Yedi canlı zeytin! (2)

Ádem, Havva’yla birlikte cennetten kovulduktan sonra öleceğini hissedince, oğlunu cennete gönderip af dilemesini istemiş.

Bahçenin bekçiliğini yapan melek de oğul Şit’in eline üç tohum vermiş, babası öldüğünde bunları ağzına koyarak gömmesini tembihlemiş. Ádem ölüp Tabor Dağı’na gömüldüğünde üç ağaç yeşermiş topraktan, zeytin, sedir ve servi. Zeytin ağacı ve barış kavramı bu yüzden ilişkilidir. Zeytin ile ilgili tüm kutsal kitaplarda yer alan bilinen en eski söz de şudur: "Zeytin bütün ağaçların ilkidir." Zeytinden çıkarılan yağ, asitlik derecesine göre gruplara ayrılır; rafine, naturel, sızma ve riviera gibi. Aralarında en makbul olan sızma, çiğ olarak tüketmeye en elverişli ve en yüksek kalitelisidir. Zeytinyağı, asit oranı yüksek bir bitki yağı olduğundan rafine edilmesi gerekir ve rafine zeytinyağı neredeyse sıfır asit oranında üretilir; asitli halinin tadını keskin bulanlar için idealdir. Buna ’light’ zeytinyağı da denebilir. Riviera ise naturel ve rafine zeytinyağının karışımından elde edilir. Geriye zeytinyağının yararları ve kullanım alanları kaldı, o da yarına...

Yufkalı kabak sufle

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet hazır yufka

á 3 adet orta boy dolmalık kabak

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kırmızı toz biber

á 1 tatlı kaşığı kuru nane, kuru fesleğen

Sosu için

á 1 su bardağı süt

á 1 çay bardağı yoğurt

á 2 adet yumurta

á 3 yemek kaşığı sıvıyağ

Üzeri için

á Yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

n Yumurtaları büyük boy bir kaba kırıp, çatalla iyice çırpın. Üzerine süt, yoğurt ve sıvıyağı ekleyip iyice karıştırdıktan sonra kenarda bekletin. Diğer taraftan, soyulmuş kabakları başka bir derin kaba rendeleyin. Üzerine tuz, karabiber, toz biber, kuru nane ve kuru fesleğeni ekleyerek harmanlayın. Yufkayı çok küçük parçalar halinde didikleyerek kabaklı karışıma ilave edip, üzerine yumurtalı sosu aktarın. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Orta boy, kenarları yüksek bir fırın kalıbını yumuşak margarinle yağlayıp karışımı kalıba aktarın. Buzdolabında bir gece ya da 5-6 saat boyunca bekletip çıkardıktan sonra yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirin. Dilimleyerek servise sunun.

Yoğurtlu patates tavası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet orta boy patates

á 2 adet orta boy kuru soğan

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ

á 2 su bardağı ılık su

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 su bardağı yoğurt

á 3 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı kırmızı toz biber

á 2 çay kaşığı kuru nane veya fesleğen

n Patatesleri soyup yıkadıktan sonra tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Kararmamaları için tuzlu suda bekletin. Kuru soğanları soyup incecik doğrayın. Sarmısakları dövüp derin bir kaba aktardıktan sonra, üzerine yoğurdu ekleyin ve karıştırın. Sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırın. Süzüp kağıt havluyla kuruladığınız patatesleri kızgın yağa aktarın.
Üzerine incecik doğradığınız soğanları da hemen ilave edip orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serpip tekrar karıştırın. Ilık suyu da ekleyip ocağın altını kıstıktan sonra, patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp sıcakken servis tabağına aktarın. Üzerine sarmısaklı yoğurdu gezdirip kırmızı biber, nane ve kuru fesleğenle süsledikten sonra sıcak sıcak ya da ılık halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları