Yemekler gezilerinize tat katsın

Şimdi tatil zamanı. Hepimiz tatil planları yapıp heyecanla hazırlanıyoruz gideceğimiz gün için.

Peki, gezip gördüğünüz yerlerde en çok ne yapmaktan hoşlanırsınız? Kimileri alışveriş yapmaktan hoşlanır, kimileri girdiği otel odasından hiç çıkmadan televizyon seyreder. Bazıları da tarih meraklısıdır ve gittiği yerlerin tarihi kalıntılarını görmeden edemez.

Ben ne mi yaparım? Eğer daha önce hiç gitmediğim bir yere girmişsem, yaptığım ilk şeylerden biri, oranın nesi meşhursa onu yemektir. Bu adetimden öyle büyük bir keyif alırım ki, daha yoldayken tadacağım yeni yemeklerin ve alacağım yeni tariflerin heyecanı kaplar içimi.

Beni bu kadar heyecanlandıran şey, tabii ki yalnızca damağıma düşen güzel tatlar değildir. Tattığım her yeni lokmada o yerin dağının, taşının, suyunun ya da toprağının payı vardır diye düşündüğümden bu kadar heyecan verir yeni yemekler. Yemeği o yörede yaşayan insanların geçmişinin, yaşayışının ve geleceğinin bir parçası olarak görürüm ve bu yüzdendir ki, seyahatlerimin en büyük keyfidir yemek yemek.

Üstelik öyle rastgele bir yerde de yemem yemeğimi. İlla pahalı olması şart değildir yediğim restoranın. Hatta bazen öyle olur ki, yörenin meşhur bir yemeğini salaş bir yerde de yiyebilirsiniz. Önemli olan yemeğe hakkını veren, yaptığı yemeklere sevgisini katan aşçıların elinden yemek yemektir. Siz de gezip gördüğünüz yerlerin sembolü durumuna gelmiş olan yemekleri mutlaka ama mutlaka yiyin. Göreceksiniz oralarda yaşayan insanları daha iyi anlayacak, toprağının kokusunu daha iyi alacaksınız.

Afrodit soslu tavuk salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

3 adet tavuk göğüs eti

(4-5 adet de olabilir.)

1 demet kıvırcık salata

1 su bardağı mısır (konserve)

Sos için;

1 adet taze yeşil soğan (Yalnızca yeşil kısmı kullanılacak.)

1 demet dereotu

1/2 demet maydanoz

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 tatlı kaşığı hardal

2 yemek kaşığı elma sirkesi

1 adet limonun suyu

1 çay kaşığı tozşeker

4 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru nane

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 yemek kaşığı susam

Önce, tavuk etlerini küçük bir tencerede 3 su bardağı suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp ılık hale gelmesini bekledikten sonra iri parçalar halinde didikleyin. Diğer taraftan, kıvırcık ya da göbek salatayı yıkayıp iri parçalara ayırın ve derin bir salata kasesine aktarın. Üzerine suyu süzülmüş mısır tanelerini serpiştirin. Didiklenmiş tavuk etlerini de şekil vererek yerleştirin. Sosu hazırlamak için; taze soğanın yeşil kısmını ince ince doğrayıp geniş bir kaseye aktardıktan sonra ince kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekleyin. Üzerine zeytinyağı, hardal, sirke ve limon suyunu aktarıp tozşeker, tuz ve karabiberi ilave edin. Kuru fesleğen ve naneyi de katın. Sonra, bu sosu mutfak robotunda çekip salata kasesindeki tavukların üzerinde gezdirin. Susamı ister teflon tavada yağsız olarak kavurarak ister olduğu gibi salatanın üzerine serpiştirin. Bu salataya keten tohumu ya da ince çekilmiş ceviz de katabilirsiniz.

Mevsim meyveli kavun salatası

2 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 adet küçük boy kokulu kavun

(Topatan kavunu da denir.)

1 adet orta boy muz

1 adet orta boy portakal

1 adet orta boy elma

1 adet limonun suyu

250 gr çilek

3 yemek kaşığı dolusu bal

1 çay bardağı çekilmiş fındık veya ceviz içi

1 çay bardağı patlamış pirinç gevreği

(veya mısır gevreği)

Muz, portakal ve elmayı soyup tavla zarı formunda doğradıktan sonra, derin bir kaseye aktarın. Kararmamaları için üzerine limon suyu gezdirin. Çilekleri ayıklayıp yıkayarak süzün. Yarısını küp küp dilimleyerek meyvelerin olduğu kaba aktarın. Üzerine bal ve ceviz ya da fındık içini ilave edin. Tüm malzemeleri kaşıkla karıştırırken, pirinç ya da mısır gevreğini de meyvelerin üzerine aktarın. Kaseyi buzdolabına koyarak bekletin. Diğer taraftan, kokulu kavunu yıkayıp, peçeteyle kurulayın. Kavunun sap kısmından itibaren 3 santim genişliğinde yuvarlak bir şapka kesip çıkarın. Kavunun çekirdekli kısmını tatlı kaşığı yardımıyla oyun. Kavunun ortasındaki boşluğu, buzdolabından çıkardığınız meyveli karışımla doldurun. Ayırdığınız çileklerle tabağın kenarını süsleyin. Buzdolabında biraz daha bekletip, soğuk olarak servise sunun. Servise sunarken dikkat etmeniz gereken nokta kavunu tam ortadan ikiye bölmek ve dağılan meyveleri kavunun içine yerleştirmektir.
Yazarın Tüm Yazıları