Yedi tepeli Floransa

Erkek modasının en önemli etkinliklerinden olan Pitti Uomo’nun zirve noktaları İstanbullu yedi Türk modacının ortaklaşa yaptığı projeydi.

Haberin Devamı

Bitti Uomo, diğer moda fuarlarına benzemez. Yaratıcı organizasyonlar, tarz sahibi insanlar, farklı sunumlar ve orijinal partilerin varlığı küçücük şehir Floransa’yı kocaman bir festival alanına dönüştürür. 4-5 gün içinde tanınmış/tanınmamış tüm markalar gelecek sezon erkek koleksiyonları görücüye çıkarır, siparişleri almaya başlar.
Bu sezon 84’üncüsü yapılan Pitti Uomo, bizim için ayrı bir anlam ve önem ifade ediyordu. Türkiye, ‘misafir ülke’ kontenjanından moda fuarının en konuşulan ülkesi oldu. Türk moda tasarımcıları derneğine üye 7 tasarımcımız seçtikleri eski İstanbul semtlerinden çıkan kendi istanbul beyefendilerini yorumladılar. Bu misafir ülke projesinin teması da tam da İstanbul’a uygun, şairaneydi: ‘7 gentlemen by 7 designers from the city on 7 hills’. (7 tepeli şehrin 7 tasarımcısından 7 centilmen)

Haberin Devamı

DUVARDA AZİZ ÜSTEL FONDA ZEKİ MÜREN

Kıyafetler ve iyi düşünülmüş konsept bir arada farklılık yarattı. Özellikle kombinlerin arkasında dönen dijital panoları çok beğenildi. Tüm konsept yani müzik, fotoğraflar, davetiye, özel sunum kitabı ve broşürü bile özel tasarlanmıştı. Tüm bu içeriği bir araya getiren Barış Çakmakçı ve projeyi yürüten tasarımcı Niyazi Erdoğan İstanbul’un nostaljik detaylarını, çağdaş eğilimler ve tasarımlarla birleştirmek istediklerini söyledi. Çakmakçı, dijital panoya Orhan Boran’dan Aziz Üstel’e, Vitali Hakko’dan Metin Oktay’a, Ayhan Işık’tan Muzaffer Tema’ya İstanbul beyefendilerini ve onların aile albümlerinden derlediği fotoğraflar yerleştirmiş, DJ Fattish ise Sadettin Kaynak, Alaeddin Yavaşça, Müzeyyen Senar, Zeki Müren şarkılarını derleyerek, konsepte uygun bir müzik hazırlamış.
Sergilenen kıyafetlere gelince... Tasarımcılar seçtikleri eski İstanbul semtlerini, kendi beyefendilerine ve kombinlerine yansıtmış. Sadece erkek tasarımcımız yoktu bu projede. Kadın koleksiyonu hazırlayan Elif Cığızoğlu, Zeynep Tosun, tasarımları tamamlayacak aksesuar, şapka ve fular yaparak destek veren Rumisu markası, aksesuar tasarımcısı Deniz Kaprol de bu projede yer aldı. Projenin bu kadar beğenilmesinin bir başka sebebi de her detayın eski İstanbul’la bütünleşirken genel tavrın ve görünüşlerin modern olmasıydı. İyi işçilik ve köklü terzilik geçmişimizle moda tasarımının Türkiye’de artık bir artıdeğer olarak yer aldığını kanıtlamış oldu.

Haberin Devamı

Kim İstanbul’un neresinden?

Aslı Filinta – Pera
Deniz Kaprol – Adalar
Elif Cığızoğlu – Kuzguncuk
Emre Erdemoğlu – Yeşilköy
Hatice Gökçe – Moda
Niyazi Erdoğan – Pierre Loti
Zeynep Tosun – Bebek

Kapısı en sert fuar

Projenin destekçisi, MTD (Moda Tasarımcıları Derneği) başkanı tasarımcı Mehtap Elaidi ve İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi de ordaydı. İHKİB Fuarlar Komitesi Başkanı Volkan Atik ise Pitti’nin ‘kapısı sert’ bir fuar olduğunu söyledi. Pitti Uomo yetkilileri, Türk firmalarını ve markaları ziyaret edip yerinde incelemeleri sonucu fuara öyle kabul etmiş. ‘Misafir ülke: Türkiye’ projesi dışında Avva, Hatemoğlu, Kiğılı ve Ramsey’den oluaşan 4 Türk markası ve Serdar Uzuntaş ve Ruhi Tamer gibi tasarımcılar da 2014 yaz koleksiyonlarıyla fuardaki yerini almışlardı.

Yazarın Tüm Yazıları