Yeni anayasada yazım aşamasına geçiliyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni anayasada yazım aşamasına geçiliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2012 12:53

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 6,5 aydan bu yana sürdürdüğü her platformdan görüş alma sürecini bugün tamamlıyor. Komisyon bugüne kadar 14 siyasi parti, 21 üniversite, 39 meslek örgütü ve sendika ile 79 dernek, vakıf ve platformu dinledi.

Haberin Devamı

Komisyon görüşleri tek tek değerlendirecek, daha sonra yazım sürecine geçilecek.

Görevine 19 Ekim 2011'de başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, kurulan 3 alt komisyonla çalışmalarını sürdürdü. 1 numaralı alt komisyon anayasal kuruluşlar ve siyasi partileri; 2 numaralı alt komisyon meslek örgütleri ve sendikaları; 3 numaralı alt komisyon da sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldı.

1 Numaralı Alt Komisyon, LDP, Has Parti, SODEP, Yeşiller Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, HAKPAR, Emek Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi, DSP, BBP, Türkiye Partisi, Katılımcı Demokrasi Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi olmak üzere 14 siyasi partiyi dinledi.

Komisyonun dinlediği üniversiteler ise Turgut Özal, İstanbul Medeniyet, Konya Karatay, Gediz, Adnan Menderes, Toros, Atılım, Çağ, İstanbul Bilgi, Okan, Erzincan, Özyeğin, İstanbul Şehir, Ondokuz Mayıs, Osmangazi, Koç, Anadolu, Hitit, Kırıkkale, Galatasaray ve Hacettepe üniversiteleri oldu.

1 Numaralı Alt Komisyon ayrıca, Türk Parlamenterler Birliği, Sivas Dernekler Federasyonu, TODAİE, Türkiye Belediyeler Birliği, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği, İnsan Hakları Başkanlığı'nın da görüşlerini aldı.

39 meslek örgütü ve sendikayı dinledi

Meslek örgütleri ile sendikaların görüşlerini değerlendiren 2 Numaralı Alt Komisyon, 39 meslek örgütü ve sendikayı dinledi.

Komisyona görüş bildiren meslek örgütleri ve sendikalar arasında, TİSK, Türkiye Kamu-Sen, HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, İstanbul ve Ankara Ticaret Odaları, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, TOBB, TESK, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türkiye Noterler Birliği, Türk Eczacıları Birliği yer aldı.

Gündemi yoğundu

3 Numaralı Alt Komisyon ise oldukça yoğun bir gündemle çalıştı, geniş bir yelpazeyi oluşturan katılımcıları dinledi.

Komisyon, TÜSİAD, MÜSİAD, Türkiye Diyanet Vakfı, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, 500. Yıl Vakfı, Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, Umut Vakfı, TEMA, Ekolojik Anayasa Girişimi, Parlamento Muhabirleri Derneği, Kafkas Dernekleri Federasyonu, Türkiye Barış Meclisi, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, YARSAV, Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu, Mazlumder, Mor Gabriel Manastır Vakfı, İstanbul Rum Patrikliği, Avrupa Süryaniler Birliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, Türkiye Ermeni Patrikliği, Türkiye Körler Federasyonu, Türkiye Muhtarlar Derneği, Köy Enstitüleri Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Şehit Aileleri Federasyonu, Vicdani Red Hakkı Çağrıcıları, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı, Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı, Romanlar Derneği, Protestan Kiliseler Derneği, Hayvan Hakları için Birleşim Hareketi'nin de aralarında bulunduğu 79 dernek, vakıf ve platformu dinledi.

18 bin sayfayı bulan görüş

Ayrıca Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa yapım sürecini aktif takip ederek, gelişmeleri üyeleriyle paylaşmaları, süreçte etkin rol almaları, görüş ve önerilerini bildirmeleri amacıyla 165 üniversite, 78 baro, 60 siyasi parti, 18 belediye birliği, 17 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, 7 yüksek mahkeme, 7 kamu görevlileri sendikaları üst kuruluşu, 6 muhtarlar birliği dernekleri, 4 işçi ve işveren sendikaları üst kuruluşu, RTÜK, Vilayetler Hizmet Birliği ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığıyla yazıştı.

Komisyon, 14 bin 538 dernek, 4 binden fazla vakıf, bin 700 yerel ve ulusal radyo, 197 yerel televizyona e-posta yoluyla yazı gönderdi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonun resmi web sitesi üzerinden, yeni anayasa konusunda bugüne kadar 25 bin 440 kişi görüş bildirdi. Posta yoluyla komisyona yaklaşık 18 bin sayfayı bulan, bin kişi veya kuruluştan görüş ulaştı.

Bugüne kadar alt komisyonlara 153 kuruluş tarafından sözlü olarak beyan edilen görüşler de yaklaşık 2 bin sayfa tuttu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında Anayasa Uzlaşma Komisyonu TESK, HAK-İŞ, KESK, Türkiye KAMU-SEN, MEMUR-SEN, DİSK'i ziyaret etti.

Çiçek başkanlığındaki komisyon, Anayasa Platformu tarafından Ankara, Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Antalya, Samsun, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Erzurum ve İstanbul'da “Türkiye Konuşuyor” etkinliklerine katıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!