Yazı yazmayı kolaylaştıracak öneriler

Güncelleme Tarihi:

Yazı yazmayı kolaylaştıracak öneriler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

Onlarca tartışma, kavga ve gürültü arasında okullar, birinci sınıflar için açıldı. Çocuklar politik mücadelelerden bihaber, sıralarda yerini aldı.

Haberin Devamı

Her yaşın, her dönemin kendine has zorlukları var. İlkokulun aşılması gereken ilk zorluğu da kuşkusuz okuma-yazma öğrenmek. Özellikle bilgisayarların yaygınlaşmasıyla ekran ve tuşlar, kağıt kalemin yerini aldı. Hâl böyle olunca da yazı yazmak, özellikle de güzel, okunaklı bir el yazısına sahip olmak eskisinden de zor artık. Bu yüzden çocukların yazı yazmayı öğrenmelerini kolaylaştırmak ebeveynlere düşüyor.
YAZARKEN EĞLENSİN
Stabilo Easy Ergonomi Serisi yazı gereçlerinin danışmanı, İnce Motor Becerileri Uzmanı Dr. Christian Marquardt, bu zor konuda ebeveynlere pratik önerilerde bulunuyor: “Yazmayı onlara çile haline getirmeyin, eğlenmelerini sağlayın, teşvik edici olun, ellerine tam oturan ve yumuşak kavranan kalemler seçin, renkli kalem ve boyama kitaplarıyla ilgilerini çekin.”
Öneriler elbette bunlarla sınırlı değil. İşte size uzmanından yazı yazmayı eğlenceli bir hale getirmek için dikkat etmeniz gereken kurallar:
- El işi faaliyetleri, yazmayı öğrenirken yardımcı olacak kasları eğitir. Bu yüzden çocuklarınızın ince motor becerilerini erken yaştan itibaren destekleyin. 
- Yaratıcılıklarını kısıtlamayın. Örneğin halkalar çizmelerini sağlayın. Bu sayede akıcı yazma hareketlerini destekleyin.
- Onlardan çizmesi zor olan şekiller isteyerek, hayal kırıklığına uğramalarına neden olmayın. Keyiflerini kaçırmayın. Keyfi kaçan çocukların motivasyonu azalır.
- Çocuğunuza eline tam oturan, yumuşak bir kavrama alanına sahip uygun kalemler seçin. Seçimi çocuğunuzla beraber yapın ve onun seveceği bir kalem tercih edin.
- Çizmeye ya da yazmaya başlayan çocukların kalemi tutuş biçimlerini, kavrama kabiliyetlerini sürekli izleyin. Kalemin çocuğun elinde rahat durmasına, onu zorlamamasına dikkat edin. 
- Yazı alıştırması yaparken harfleri tekrar etmesinin yanı sıra yazma hareketlerinin ritmik olmasına dikkat edin. Akıcı yazmada şekilleri meydana getiren, ritimdir. 
- Hata yapmalarına izin verin. Örneğin doğru harf boyutu alıştırması yapmak için, ebeveynler çocuklarıyla birlikte bilinçli olarak farklı boyutlar kullanabilir. Sonra beraber bunun hakkında konuşup doğru yazı boyutunu bulabilirsiniz.
- Yazı alıştırması yaptırırken sadece zorlandıkları konularda alıştırma yaptırmayın, iyi yapabildikleri harf ve şekillerle ilgili de alıştırma yaptırın. 
- Tanıdık şekillerle harf alıştırmaları yaptırın. Örneğin ‘O’ harfi bir yumurta ile aynı şekle sahiptir ve ‘P’ harfi bir çizgi ve yarım bir top olabilir. Harfler, bunun gibi resme dayalı açıklamalarla daha az soyut görünür ve daha kolay anlaşılır.
- Okul konusunda çocuklarınıza baskı yapmadan ve açık ifadelerle konuşun. Buna rağmen yazma ve öğrenme zorluğu yaşarsa profesyonel yardım isteyin.

Haberin Devamı

DİNOZORLARI GÖRSÜN

Haberin Devamı

Forum İstanbul Alışveriş Merkezi’ndeki Jurassic Land hem siz hem de çocuklarınız için eğlenceli olduğu kadar eğitici bir park. Müzede; dinozor replikaları, yumurtaları ve iskeletleri haricinde Türkiye’nin en büyük hareketli sineması, bilim merkezi, tiyatro salonu ve bir de mağaza bulunuyor. Hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında, hafta sonu da 21.00’e kadar açık olan parkın giriş ücreti 25 TL, öğrenciler ve engellilerse parkı 20 TL’ye gezebiliyor.

OYUNCAĞINI KENDİ YAPSIN

Pace Çocuk Sanat Merkezi, çocuklara hayallerindeki oyuncaklara sahip olma fırsatı sunuyor. Akbank Sanat’ta yapılacak atölyede çocuklar hayal güçlerini kullanıp kendi oyuncak heykellerini yapacak. 7-14 yaş grubundaki çocukların katılabildiği etkinlik bugün saat 16.00’da. Katılım ücreti 5 TL, biletler Biletix’te.

Haberin Devamı

GRUP ÇALIŞMASINI ÖĞRENSİN

İstanbul Modern’de sanat meraklısı çocuklar için keyifli bir atölye düzenleniyor. 3-5 yaş grubuna yönelik etkinlikte çocuklar, kolajlar ve boyamalarla süsledikleri yuvarlak şekilleri birleştirerek bir tırtıl yapacak. Ücretsiz etkinlik yarın saat 13.00-14.30 arasında. (212) 334 73 00

OYUNCULUĞU USTALARINDAN DİNLESİN

Pendik’teki Neomarin Çocuk Kültür Merkezi çocuklara yönelik tiyatro oyunları sergilemeye yeni sezonda da devam ediyor. Bu haftaki oyun Sevinçer Masal Tersanesi tarafından sahnelenen ‘Mucit’. Sonrasında çocuklar oyuncularla bir araya gelip tiyatro türleri hakkında bilgi sahibi olacak ve oyunculuk sanatını ustalarından dinleyecek. Oyun, bugün saat 17.30’da. (212) 256 00 22.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!