Yemekleri bir kereden fazla ısıtmayın

Güncelleme Tarihi:

Yemekleri bir kereden fazla ısıtmayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 09:34

Kalan yemeklerin defalarca ısıtılıp yenilmesinin bakteri üremesine sebep olduğunu ve bunun da gıda zehirlenmelerini beraberinde getirdiğini söyleyen uzmanlar yemek pişirme ve saklama konusunda ev hanımlarına uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

 

Ev hanımları, kalan yemekleri buzdolabına koyup, ertesi gün ve takip eden günlerde soğumuş yemeği ısıtıp yeniden sofraya koyuyor. Bu işlemin sağlıklı olması için soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümünün ısıtılması gerekir. 

Yiyecekleri, özellikle de etleri iyice pişirmenin önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar yiyeceklerin her tarafının iyice pişmesine ve özellikle merkez kısmının da pişmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

YİYECEKLERİ TEKRAR TEKRAR ISITMAYIN

Yemekleri bir kereden fazla ısıtmayın

Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yediğiniz yemeğin kalan bölümünü buzdolabında saklamalısınız. Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak gerekir. Aksi takdirde ısınmış yemekte mikroplar ürer ve yemek soğuduğunda bakteriler ölür. Siz, soğumuş yemeği ısıtıp tekrar soğutarak yeni bakteri üretirsiniz. Üreyen bakteriler de gıda zehirlenmesine yol açar. Bu sebepten kalan yemeklerin, tüketeceğiniz kadar miktarını ısıtmalısınız.

Haberin Devamı

GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇABİLİR

Bakterilerin büyümesini ve toksinlerin oluşmasını önlemek için gıdaları doğru sıcaklıkta tutmak son derece önemli olduğundan daima paketin üstündeki bilgileri okunmalıdır.

Yiyeceğin buzdolabında tutulması gerektiği belirtiliyorsa, buzdolabında tutmaya dikkat etmlisiniz. Soğuk tutulması gereken yiyecekler oda sıcaklığında bırakılırsa, gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler çoğalarak tehlikeli düzeylere çıkabilir. Pişmiş yiyeceklerden arta kalanlar, çabucak soğutulup buzdolabına konmalıdır. Yiyecekleri derin olmayan kaplara koymak ve küçük miktarlar halinde bölmek, soğutma işlemini hızlandırır.

Yemekleri bir kereden fazla ısıtmayın

Haberin Devamı

EV HANIMLARINA TAVSİYELER

Yemek pişirmek için mutfağa giren kadınlar kişisel temizliğine dikkat etmek ve üzerinde çalışılan yüzeyleri  temiz tutmak şartıyla zararlı bakterilerin yayılmasının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca ellerinizi düzenli olarak, tuvalete gittikten sonra, çiğ gıdalara dokunduktan sonra, yenmeye hazır yiyeceklere dokunmadan önce mutlaka yıkamalısınız.

İshal veya kusma gibi mide rahatsızlıklarınız olduğunda yiyeceklere dokunmayın. Ellerinizde yara veya kesikleriniz varsa, bunlar su geçirmez bantla sarılı olmadıkça yiyeceklere dokunmamalısınız.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!