Dünya Haberleri

DÜNYA

    Yeni 20 dolar piyasada

    Hürriyet Haber
    09.10.2003 - 20:40 | Son Güncelleme: 09.10.2003 - 20:40

    ABD, şimdiye dek en güvenli banknot olduğunu açıkladığı yeni 20 dolarları tedavüle sundu.

    Eski banknotların yeşil-siyah ağırlıklı renklerinden farklı olarak daha renkli bir banknot olan yeni 20 dolarlıkların tedavüle çıkışı nedeniyle New York'un ünlü Times Meydanı'nda basın mensupları için bir tanıtım düzenlendi.

    Amerikan Hazine Bakanlığı Banknot Matbaası Genel Müdürü Thomas Ferguson ile Gelirler ve Vergi Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Marsha Reidhill, Times Meydanı'nın gündüz dahi ışıl ışıl binalarından birine asılan dev 20 dolarlık banknot afişinin altında yeni parayı tanıttılar.

    Ferguson ve Reidhill, son dijital teknolojiyle basılan yeni paranın ABD tarihinde şimdiye dek tedavüle çıkan en güvenli banknot olduğunu ve taklidinin neredeyse olanaksız olduğunu söylediler.

    Yeni 20 dolarlık banknot fonda geleneksel yeşil rengin dışında şeftali rengi ve mavi renklerden oluşuyor. Yeniden tasarlanan 50 ve 100 dolarlık banknotların da 2004 ve 2005'te dolaşıma sunulacağı belirtildi.

    Amerikalı yetkililer, yeni banknotun bugünden itibaren bankalara gönderilmeye başlandığını kaydettiler.
       
    YENİ BANKNOTLA ALIŞVERİŞ

    İki Amerikalı yetkili yeni banknotun tanıtımını yaptıktan sonra azötedeki seyyar tişört satıcısına giderek, yeni 20 dolarlıkla alışverişyaptılar.

    Seyyar satıcı Casildo Caballero, yeni banknotla satış yapan ilk satıcı olmanın heyecanını yaşadığını belirterek, yeni 20 dolarlığı anı olarak saklayacağını söyledi.

    Caballero, basın mensuplarına yeni 20 dolarlık banknotla uzun uzun poz verdi.

    Bu arada, Times Meydanı'na yakın 46. sokakta faaliyet gösteren  Truva Kuyumculuk'un sahibi ve yöneticisi Bekir Gökhan Bacanlı da 20 dolarlık banknotun dünyada en yaygın olarak kullanılan Amerikan parası olduğunu belirterek, yeni banknotun eskilerine oranla daha güvenli ve taklidinin zor olmasının kendileri açısından önemine işaret etti.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı