Yelkenler fora mamma mia!

Havalı şeylerin memleketi İtalya’da, deniz ve yemeği birleştiren geleneksel Cooking Cup’ın (Yemek Kupası) 12.’si yapıldı. Venedik’teki yelken yarışını kazanan, tekne dalgalarla boğuşurken en güzel yemeği hazırlayan şefin takımı oluyor.

Haberin Devamı

Cooking Cup, her yıl İtalyan su markası Sanpellegrino’nun ev sahipliğinde Venedik’te yapılıyor. Yarışmanın iki ayağı var. İlki etkinliğin konuklarının da katılımıyla yapılıyor. Farklı ülkeleri temsil eden on şef özel yemekleri sunarak ‘Halkın Seçimi’ unvanını kazanmaya çalışıyor. İkinci etaptaysa şefler mürettebatla yelkenliye biniyor.
Tekneler, Lido ve San Giorgio Adası arasındaki muhteşem lagününün arasındaki 12 mili hızla geçmeye çalışırken şefler de daracık mutfakta en güzel yemeklerini yapmak için çalışıyor. Jüri, ünlü tasarımcı Vittoria Missoni’nin efsanevi teknesi Timoteo’da bekliyor. Limana en hızlı varan teknenin şefi, jüriye yemeğini veriyor. Yarışa katılabilmek için üç şart var: 30 yaşından genç olmak, bir restoranda çalışmak ve profesyonel olarak aşçılıkla uğraşmak.

Haberin Devamı

KADINLAR SAYESİNDE ŞEF OLANLAR

Bu yılki yarışmaya katılmaya hak kazanan 10 şef İtalya, Çin, İsveç, Avustralya, Rusya, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Belçika ve Lüksemburg’un en ünlü restoranlarından geliyordu. Ne yazık ki aralarında kadın yoktu ama hepsinin yemek yapmaya başlama sebebi bir kadındı. Bir kısmı anneleri çalıştığı için kendi kendilerine yemek yapmayı öğrenmiş; diğerleriyse evde anneleriyle mutfakta vakit geçirerek yemeğe merak sarmış.
Isınma turu, etkinliğin konukları için yapıldı. Yemekler tadımlık porsiyonlarda ve birbirinden lezzetli olsa da bir saat içinde 10 farklı yemeği tatmak hayli zor oldu; karidesli domates, füme somon yüzgeci, kuşkonmaz suyunda midye... Dolu midelerle sonunda en beğendiğimiz şef için Sanpellegrino şişelerinin kapaklarıyla oy verdik. ‘Halkın Seçimi’ ödülünü kazanan, istiridye sirkeli kurutulmuş langustin balığıyla İsrailli şef David Frenkel oldu.

PAZARDA MALZEME AVI

Asıl heyecansa ertesi gündü. İlk durak Venedik’in tarihi Rialto Pazarı’ydı. Çünkü bu yıl, yarışa ilk defa yeni bir kural kondu; şefler tariflerinde belli malzemeleri kullanmak zorundaydı. 100 Euro bütçeyle 50 dakikaları vardı. ‘Süpermarket’ yarışmasındaki gibi hızla pazara dağıldılar. Alışverişin ardından teknelerinin yolunu tuttular. Malzemeler yüklendi. Şefler alışık oldukları geniş çalışma alanlarından sonra teknenin daracık mutfağını önce yadırgadı. Çoğu daha önce hiç yelkenliye bile binmemişti. Binenler de küçücük mutfağında yemek yapmamıştı...
Ben, İsveçli şef Jacob Holmstrom’un takımındaydım. Holmstrom, bir buçuk saatlik yarışın heyecanlı kısmından önce malzemeleri hazırladı. Ancak tekne rahat seyir izlerken bile İsveçli şef rahat değildi: “En büyük zorluk alan sıkıntısı. Ayrıca sabit duramıyorum. Malzemeleri keserken veya karıştırırken çok dikkat etmeliyim.” Yarışın sakin ilk 20 dakikasından sonra lagündeki manevra bölümü zordu. Derken, kara bulutlar Venedik semalarını sardı; fırtına çıktı. Tekneler limana çağrıldı. Yarış beklenenden erken bitti.

Haberin Devamı

SENEYE TÜRK ŞEF DE OLACAK

Ödül töreni de yarışın başladığı San Giorgio Adası’nda yapıldı. Kazanan Avustralyalı şef Richard Ousby oldu. Kriterler; en iyi sunum, yapılış tarzı, tat ve malzemelerin uyumuydu. Jüriyi mest eden yemekse pazı içinde uskumru, yanında sarımsak kreması, bezelye, soğan ve kızarmış pirinçti. Tadı damağımızda kalan yemeklerle Venedik’ten ayırılırken, seneye yarışa Türkiye’nin de katılacağı bilgisiyle teselli bulduk... İstanbul’da jürinin seçeceği ‘En İyi Genç Şef’ Venedik’teki yarışa katılmaya hak kazanacak.

FETİŞ

İtalyanlar gibi yaşayın!
Susuzluğu dindirmek için,
Mini, renkli şişeli
S.Pellegrino meyveli içecek
Fiyatı: 3.75 lira
Seçkin market ve kafelerde

Yazarın Tüm Yazıları