"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Yemek blog’ları artıyor

Yemek siteleri ve blog’lar son zamanlarda çok revaçta.

Özellikle yemek blog’larının sayısı gün geçtikçe artıyor ve artık Türk kadınları güzel pişirdikleri yemeklerin tariflerini blog’larında paylaşıyorlar.
Bu blog’lar içinde elbette ki daha kapsamlı, daha düzenli olanlar var.
Benim en çok ziyaret ettiğim blog’lardan biri, www.pemberehber.com. Blog’un sahibi Bengü Doğruel. Gerçekten çok hoş bir blog’u var.
Bengü Hanım, internette tarif arayanlarla ilgili güzel bir araştırma yapmış ve sağ olsun araştırma sonuçlarını benimle paylaşmış. Ben de bu sonuçları sizinle yarın paylaşmak istiyorum.

Cendere

Un ve tuzu derin bir kaba koyup ortasını havuz gibi açın. Yumurta, süt ve sıvıyağı bu havuza koyup iyice yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığına gelen hamuru 30 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde 30-35 adet beze yapın. Bezeleri üzerlerini unlayarak oklava yardımıyla 35-40 santim çapında incecik açın ve bir sofra bezinin üzerine ayrı ayrı serin. Yufkalardan birinin üzerine 1-2 yemek kaşığı kadar eritilip soğutulmuş tereyağı gezdirip 1-2 yemek kaşığı kadar ceviz serpiştirin.
Bir ucundan başlayarak oklavaya sarın. Oklava yufkanın içindeyken iki elinizle yufkanın uçlarından tutarak oklavanın ortasına doğru büzüştürün.
Oklavayı çekip yufkadan çıkarın. Rulo şeklinde büzüştürdüğünüz yufkaları yağlanmış fırın tepsisine, tepsinin ortasından başlayarak yuvarlak oluşturacak şekilde yerleştirin.
Kalan yağı tepsideki baklava dilimlerinin üzerine gezdirin. Baklavayı önceden ısıtıp 175 dereceye ayarladığınız üzeri kızarıncaya kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
Şurubu hazırlamak için su ve toz şekeri derin bir tencereye aktarın. Şeker iyice eriyip şurup kaynamaya ve koyulaşıp katılaşmaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve 5-6 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın. Şerbetin ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık şerbeti baklavanın üzerine bolca gezdirin. Baklavayı en az yarım saat bekleyip servise sunun.

Malzeme listesi

Hamuru için;
- 6 su bardağı un
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı süt
- Yarım su bardağı ayçiçekyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yufkaları yağlamak için;
- 150 gr tereyağı ya da margarin
İç harcı için;
- 3 su bardağı çekilmiş ceviz ya da fındık içi
Şerbeti için;
- 4 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1 adet limonun suyu

X