tercihte bulunacağı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun bu noktada bazı genel başkan yardımcılarıyla, aralarında grup başkanvekillerinin de bulunduğu bazı milletvekilleriyle yollarını ayırabileceği de öne sürülüyor.

Kontenjan bekleyenler

Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Ercan Karakaş dışında aralarında Genel Sekreter Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Murat Özçelik, Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata, Tekin Bingöl, Haluk Koç’un da bulunduğu tüm MYK üyeleri kontenjan adaylığı başvurusu yaptı. Son karar Parti Meclisi toplantısında alınacak.

BAKMADAN GEÇME!