Yeneroğlu: Avrupalı Türkler rahat olsun

Güncelleme Tarihi:

Yeneroğlu: Avrupalı Türkler rahat olsun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 09:41

OECD’nin içeriğini belirlediği Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Türkiye dahil 115 ülke imzaladığı sözleşmenin Avrupalı Türkler açısından olumsuz sonuçlar doğuracağına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu belirten AK Parti İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

“FİNANSAL hesaplar, mevduat hesapları ve saklama hesaplarıyla ilgili dönem sonu bakiyenin bildiriminin yanında faiz ve temettü gelirleri ile kısıtlı bilgi paylaşımı olacak. Ancak ilgili kişi örneğin, faiz ve temettü geliri sebebiyle yaşadığı ülkede vergiye tabi ise Türkiye'de ödediği vergi ile mahsuplaşma imkanı da var.

Sözleşme Türkiye'de mukim olmayan kişi ve kurumların mali hesaplarına ilişkin bilgilerin karşılıklı paylaşımını öngörüyor. Burada vatandaşlıktan ziyade ikamet dikkate alınıyor. Bilgi paylaşımının hangi ülkelerle ve nasıl yapılacağı henüz netleşmiş değil. Her iki husus için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Bakanlar Kurulu karar verdikten sonra da geriye değil, ileriye dönük bir süreç işleyecektir.”

BAKANLIK BİLDİRECEK
“Türkiye'deki banka ve sigorta şirketi gibi finansal kuruluşlar Türkiye'de mukim olmayan yerli veya yabancı kişi ve kurumların mali hesaplarına ilişkin bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı’na, Maliye Bakanlığı da diğer ülkelerin mali otoritelerine bildirecek. Bu arada anlaşmanın yürürlüğe gireceği tarihten öncesine, yani 1 Temmuz 2017 öncesine dair bir bildirim zaten mümkün değildir. Teknik olarak da hazırlıklar bakımından en erken 2019 öncesi ve geriye dönük bir bildirime ihtimal vermiyorum.
Nasıl ki bilgiler Türkiye'den aktarılıyorsa, diğer ülkelerden de Türkiye'ye aynı yöntemle ulaştırılacak. Dolayısıyla tek taraflı bir bilgi paylaşımı söz konusu değil.”

Haberin Devamı

DAHA KARAR VERİLMEDİ
“Bilgilerin nasıl paylaşılacağı ve hangi ülkelerle hangi tarih itibarıyla paylaşılacağı henüz karara bağlanmış değil. Ancak yurt dışındaki vatandaşlarımız bilsinler ki; yasal menfaatlerinin korunması konusunda gereken hassasiyet gösterilmektedir. Türkiye'deki finans kuruluşları, yani teknik ifadeyle saklama kuruluşları, mevduat kuruluşları, yatırım kurumları ve sigorta şirketleri Maliye Bakanlığı ile bilgileri paylaşacak. Yerli finansal kuruluşlarla birlikte yabancı finansal kuruluşların Türkiye'deki şubeleri de bildirim yapmakla mükellef olacaklar. Ancak yurt dışına tüm bilgiler Maliye Bakanlığımız üzerinden çıkacak.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÇEKİNCE KOYDU
“Türkiye, bu sözleşmeye taraf olurken koyduğu çekincelerle sözleşmenin Türkiye açısından kapsayacağı vergileri gelir, kurumlar ve katma değer vergileri ile sınırlı tutmuştur. Bu sebeple bildirim sadece finansal hesaplara yönelik olacaktır. Gayrimenkul ve emeklilik gibi konularda da bildirim yapılmayacak. Bu çekinceler, yurt dışındaki vatandaşlarımızın menfaatlerinin dikkate alındığını göstermektedir. Anlaşma, bilgisi paylaşılacak kişilerle ilgili ikamet yerini baz alıyor. Yani Fransa'da yerleşik bir Türk vatandaşının, Türkiye'de şayet varsa, örneğin banka hesabındaki bilgilerinin paylaşılmasını ön görüyor. Aynı şekilde mütekabiliyet esası doğrultusunda Türkiye'de yerleşik bir Fransız ile ilgili de Türkiye'nin Fransa'dan bilgi talep etme hakkı bulunuyor. Bu arada banka kayıtlarında Türkiye'de ikameti görünen bir kişinin banka bilgilerinin paylaşımının söz konusu olmadığını da söylemek isterim. Bu noktada ayrıca tüm vatandaşlarımıza ilgili uzmanlardan konunun detaylarıyla ilgili bilgi almalarını tavsiye ederim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!