"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Yedi canlı zeytin! (1)

Aslında ülkemiz zeytin ve zeytinyağı üretiminde oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Ancak, tıpkı üzüm ve şarap üretiminde olduğu gibi, çeşitlilik ve yüksek kalitede ürün çıkarma konusunda birkaç yıl öncesine kadar dünya markaları arasında geri kalmış sayılabilirdi. Ne mutlu ki, her iki alanda da girişimci firmalar rekabeti artırmayı başardılar. Zeytinyağının da tıpkı şarap gibi, türlü aşamalardan geçerek, meyvesinin yöresine, cinsine ve işlenme şekline göre farklı keskinliklerde üretildiğini yeni yeni öğreniyoruz. "Ne Extra Oleas" yani "Sadece Zeytin" adıyla raflarda yerini arayan yüksek kalitede yağ üreten yeni bir markanın tanıtım broşüründe zeytin ve zeytinyağı hakkında öyle güzel detaylar yakaladım ki, bunları sizlerle paylaşmadan geçemedim. Mesela Romalılar "zeytin"e önce "olea", sonra "oliva" daha sonra da dayanıklı olduğu için "vivax oliva" yani "yedi canlı" adını koymuşlar. Gerçekten zeytin ağacının her parçası, her döneminde sayısız faydalar sağlar insana. Ağacı, meyvesi, yağı, çekirdeği, yaprağı, ayrı ayrı pek çok işe yarıyor zeytinin. Ayrıntıların devamı yarın...

Kolay ve ekonomik kabak dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 4-6 adet orta boy yeşil dolmalık kabak

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç

á 1 demet dereotu

á Yarım demet maydonoz

á 2 yemek kaşığı dolusu doğranmış taze nane

á Yarım adet (sap) taze yeşil soğan

á 2 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı tozşeker

á Yarım adet limonun suyu

á Yarım su bardağı zeytinyağı

á 2 su bardağı sıcak su

n Kabakları kazıyıp yıkayın. Uzunlamasına ikiye bölüp, çekirdeklerini çay kaşığıyla çıkararak kabakları oyun. Kabakları geniş bir tencereye yan yana dizin. Taze soğanın yeşil kısmını incecik doğrayıp, yarısını derin bir kaba aktarın. İncecik kıydığınız dereotu ve maydonozu da soğanın üzerine ilave edin. Soyup ince ince doğradığınız sarmısakları ve incecik kıydığınız taze naneyi yeşilliklerin üzerine aktarın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ekledikten sonra tuz, tozşeker ve karabiberi serpin. Limon suyu ve zeytinyağını gezdirdikten sonra, harcı kaşıkla iyice karıştırın. Oyduğunuz kabakların içini pirinçli sebzeli dolma harcı ile doldurun. 2 su bardağı sıcak suyu dolma tenceresinin kenarından yavaşça aktarın. Kapağını kapatıp kısık ateşte, pirinçler açılıp iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp sıcak ya da ılık halde servise sunun.

Ananaslı karamelli dondurma

6 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 6 dilim konserve ananas

á 6 top vanilyalı dondurma

Karamel sos için

á Yarım su bardağı esmer tozşeker

á Yarım su bardağı beyaz tozşeker

á 1 yemek kaşığı limon suyu

á 1 kutu hazır süt kreması (200 ml)

n Esmer şeker, tozşeker ve limon suyunu küçük bir çelik tencereye aktarın. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak, şekerler eriyip altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Üzerine kremayı azar azar ilave edip, hızlı hızlı karıştırmaya devam ederek 1-2 dakika daha kaynatıp, ocağın altını kapatın ve soğumasını bekleyin. Ananas dilimlerini servis tabağına yerleştirin. Üzerlerine birer top dondurma yerleştirip, soğumuş olan karamel sosu dondurmaların üzerine gezdirdikten hemen sonra servise sunun.
X