Yemyeşil bahçeler ve çiçek açan balkonlar

Güncelleme Tarihi:

Yemyeşil bahçeler ve çiçek açan balkonlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2006 00:00

Bahçeyle uğraşırken elinizdeki en büyük hazine bilgidir. "EvBahçe" dergisi de yeni sayısında, okurlardan gelen soruları yanıtladı. İşte size bahçe ve bitkiler hakkındaki bilgilerinizi arttırmak için bir şans...

n Karıncalar bahçeye zarar verir mi?

- Karıncanın doğrudan çok büyük zararı yok. Ancak besin stoklamak için bitkilerinizi tırtıklayabilirler, gül goncalarını kemirebilirler. Çok tomurcuk olanların açmalarına engel olabilirler. Yuvalarını bularak atacağınız toz insektisit (bitkilerdeki böcekleri öldüren kimyasal ilaç) çözüm olabilir.

n Asmalarımın yaprakları çok büyüdü, üzümleri kapatıyor. Bir de yabani hurma ağacım var. Budamama rağmen çok arsız, her yerden yeniden çıkıyor. Ne yapabilirim?

- Üzümleri kapatan yaprakları saplarından toplayabilirsiniz. Hurma ağacınızın sizi rahatsız eden dallarını ise budamaktan başka çareniz yok. Sizi rahatsız eden dalları her dönemde budayabilirsiniz.

n Şeftaliler çekirdek ile çoğaltılabilir mi?

- Yediğiniz birçok meyvenin çekirdeğini ekerek yeni bitki elde edebilirsiniz. Ancak her zaman cinsine göre meyve alamayabilirsiniz. Şeftali için de bu geçerlidir. Bu durumda bitkiye aşı yapmanız gerekecektir.

n Yeni edindiğim evimin bahçe toprağı çok açık renkli ve sert. Bu toprakta bahçe yapabilir miyim?

- Yeni inşa edilen alanlarda mevcut toprağı kullanarak bahçe yapmak biraz zor. Çim ekeceğiniz alandaki toprağı 20 cm. sıyırmalısınız. Sıyırdığınız toprağın yerine elenmiş bahçe toprağı serip, çiminizi ekebilirsiniz. Büyük ağaçların dikimini yaparken de geniş çukurlar açıp dikim harcı (gübre, torf, vs..) kullanın.

n Hangi bitkiler gölet için uygundur?

- Gölet için su içi bitkilerini tercih edin. Bunlar genelde saz karakterlidir. Phalaris, miscanthus, su zambağı, cortaderia gibi... Bu bitkileri kışın su içinden çıkarmanız gerekecektir.

n Clematislerimi nasıl ve ne zaman budamalıyım?

- Çiçeklenme sonrasında geçen çiçek başlarını kopartarak temizleyebilirsiniz. Bitki üzerindeki kurumuş ve sararmış yaprak ve dalları da budayabilirsiniz. Kışın yok olan clematislerde bozulan üst bölümü kışa girerken 10 cm. üzerinden kesin.

n Balkon bitkilerimin eskisi kadar çicek açmamalarının sebebi ne olabilir?

- En son ne zaman topraklarını değiştirdiniz? Özellikle saksı içinde yetiştirilen bitkilerde toprak yorgunluğu yaşanabilir. 2-3 yılda bir toprak değişimi uygulamalısınız. Ayrıca bu süre içinde gübrelemeye önem vermekte de yarar var.

n Kivimin meyve vermemesinin sebebi ne olabilir?

- Kiviler tek evcikli bitkilerdir. Yani aynı bitki üzerinde tek cinsiyet vardır. Her erkek bitkiye 3-4 dişi kivi bitkisi dikerseniz, döllenme gerçekleşecek, kiviniz çiçeklenip meyve verecektir.

n Çileklerimin meyve vermemesi ve çiçek açmamasının sebebi nedir?

- Çilekleriniz gölgede kalmış olabilir. Yeşil kısmı iyi durumdaysa ama hálá meyve vermiyorsa ışıklanma süresi ve miktarını gözlemleyin.

n Bazı kitapları okuduğumda malçlama önerileriyle karşılaştım. Neden malçlama yapmalıyım? Bu yöntemin ne gibi avantajları var?

- Malçlama bitkinin gövdesinin toprakla birleştiği bölgeye dökülmüş yaprak, ağaç, ceviz ya da fındık kabuğu karıştırarak koruma yüzeyi oluşturma yöntemidir. Toprakta su kaybını önler. Yüzeyde kök yapan bitkilerin köklerinin kışın dondan zarar görmesini engeller.

n Sulama yaparken suyu nasıl daha ekonomik kullanabiliriz?

- Büyük bir bahçeniz varsa mutlaka akşam sulaması yapmalısınız. Böylece buharlaşmadan doğan kaybı önlemiş olursunuz. Otamatik sulama sistemi de suyun ekonomik kullanımını sağlar. Suyu az seven bitkiler kullanmak da iyi bir çözümdür.

n Çimlerimin yemyeşil olmasını çok istiyorum, ama bazen sararıyor.

- Bazen besin eksikliğinden, bazen sulama eksikliğinden olabilir. Fazla sulama sonucunda oluşan mantar da çürümeye neden olabilir. Sorunun hangisinden kaynaklandığını tespit etmek önemli. Eğer toprağınız çok kuru ise sulamayı arttırın. Çimler tuttuğunuzda elinize geliyorsa, profesyonel bir sistemden ilaçlama desteği alın. Bunların ikisi de yoksa toprağınıza azot takviye edebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!