Yeme, içme aman yeÅŸilden vazgeçme

Güncelleme Tarihi:

Yeme, içme aman yeşilden vazgeçme
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 23, 2004 00:00

YeÅŸili olmayan bir gezegende canlıların yaÅŸaması mümkün mü?Sebzesiyle, meyvesiyle, çayırıyla, çimeniyle ‘YeÅŸil’ hayat demektir. Klorofil olmazsa hayat yok demektir. Klorofil sayesinde yemyeÅŸil çayırlar, aÄŸaçlar ve bitkiler, güneÅŸin enerjisinden yararlanıp geliÅŸiyorlar.Fotosentez sayesinde karbondioksit ve su birleÅŸip karbohidratlara dönüşüyor. Ve bu iÅŸlem sırasında oksijen havaya karışır. Oksijen ve karbohidratlar olmadan hayatın varlığından söz edilemez. KATARAKTA BÄ°REBÄ°R OLAN YEŞİL: ISPANAKYeÅŸil sebzeler arasında ıspanak çok ayrı bir yere sahip. EÄŸer yaÅŸlılık döneminizde gözlerinizde sorunlar yaÅŸamak istemiyorsanız, ıspanak yiyeceksiniz. Ispanak, gözler için büyük önem taşıyan antioksidanlardan lutein’i içerdiÄŸi için gözlerinin saÄŸlığını korumak isteyenlerin bol bol ıspanak yemeleri öneriliyor. Gözlerde yaÅŸlanmayla ilgili sorunları önlemekte ıspanak çok önemli bir rol oynuyor. Özellikle katarakt adıyla bilinen göz hastalığına karşı ıspanak çok etkili. MEKSÄ°KALI AVAKADO1519 yılında Ä°spanyol denizci Hernan Cortes, Meksika’ya ayak bastığı zaman, daha önce hiçbir yerde görmediÄŸi bir meyve ile karşılaÅŸtı. Bu meyvenin kabuÄŸu çok sert ve koyu yeÅŸil renkteydi. İçi ise kadife gibi yumuÅŸacıktı. Yeni Dünyanın insanları bu meyveden yaÅŸlılığı geciktirdiÄŸine inanılan özel yaÄŸlar üretiyorlardı. Ayrıca afrodizyak olarak da kullanılıyordu. Meyveler arasında en yüksek yaÄŸ oranına sahip olan avokadodur. Ama bu meyvedeki yaÄŸ ‘mono doymamış yağ’ türüdür ve kolesterol oranını yükseltmez. Avokadoda bulunan beta- sitosterol isimli madde kanserli hücrelerin bölünüp çoÄŸalmalarını önler. Damar hastalıklarına karşı da çok etkilidir. KARACÄ°ÄžERÄ°N KORUYUCUSU ENGÄ°NAREnginar, yeÅŸil sebzeler arasında en çok sevilen ama en seyrek tüketilen cinslerden biridir. Enginarın kabuklarının ayıklanması, içinin temizlenmesi çok zor olduÄŸu için evlerde sık sık enginar yemeÄŸi yapılmaz. Ä°lkbahar ve yaz aylarının baÅŸları, enginarın en bol olduÄŸu dönemdir. Enginar, C vitamini, magnezyum, folat ve lif içerir. Ayrıca kalp için yararlı pek çok fitokimyasala sahiptir. Kandaki kötü kolesterol miktarını azaltır Bu saydığımız özelliklerinin yanısıra sinarin adıyla bilinen bir madde içerir ki, bu da karaciÄŸerin saÄŸlığı için gereklidir. Enginar, kalp ve karaciÄŸerin saÄŸlığını koruyan eÅŸsiz bir yeÅŸil sebze. Aynı zamanda kansere karşı da vücudu çok iyi savunuyor. KANSERE BROKOLÄ°Son yıllarda brokoli, mutfaklardan hiç eksik olmayan sebzeler arasına girdi. Bu sebzeye ilginin birdenbire artmasının önemli bir nedeni var: Yapılan çalışmalar, brokolinin yaman bir kanser savaşçısı olduÄŸunu ortaya çıkardı. Brokolide bulunan sulforafen isimli bir madde, kanser hücrelerinin bölünmelerini önlüyor. Aynı zamanda göz hastalıklarına, kalp ve damar hastalıklarına karşı da brokolinin çok etkili bir silah olduÄŸu, tıp dünyasında kabul edildi. Lahana türlerinin de kanserle savaÅŸta, brokoliden hiç aÅŸağı kalmadıklarını belirtelim. KÄ°VÄ° C VÄ°TAMÄ°NÄ° DEPOSUKivi meyvesine, Yeni Zelanda’da yaÅŸayan bir kuÅŸun adı verilmiÅŸti. Kiwi kuÅŸu ile kivi meyvesi, Yeni Zelanda’nın simgeleri. Ancak bu meyve Çin’de Yangtze Nehri kıyılarında yetiÅŸiyordu. Çinliler ona Yangtao adını vermiÅŸlerdi. Yirminci yüzyılın baÅŸlarında, kivi tohumları Yeni Zelanda’ya getirildi ve kısa sürede kivi yetiÅŸtiriciliÄŸi ülkede yaygınlaÅŸtı. Bu meyve bol miktarda C vitamini, potasyum, magnezyum ve lutein içeriyor. Bir kiwideki C vitamini miktarı, bir portakaldakinin iki misli.Yeni tercihimiz ‘YeÅŸil çay’ Efsaneye göre, Çin Ä°mparatoru Shen Nung, M.Ö. 2737 yılında bir aÄŸacın gölgesinde oturuyormuÅŸ. O sırada uÅŸağı, Ä°mparatora kaynatılmış su ikram etmek istemiÅŸ, O anda çıkan rüzgar, aÄŸaçtaki yeÅŸil yapraklardan bir kaçını su dolu kaba düşürmüş. Ä°mparator, yeÅŸil yapraklı suyun tadını pek beÄŸenmiÅŸ. Böylece çay yaprakları Çin’in geleneksel içeceÄŸi olmuÅŸ. Bir zamanlar tıp dünyası çayın saÄŸlığa verdiÄŸi zararları sıralayıp dururlardı. Günümüzde ise tam tersine. Çayın nimetleri saymakla bitmiyor. Kalp hastalıklarını, felci, kanser türlerini ve daha baÅŸka bir çok hastalığı önleyen yararlı bir içecek. YeÅŸil çay, son zamanların en gözde içeceÄŸi oldu. Kanser korkusu, pek çok kiÅŸiyi yeÅŸil çay içmeye yönlendiriyor.Yazanlar: Dr. James A. JOSEPH, Daniel A. NADEAU ve Anne UNDERWOOD Derleyen: Azize BERGÄ°N Huzura kavuÅŸmak için ‘mavi’Bir haftasonu, sahilde, denizin ya da gölün mavi sularını seyrederken rahatlamaya baÅŸladığınızı hissedersiniz. O dakikalarda hayatınızı ele geçiren stresten kurtulursunuz. Mavinin çok önemli bir özelliÄŸi vardır, stresi azaltır. Mavi renkli meyve ve sebzeler de beyinde o mavi suların yarattığı etkiyi tekrarlar. PATLICANMavi sebzeler denilince akla gelen ilk isim elbette ‘patlıcan’ oluyor. Patlıcan, beÅŸinci yüzyıldan beri Çinde ve Hindistanda yetiÅŸtiriliyordu. Onikinci yüzyılda, araplar bu sebzeyi ispanya’ya getirdiler. Gerçi ispanyollar, patlıcanı sevmiÅŸlerdi ama diÄŸer Avrupa ülkelerinin bu yararlı sebzeyi benimsemeleri uzun zaman aldı. Nedense Avrupalılar, patlıcanın deliliÄŸe yol açtığına, cüzzam ve kanser gibi hastalıklara neden olduÄŸuna inanmışlardı. Bugün durum çok farklı. Artık tüm dünya patlıcanın nimetlerini biliyor. Aslında patlıcan, zengin bir vitamin kaynağı deÄŸil. Ancak saponin adıyla bilinen bir fitokimyasal maddeyi içeriyor. Saponin, alerjilere ve iltihaplanmalara karşı vücudu koruyor. Ayrıca kandaki kolesterol oranının düşmesine de yardımcı oluyor. Uzun yıllar süren çalışmalar sonucunda patklıcanın çok önemli bir özelliÄŸi daha ortaya çıkarıldı. Patlıcan, meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme programına katıldığı zaman yaÅŸlanma sürecini de geciktiriyor. Ciltte kırışıkların belirmesini geciktiren önemli bir unsur da patlıcan. Strese, yaÅŸlanmaya ve zihinsel sorunlara karşı patlıcan çok etkili bir silah.ERÄ°K TÃœRLERÄ°Ãœlkemiz, erik çeÅŸitleri konusunda baÅŸka hiçbir ülkeyle karşılaÅŸtırılamaz. Renk renk erik türleri, çocuk büyük herkes için zengin bir besin kaynağıdır. Özellikle renkleri maviye çalan koyu renk erikler, bardak eriÄŸi ve mürdüm eriÄŸi gibi... Eriklerde bol miktarda C vitamini bulunur, koyu mavi renk erikler, özellikle bağırsakları iyi çalışmayan kiÅŸiler için eÅŸsiz bir ilaç yerine geçer. Ayrıca antioksidan özelliÄŸini de belirtmekte yarar var.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!