Yemek kongresine buyurun

Yemek kongrelerinin, eşimin mesleği nedeniyle sık sık katıldığım tıp kongrelerinden çok daha keyifli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu kongreler birer macera halini alıyor ve bir yemeğin kökenini araştırırken Orta Asya’dan başlıyorsunuz yolculuğa, bir bakıyorsunuz ki Afrika’dasınız.

Gaziantep Gurme Festivali’nde anlatılan friğin öyküsünü dinleseydiniz eminim siz de bu düşünceme katılırdınız. I. Dünya Savaşı sırasında Fransızlara karşı direnen ve bu uğurda yaptıkları eşsiz mücadeleyle kahramanlık dolu hikayelere konu olan Gaziantepliler aylarca süren kuşatma sırasında friğle beslenmişler.

Buğday başaklarının henüz olgunlaşmadan yakılarak işleme tabi tutulduğu is kokulu friğ hala Antep mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Gaziantep’te katıldığım kongreye katılan yemek yazarlarının ortak düşüncesi şuydu: Ticaret ve sanayi alnındaki gelişmeleriyle birçok marka üretmiş olan Gaziantep, Türk yemeklerini dünyaya tanıtma konusunda da önderlik yapmış ve bu uğurda yakılan ilk fitili ateşlemiştir.

Böyle bir organizasyonu gerçekleştirmiş olan Gazianteplilere katılan tüm yemek yazarları adına teşekkür ediyorum.

Yeşil fıstıklı mengen pilavı


6 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi 25 dakika


Malzeme listesi


2 su bardağı pilavlık pirinç

3 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

250-300 gr taze mantar (kültür, kestane ya da kuzu mantarı kullanabilirsiniz)

2 yemek kaşığı bitkisel sıvı margarin

1 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı şam fıstığı içi

(kabuğu soyulmuş yeşil fıstık)

1 adet sivri biber

2 adet orta boy domates

2 çay kaşığı tuz, karabiber


n Pirinci yıkayıp süzün. Taze mantarı yıkayıp iri doğrayın. Soğanı incecik kıyın. Sivri biberi de ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Sıvıyağı geniş ve yüksek kenarlı bir pilav tenceresinde kızdırıp üzerine soğan ve biberi aktardıktan sonra, tahta kaşıkla karıştırarak soğan hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dak. kavurun. Mantarı da ilave edip suyunu verip tekrar çekinceye kadar, 4-5 dak. kavurun. Domatesi ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra, karıştırarak 2-3 dak. daha kavurun. Sıcak suyu ve süzülmüş pirinci de aktarıp tekrar karıştırın. Orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekip pilavı pişirin. Soyulmuş haldeki şam fıstıklarını da ekleyip ocağın altını iyice kısın. Kısık ateşte 5 dak. daha pişirip ocaktan alın. Pilavı tencerenin kapağını açmadan 15-20 dak. dinlendirip hafifçe karıştırın.


Etli mısır

unu omleti



6 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika


Pişirme süresi 55 dakika


Malzeme listesi


2 su bardağı mısırunu

2 su bardağı ılık su

2 adet yumurta 1 çay kaşığı tuz, karabiber 2 yemek kaşığı sıvıyağ 300 gr kuşbaşı kuzu eti

1 yemek kaşığı bitkisel margarin 1 adet limonun suyu 2 adet orta boy kuru soğan

2 çay kaşığı tuz, karabiber 5 adet orta boy domates


n Kuzu eti, limon suyu ve bitkisel margarini orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 7-8 dak. kavurun. Üzerine incecik doğradığınız soğanları ekleyip 10 dak. kavurun. Tuz ve karabiberi serpiştirip, 2 su bardağı sıcak suyu aktarıp 20 dak. pişirin. Tavla zarı formunda dilimlediğiniz domatesleri de ilave edip etler yumuşayıncaya kadar, 40 dak. pişirin. Etli sosu ocaktan alın. Mısırununu derin ve geniş bir kaseye aktarıp üzerine ılık suyu ekledikten sonra karıştırarak 10 dak. bekletin. Üzerine yumurtaları kırıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra, çatal yardımıyla çırpın. 1 tatlı kaşığı sıvıyağı 25-28 santim çapındaki teflon tavaya aktarıp 1 kepçe kadar mısırunu omletinden koyun. Tavayı sallayarak omleti pişirip servis tabağına alın. Hazırladığınız omletleri üst üste dizin. En üste domates soslu eti gezdirin. Dilimleyin.
Yazarın Tüm Yazıları