Yemeğin tadı tuzu baharattır!

Baharatlar; bir takım bitkilerin kök, çiçek, tohum, meyve ya da kabuklarının kurutulup, çoğu kez de dövülmesiyle elde edilir.

Kendilerine özgü kokusu, tadı, rengi olan bu bitkiler çoklukla tropikal bölgelerde yetişir. Yenibahar, anason, kimyon, tarçın, safran, zencefil hep baharat grubuna girer. Bir de mutfaklarımızın değişmez jönleri olan aromalı otlar vardır. Yine kendilerine özgü kokuları ve tadları olan bitkilerdir bunlar da. Bazen yaprak ya da gövdelerini, bazen de çiçeklerini taze ya da kurutulmuş olarak kullanırız. Fesleğen, dereotu, maydanoz, sarmısak, adaçayı, defne yaprağı, mercan köşk ise belli aromalı otlarımızdandır. Taze fesleğenli bir makarnaya, defne yapraklı balığa, mercan köşklü tavuğa, adaçaylı kuzu etine benim de hiç itirazım olmaz...

İnce Noktalar

Reçel yaparken düdüklü tencere kullanın. Meyvelerin suyunu daha fazla çıkarır ve kısa sürede pişirir.

ANNEMİZİN MUTFAĞI

Baharatlı krep rulosu

Yapılışı:

bir kapta, yumurtaları mikserle 2 dakika çırpın.Tuzu, suyu ve sütü ilave edip tekrar karıştırın. Unu ilave ederek 2 dakika daha çırpın. Hamuru 15 dakika bekletin.

İç harcı için, derin bir kapta lor peyniriyle dereotunu karıştırın.Zeytinyağını, sarmısağı ve baharatları ilave ederek harmanlayın.

Hamurdan bir fincan kadar alıp, kızdırılmış yağsız tavaya dökerek, krepleri önlü-arkalı pişirin.

İç harcından bir yemek kaşığı kadar alarak kreplerin içine yayın. Krepleri uçlarından tutarak rulo yapın ve tabağa sıralayıp buzdolabında 2-3 saat bekletin. Krepleri iki parmak eninde keserek servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

5 adet yumurta

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

5 kahve fincanı un (elenmiş)

İç harcı için

1 demet dereotu (ince kıyılmış)

1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

1 su bardağı lor peyniri

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarmısak (dövülmüş)

1 çay kaşığı karabiber, pulbiber

Meyve soslu muhallebi

Yapılışı:

Bir tencereye buğday nişastası, un ve pirinç ununu koyup üzerine bir su bardağı su ilave edin, karıştırarak pütürsüz hale getirin.

Üzerine süt ekleyerek kısık ateşte tahta kaşıkla devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.

Şekilli kek kalıbını veya çukur bir cam kabı soğuk suyla ıslatın.

Muhallebiyi kalıba döküp buzdolabında 3-4 saat bekletin.

Servis yapmadan önce kalıbı hafifçe sallayıp ters çevirerek servis tabağına yerleştirin.

Üzerine frambuaz sosu ekleyerek servise sunun.

Sos için; meyve ve pudra şekerini pütürsüz kıvama gelene kadar robottan geçirin. Buzdolabında bekletin.

8 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Muhallebi için

3 yemek kaşığı pirinç unu

2 yemek kaşığı buğday nişastası

1 yemek kaşığı un

6 su bardağı süt

1 su bardağı su

Sosu için

2 su bardağı dondurulmuş frambuaz (veya çilek, vişne)

1 su bardağı pudra şekeri
Yazarın Tüm Yazıları