Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Yeni antikalar

Önümüzdeki senelerde adını çok daha sık duyacağımıza inandığım Hollandalı genç tasarımcı Marcel Wanders, tasarım yoluyla kendini ifade ederken "Heyecan veren bütün hayallerimizi gerçekleştirmek, tutku ve sevginin hissedildiği bir çevre oluşturmakÉ" sözlerini kullanıyor.

Onun Cappellini için hazırladığı New Antiques koleksiyonu, tasarım dünyasında yeni bir dalga yarattı; geçmişin güçlü izleri modern kimliklerle yeniden yorumlandı.

Son günlerde tasarımın dahi çocuğu denildiğinde akıllara Starck değil, Marcel Wanders geliyor. Hollandalı tasarımcı, tasarım dünyasına ilham kaynağı olan bir koleksiyon ve dekorasyon dergilerine, üzerinde çalışılacak bir başlık armağan etti. Maison Française dergisinin 642 sayfalık mayıs sayısında da yer alan ’New Antiques’ koleksiyonu, tasarım dünyasının hızla yayılan yeni virüsü oldu.

Cappellini, Kartell, Poliform ve Droog Design’a ürün tasarlayan ve Moooi’nin tasarım direktörlüğünü yapan Marcel Wanders’ın, Moooi için hazırladığı koleksiyonun bazı ürünlerinde, yeni antikalar fikrinden etkilendiğini görülüyor. Fakat Moooi (www.moooi.nl) ve Cappellini (www.cappellini.it) için tasarlanan ürünler arasında belirgin bir fark var, o da Moooi’de yer alan tasarımların daha kalın akslı ve keskin hatlara sahip olması. Poltrona Frau’nun (www.poltronafrau.it) yeni koleksiyonuna göz attığımızda ise, Chester One kanepe yeni antikalar başlığı altında yer almayı hak eden bir model. Kral Edward döneminin İngiltere’sine ait ikonografik bir tasarım olan koltuk, tasarımcı Renzo Frau tarafından revize edilerek Poltrona Frau koleksiyonunda yerini almış.

İtalya’nın köklü mobilya markası Zanotta’nın (www.zanotta.it) 2006 koleksiyonunu incelediğimizde, karşımıza Dominique Mathieu tasarımı kırmızı, beyaz ve siyah renkleri bulunan Doris parlak lake sehpa çıkıyor.

Tasarımı sanatsal bir bakış açısından değerlendiren, İtalya’nın köklü markası Creazioni (www.stile-creazoni.com), antikaya renk katmaktan yana. Parlak turuncular, çivit mavisi, lame ve dore detaylar Creazioni’nin tasarımlarında barok formlarla buluşuyor. Hollandalı tasarımcılar William Brand ve Annet van Egmond tarafından kurulan Brand van Egmond (www.brandvanegmond.nl) firmasının aydınlatma tasarımları ise, klasik kristal avizelerin XXI. yüzyılda yeniden yorumlanmış hali olarak, yeni antikalar konseptinde yerini alıyor.

Aile yadigárı antikaları bir kenara bırakırsak, XXI. yüzyılın antikaları ünlü tasarımcıların imzasıyla iddiasını sürdürüyor. "Aşk, tutku ve şiirle tasarımı yeni ufuklara taşıyabiliriz!"; Marcel Wanders’ın New Antiques koleksiyonu hakkında söylediği sözlere kulak verelim ve geçmişin tatlı izlerini modern kimliklerinde taşıyan antikalarla, yaşadığımız ortamlara keyif katalım.

Aklınız duvarda kalıyor

Lot, Nişantaşı ve Feneryolu’ndaki mağazalarında, geride bıraktığı 15 yılın üzerine yeni bir sezonu daha selamlıyor. 2006 ilkbahar-yaz duvar kağıdı ve kumaş koleksiyonlarında country çiçeklerini, klasizm damasklarını, tarihi illustrasyonları, modern netliğini, retro geometrisini ve daha birçok stil detayını yüzlerce örneğiyle görüyor, karar veremiyor, aklınızı duvarınıza takıyorsunuz. Tel: (0212) 225 77 29.

Gel keyfim gel

İtalyan şıklığı ile Mısır ipliğinin kalitesini buluşturan İtalyan Somma firmasının Türkiye distribütörü Semart Tekstil, 2006 koleksiyonundaki saten ve koton karışımı nevresim takımları, dinlendirici renkleriyle görsel açıdan çekici olduğu kadar, ütü gerektirmemesi ve yıkama kolaylıklarıyla da puan topluyor.

Tel: (0212) 259 66 59.

Cemiltopuzlu Cad., 91, Caddebostan, İst.

Stilini seç

Rooms, yeni keşfettiğimiz bir adres. Kadehlerden karaflara, masa örtülerinden porselen yemek takımlarına, vazolardan objelere, köşe lambalarından havlu, bornoz, yatak örtülerine kadar her zevke uygun farklı ürünleri var. Küçük bir sır: Evlenecek çiftlere, evlilik listelerinin %10’u değerinde hediye seçme imkanı sunuyor. Tel: 0216 463 68 90.
Yazarın Tüm Yazıları