Davutoğlu küllerinden nasıl doğdu

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu küllerinden nasıl doğdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2015 21:24

Erdoğan liderliğindeki AK Parti 2011 seçimlerinde oyların yüzde 49’unu almıştı. Genel başkanlığı Ağustos 2014’te devralan Davutoğlu, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 41'in altına düşen oyları 1 Kasım’da yeniden 2011’in rekor seviyesine yükseltmeyi başardı.

Haberin Devamı

İsmi, Kongre öncesinde açıklanmıştı ve hakkında ‘Atanmış Genel Başkan’ yorumları yapılmıştı. 7 Haziran seçimleri öncesinde Erdoğan’ın sahada olması, seçimlerde AK Parti’nin yüzde 9 oy kaybetmesi, Davutoğlu’nun partinin başında daha uzun süre kalamayacağı tahminlerine de neden olmuştu.

Davutoğlu küllerinden nasıl doğdu

Davutoğlu, buna karşın çizgisini bozmadı. Azimli bir Genel Başkan olarak çok çalıştı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ilişkisini de belirli bir çizgide tuttu. 

1 Kasım seçimleri öncesinde “Koalisyon çıkarsa ya da kıl payı zafer çıkarsa koltuğu kaybeder” yorumları da yapıldı.

Abdullah Gül’ün ismi çok anılır oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli, 5. partiden söz etti. 

Haberin Devamı

AK Parti’nin 1 Kasım zaferi, AK Parti’nin bölüneceği, ya da başka lider çıkaracağı beklentilerini de suya düşürdü. Seçmen, Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki modele onay verdi. 

1 Kasım’ın en önemli sonuçlarından biri, parti içi liderlik tartışmasının bitmesi ve Davutoğlu’nun siyasi yelpazedeki geniş bir alanı kaplayan siyasi bir lidere dönüşmesi oldu.

7 Haziran'da AK Parti Genel Başkanı olarak girdiği ilk seçimde yüzde 40.9 alan Davutoğlu, 5 ay sonra bu kez resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 49.39 oy oranıyla büyük zafer kazandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin başında olduğu 2011 seçimlerinde yüzde 49.9'luk oy oranına ulaşmıştı. Davutoğlu bugünkü rakamlarla 2011'deki orana yaklaşmış oldu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!